Raclette

Toteutimme tutkimuksen Raclette-pannun toiminnasta 21.2.2013.

Raclette-pannulla ruoan kypsentäminen on yhteisöllistä, ja sillä voi valmistaa nopeasti ruokaa monelle ruokailijalle. Suurimmassa roolissa on kuitenkin sosiaalisuus, jonka Raclette-pannu tarjoaa keräten syöjät yhteisen tekemisen äärelle.

Pannun toiminta ja käyttöominaisuudet olivat tutkimuksen kohteena tässä tehtävässä. Toteutuksessa käytimme eri raaka-aineita, joiden eri ominaisuudet ja kypsymisajat vaihtelivat hieman, mutta eivät kuitenkaan radikaalisti.

Tutkimuksen aikana havaitsimme pannun kiven vaativan hieman öljyä, jotta liha ei pala kiveen kiinni. Tämä ei kuitenkaan ilmennyt laitteen ohjeista. Raclette-pannu oli odotettua tehokkaampi, ja kasvikset sekä liha kypsyivät nopeasti. Raclette-juusto valmistui 1-2 minuutissa omissa pannuissaan. Kivilevyllä valmistetut raaka-aineet jäivät meheviksi ja säilyttivät hyvin omat makunsa. Pohdimme tämän mahdollisesti johtuneen nopeasta kypsennysajasta. Raaka-aineet eivät kuivuneet lainkaan.

Pannun käyttö vaatii tilaa ja perusteellisia esivalmisteluja. Kesken paistamisen ei ehdi kerätä tarvikkeita, vaan kaiken tulee olla valmiina paistamisen alettua. Paistamista helpottamaan on hyvä varata pihdit kasvisten ja lihojen kääntämistä varten. Jäimme myös pohtimaan, että juustoille varatuissa pannuissa olisi voinut paistaa jotain muutakin.

Puhdistaminen on hankalaa, ja kivi jäähtyy hitaasti. Astianpesuainetta ei saa käyttää kiven puhdistukseen, joten palaneiden kohtien puhtaaksi saaminen oli hieman työlästä.

Leave a Reply