RIFA, 1977

Ruotsalaisen puhelinyhtiö Ericssonin sisääntuloaulaan suunniteltu ja toteutettu seinätekstiiliteos Rifa valmistui 1977.  Sen kiinteän abstraktinen sommitelma ja levollinen väripaletti vievät mielen maalaustaiteen abstraktiin ekspressionismiin, vaikka teoksen syntyidea on melko proosallinen.  Ericssonin toimitusjohtaja Torsten Schütt antoi Jungille yhtiön esitteitä, joista Jung huomasi mielenkiintoisia kuvia ”suurennetuista integroiduista virtapiireistä”, joita tarvittiin puhelimiin. Virtapiirien väritys ja dekoratiiviset muodot olivat alkuna Jungin luonnostelulle ja lopputuloksena voimme ihastella teoksen rauhallista sinfonianismia.

Kudottuja luonnoksia Jungin suunnittelemaan Rifaan.

Kudottuja luonnoksia Jungin suunnittelemaan Rifaan. Kuva PF.

Marita Mattsson kutoi Jungin suunnitelmaan lukuisia luonnoksia. Lopulta teos valmistui neljästä osasta, jotka ommeltiin suureksi 88 x 160 cm kokoiseksi seinätekstiiliksi. Jung käytti tässä teoksessa hyvin rouheaa materiaalipintaa. Teos on kudottu täkänäksi, joka oli Jungille (melko) poikkeuksellista. Hän yhdisti tässä täkänässä jo aiemmin damasteissa käyttämäänsä pujotusta, jolloin erilaisten väri- ja materiaalipintojen vaihtelu oli mahdollista.

Teos ei ole enää samassa rakennuksessa Tukholman Telefonplanilla, LM Ericssons väg 14, johon se suunniteltiin. Tässä osoitteessa ja rakenuksessa on nykyään kuitenkin paljon taidetta ja monenlaista käsityön jälkeä : Konstfack, University College of Arts, Crafts and Design, on nykyään näissä tiloissa. Jos matkaat toukokuussa Tukholmaan, voit vielä nähdä kevätnäyttelyn.

Terveisiä aurinkoisesta Tukholmasta ja kevätnäyttelyn avajaisista, Päivi

One thought on “RIFA, 1977

Kommentointi on suljettu.