Selvitys luomutuotantoon soveltuvasta kipsistä ilmestynyt

Käynnissä olevissa kipsihankkeissa monet luomutilojen viljelijät ovat olleet kiinnostuneita osallistumaan peltojen kipsikäsittelyyn. Suomessa hyödynnetty lannoiteteollisuuden sivutuotekipsi ei kuitenkaan sovellu käytettäväksi luomutuotannossa  teollisen alkuperänsä vuoksi.

Siksi on syntynyt tarve selvittää luomutuotantoon soveltuvan kipsin vaatimuksia, saatavuutta ja ominaisuuksia. Samassa yhteydessä on selvitetty mahdollisuuksia kierrättää eri sivutuote- ja jätejaekipsejä maatalouskäytössä. Aiheesta on nyt ilmestynyt ympäristöministeriön tilaama ja Suomen ympäristökeskuksen tutkijoiden, Maria Kämärin ja Petri Ekholmin, laatima  kattava selvitys.

Selvitys on luettavissa täällä.

Luonnonkipsiä Vantaanjoen valuma-alueella. (Kuva: Anna Saarentaus, John Nurmisen Säätiö)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *