Tietopaketti kipsikäsittelyn toteutuksesta ja vaikutuksista julkaistu

Kipsikäsittelystä tehdyn tutkimuksen ja saatujen kokemusten pohjalta on laadittu tiivis tietopaketti Peltojen kipsikäsittely maatalouden vesiensuojelukeinona. Se on tarkoitettu tiedonlähteeksi maatalouden vesiensuojelutoimien toteuttajille ja muille aiheen parissa työskenteleville.

Tietopaketissa esitellään kipsikäsittelyn merkittävää potentialia vesiensuojelukeinona. Siinä kerrotaan kipsikäsittelyn toteutuksesta ja vaikutuksista nojaten tutkimukseen ja käytännön kokemuksiin. Paketti sisältää suosituksia – mitä esimerkiksi tulee ottaa huomioon, jos suunnittelee kipsikäsittelyä omille lohkoilleen, ja miten kipsin levitys kannattaa toteuttaa. Paketissa kerrotaan myös kipsiä kokeilleiden viljelijöiden käytännön kokemuksista ja havainnoista, joita SAVE-hankkeessa kerättiin kyselytutkimuksella.

Tietopaketissa esitellään myös SAVE-hankkeen seurannan tuloksia kipsin vaikutuksista vedenlaatuun, maahan ja kasvustoon. Lisäksi kerrotaan kipsin sisältämän sulfaatin pitoisuuksista vesissä sekä vaikutuksista vesieliöstöön.

Tänään SAVE-hankkeen loppuseminaarin yhteydessä julkaistu tietopaketti on myöhemmin saatavilla myös ruotsiksi ja englanniksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *