Aleksandrian piinapenkistä yksiin elämän hienoimmista juhlista

– Itse promootioakti oli tietysti mieleenpainuvin. Hetki oli unohtumaton, kun tulimme kulkueena ulos päärakennuksesta ja Senaatintorilla ammuttiin tykinlaukaukset. Silloin todella tunsi kylmiä väreitä, myöntää yleisestä valtio-opista maisteriksi valmistunut, vuonna 2006 promovoitu Anna Saura. Kuukausien uurastus gradun parissa palkittiin akateemisen uran kruunajaisilla.

Promootion neljä unohtumatonta päivää muodostavat kokonaisuuden, josta ei kannata jättää mitään pois.

– Kaikkiin tapahtumiin kannattaa ehdottomasti osallistua. Purjehdus oli tosi kiva, harvoin sellaiselle pääsee mukaan. Itselleni piirtyi unohtumattomana mieleen lauantain tanssiaisten jälkeinen yökulkue, jossa kävimme eri patsailla ja pidimme puheita. Oli jännittävää nähdä öinen kaupunki uudessa valossa. Kokonaisuus oli kuitenkin parasta, kun kaikki oli vielä niin hyvin järjestetty, Saura kiittelee.

– Oli mieletön fiilis pukeutua joka päivä parhaimpiinsa. Itse juhlin äitini vanhassa pitkähihaisessa promootiopuvussa 70-luvulta, mikä teki tilaisuudesta vielä extra-spesiaalin. Tanssiaisia varten ostin valkoisen hääpuvun, jolle ei toistaiseksi ole löytynyt muuta käyttöä, Saura naurahtaa.

“Miljoona eri illallista”

Juuri valmistunut maisteri saattaa helposti kavahtaa promootiosta syntyviä kustannuksia. Tätä Saurakin aluksi mietti mutta päätyi täysin vastakkaiselle kannalle.

– Tuoreelle maisterille osallistuminen tuntuu aika kalliilta, kun ei ole vielä päässyt kiinni työelämään. Pitää kuitenkin muistaa, että promootioon kuuluu miljoona eri illallista ja paljon tapahtumia. Siihen suhteutettuna summa on suorastaan minimaalinen. Työelämässä ei tällaisia perinteitä ole, joten todellakin suosittelen kaikille arvokasta akateemista päätöstä opiskeluajalle.

Promootioon voi hyvin osallistua myös ilman seuralaista. Saura kiitteleekin yhteishenkeä, joka muodostui osallistujien välille.

– Mekon väristä jo tunnisti, ketkä kuuluvat porukkaan. Promootiossa oli paljon ihmisiä, joita ei etukäteen tuntenut, mutta joista tuli hyviä tuttuja tapahtuman aikana.

Lähes viisi vuotta promootion jälkeen Saura muistelee osin haikein mielin upeita juhlia.

– Työelämässä saa tottua arkeen, siellä harvoin kokee mitään sellaista. Tuli vähän samanlainen olo kuin päästessään ylioppilaaksi. Oli saavuttanut jotain, jota ihmiset arvostavat. Edessä avautui mahdollisuuksien maailma. Promootion jälkeen olikin hieman tyhjä olo – näinkö nopeasti aika kului.

Teksti: Antti Kallio

Kuva: Veikko Somerpuro

Leave a Reply