Riisinkeitin

ONKO RIISINKEITTIMEN VAI KATTILAN KÄYTTÖPROSESSI KÄYTTÄJÄYSTÄVÄLLISEMPI RIISIÄ KYPSENNETTÄESSÄ?

Tutkimus: Sanna Heinonen ja Sanna Kujansuu

Tavoitteemme tässä tutkimuksessa oli vertailla eroja riisin kypsentämisessä käyttämällä kahta eri kypsennysmenetelmää. Toinen valitsemamme menetelmä oli perinteinen riisin kattilassa keittäminen ja toinen keittämällä riisi riisinkeittimessä. Halusimme tietää kypsyykö riisi jommankumman menetelmän kanssa nopeammin tai helpommin ja onko kypsän riisin koostumuksessa aistinvaraisia eroja. Lisäksi pohdimme koetta tehdessämme kahden eri menetelmän turvallisuutta, laitteiden säilytettävyyttä, puhdistettavuutta ja energiatehokkuutta. Käytimme tutkimuksessamme Kenwood Rc305 – riisinkeitintä ja Jamie Oliver by Tefal – kattilaa sekä Schott Ceran – induktioliettä. Kypsennettäväksi riisiksi valitsimme Rainbow:n pitkäjyväistä tummaa riisiä, joka kypsennysohjeen mukaan kypsyy 35 – 40 minuutissa.

Menetelmä 1.: Kenwood riisinkeitin, malli Rc305

Aloitin riisin valmistuksen keittimen ohjeiden mukaan. Huuhtelin riisin huolellisesti, valutin sen ja tasoitin keittimeen. Käyttöohjeiden tutkimiseen meni oletettua enemmän aikaa, sillä ne olivat jokseenkin puutteelliset. Yritin löytää tietoa suolan lisäämisestä keitinveteen ja sen laitetta mahdollisesti vahingoittavasta vaikutuksesta, mutta suolasta ei ollut mainintaa. Ohjeissa oli vain maininta, että ”riisinkeitintä ei suositella valmiiksi maustettujen riisien kypsentämiseen”; tulkitsin tämän koskevan myös suolalla maustettua riisiä ja jätin suolan koneesta pois.

Ensimmäinen tumman riisin kypsennyskerta ei onnistunut Kenwoodin riisinkeittimellä lainkaan, mutta vika ei ollut laitteessa vaan käyttäjässä. Keitin kypsensi riisiä tunnin ja viisitoista minuuttia kunnes meni pois päältä, ja riisi oli yhä raakaa – tämä johtui siitä, että olin laittanut riisin höyrytysosaan enkä keitinkattilaan. Toisella kerralla laitoimme riisit oikeaan kohtaan keitintä, ja riisi onnistui kohtalaisen hyvin. Keitin ei tosin ilmoittanut riisin olevan valmista, vaikka se ulkonäön ja koostumuksen mukaan selvästi olikin. Laitteessa ei välttämättä ole kuitenkaan vikaa, sillä käyttöohjeiden mukaan riisiä on keitettävä vähintään kaksi mitallista ja laitoimme sitä vain 1 1/3 mitallista, sillä riisi loppui kesken. Mikäli laitteen toiminta perustuu punnitsevaan anturiin, laite ei välttämättä tunnista näin pientä määrää riisiä, eikä näin ollen pysty punnitsemalla päättelemään riisin kypsyyttä ja kytkeytymään pois päältä. Päätimme odottaa niin kauan, että riisi on keittimen mukaan kypsää. Otimme kuitenkin pistokkeen pois seinästä ja pakotimme laitteen sammumaan, sillä vaikkei keitin vieläkään ilmoittanut riisin olevan kypsää, riisi oli jo palanut pohjaan kiinni.

Kenwoodin käyttöohjeet eivät myöskään selvittäneet, mikä on laitteen toimintaperiaate ja miten se säätää riisinkeittoajan. Ilmeisesti joissain riisinkeittimissä sisäkattilan alla on anturi, joka punnitsee riisikattilan painoa ja kytkee keittimen pois päältä, kun riisi on saavuttanut halutun painon eli on turvonnut vedestä ja kypsynyt. Selvitin internetistä asiaa, ja kodin1.fi -sivuston mukaan Kenwoodin Rc417 pysähtyy automaattisesti riisin ollessa kypsää; tarkempi toimintaperiaate ei kuitenkaan selvinnyt. Malli vaikutti uudemmalta kuin testissämme ollut, sillä käyttämäämme laitetta ei ole enää missään myynnissä. Käyttämämme malli vaikutti tuotekuvien ja kenwood-australia.com -sivulta löytämäni identtisten käyttöohjeiden perusteella olevan Rc305.

Menetelmä 2.: Kattila: Jamie Oliver by Tefal, liesi: Schott Ceran – induktioliesi

Testin aluksi hain esille kattilan, annostelumitan, suolan ja riisin. Mittasin riisipaketin kyljessä olevan ohjeen mukaan veden kattilaan. Asetin kattilan induktioliedelle ja kiehautin sen (vesi kiehui noin kahdessa minuutissa). Lisäsin veteen suolan ja mitatun riisin. Alensin hieman lieden lämpöä ja jätin riisin kypsymään. Riisin kiehumisen aikana sekoitin sitä muutaman kerran. Riisi kypsyi 40 minuutissa.

Yhteenveto

Riisin keitto kattilassa oli selkeästi yksinkertaisempaa. Tämä voi johtua siitä, että riisin keitto kattilassa oli meille ennestään tuttua. Tämän lisäksi riisiä riisinkeittimen kanssa keitettäessä, vastoinkäymisiä oli runsaasti. Tutkimustulosten vertailua häiritsi epäselvyys riisinkeittimen toiminnasta ja tästä johtuva kokeen uusiminen. Edelleen riisinkeittimen käyttöä vaikeutti käyttöohjeen epäselvyys ja puutteellisuus. Lisäksi koetta uusiessamme, kokeeseen käyttämämme riisi loppui kesken ja jouduimme laittamaan riisinkeittimeen ohjeessa annettua minimimäärää pienemmän annoksen. Tämä mitä luultavimmin vaikutti tutkimustulokseen. Tutkimuksen vastoinkäymiset saivat meidät tahtomattamme ajattelemaan riisinkeittimen epäkäytännöllisyyttä, vaikka ymmärsimme tekemämme virheet ja käyttöohjeiden puutteellisuuden. Lisäksi käyttämämme tumma riisi ei ollut paras mahdollinen vaihtoehto riisinkeittimessä keitettäväksi ja tutkimuksen tulokset olisivat luultavimmin olleet luotettavammat valkoista riisiä kypsennettäessä.

Riisi kypsyi kattilassa keitettäessä riisipaketin ohjeen mukaisen ajan, 40 minuuttia. Vettä oli mitattu riisipaketissa määritelty määrä käyttämällemme riisimäärälle. Kattilaan mitattu vesimäärä riitti riisin kypsäksi keittämiseen. Päättelimme aistinvaraisesti (ulkonäkö ja maistelu), että riisi oli kypsää. Kattilassa keitetty riisi oli kypsynyt tasaisesti kauttaaltaan. Riisin koostumus oli pehmeää, sopivalla hammas tuntumalla.

Riisinkeittimellä keitetty riisi kypsyi epätasaisesti. Keittimeen riisipaketin ohjeen mukaan mitattu vesi ei riittänyt keittämään riisiä kypsäksi. Keitin ei ilmoittanut, että vesi on loppu, vaan huomasimme sen itse. Keittimeen lisättiin vettä keiton puolivälissä. Keitin ei mennyt lämmitys-asentoon vaikka riisi alkoi loppuvaiheessa olla jo osittain ylikypsää. Käyttöohjeen mukaan näin olisi pitänyt tapahtua.

Tutkimusta tehdessä kohtaamiemme vastoinkäymisten vuoksi emme pysty raportoimaan luotettavia tutkimustuloksia riisin keittoajoista. Lisäksi riisin koostumuksesta emme pysty kertomaan luotettavaa tietoa, johtuen riisilaadusta sekä riisin liian vähäisestä määrästä toisella keittokerralla.

Molempiin riisinkeittotapoihin liittyy omat turvallisuusriskinsä. Kattilassa keitettäessä riskit syntyvät kuumasta keittolevystä, ylikiehumisvaarasta, kattilan ja/tai sen kahvan kuumenemisesta sekä mahdollisesta ylimääräisen veden pois kaatamisesta, kun riisi on kypsää. Riisinkeittimellä keitettäessä ei ole kuumaa keittolevyä, eikä laitekaan kuumentunut kosketusaraksi keiton aikana. Myöskään ylikiehumisvaaraa ei ole. Sen sijaan keittimen sisällä oleva kattila kuumeni ja sitä käsiteltäessä tai sieltä riisiä otettaessa tulee ottaa tämä huomioon. Riisinkeitin on kuitenkin nähdäksemme turvallisempi vaihtoehto etenkin palovammojen minimointia ajatellen.

Riisinkeitin on kookas laite ja se on suunniteltu ainoastaan yhteen tehtävään. Se vie kotitaloudessa huomattavan paljon säilytystilaa, jos verrataan sitä kattilaan, joka on pienempi ja sen käyttökohteet ovat laajat. Puhdistettavuus on molemmissa samanlainen. Riisinkeittimen kattilaosan sai nostettua pois laitteen sisältä ja sen pesu tapahtui kuten kattilankin.

Riisinkeitintä voisimme suositella runsaasti riisiä kuluttavalle henkilölle, jolla todellista tarvetta voisi kookkaalle koneelle olla. Suurille perheille, joissa syödään erityisen paljon riisipainotteista ruokaa, keitin on mahdollinen ja järkevä hankinta. Tulee myös huomioida, löytyykö kodista riittävästi työpöytä- tai kaappisäilytystilaa koneelle. Riisin lopputulos koostumuksen tai maun ei eronnut mitenkään merkittävästi tavanomaiseen tapaan liedellä kypsennetystä, joten kulinaarisin perustein kone ei ole mitenkään välttämätön.

Jos lähtisimme tekemään uudelleen samanlaista tutkimusta tutustuisimme meille vieraaseen laitteeseen hyvin ennen tutkimuksen tekoa. Lisäksi varmistaisimme että tutkimukseen tarvittavia raaka-aineita on riittävästi, myös kokeen mahdollista uusimista varten. Näkemyksemme mukaan tutkimustulos voi olla luotettava ainoastaan jos kaikki tutkimusmenetelmät hallitaan yhtä hyvin.

Leave a Reply