Pelkistynyttä kaksipintaisuutta – vai kapinallisuutta

Lounasliina, no 589, dam A, 1959

Eräs blogini lukija haluaa tietää enemmän Dora Jungin Tampellalle suunnittelemasta Lounasliinasta. Kiitos kysymyksestä! Lounasliina onkin hyvin erikoinen liina damastiksi: siinä nimittäin kuvio on pelkistynyt leveäksi raidaksi liinan reunoille, ja siinä kaikki. Kuitenkin liina nimettiin damastiksi ja valmistettiin vieläpä melko korkeaan dam A laatuun. Damasti jossa ei ole kuviota oli aikanaan radikaali veto koko monisatavuotiseen damastin olemassaolossa. Pidän Lounasliinaa ainakin yhtä kumouksellisena kuin Viivaleikki- tai Grafica-liina.

Lounasliina

Jung suunnitteli pelkistettyä liinaa samaan aikaan suositummiksi tulleiden Yrttitarha- ja Viivaleikki-liinojen kanssa. Sen nimikin oli pitkään vain ”omönstrad duk med bård Dam A”. Liina sai lopulta nimekseen Lounasliina. Siinä kuvio on pelkistynyt 16 cm leveäksi kudesatiini raidaksi pellavaliinan reunojen ympärille, eli ”duk med bård”. Noin 15 vuotta aikaisemmin Jung oli tarjonnut kukallista damastimallia ruotsalaiselle Almedahl tehtaalle. Malli ei kelvannut tehtaan insinöörille ja ohje Dora Jungille oli siirtää kuviot liinan keskelle, jossa ihmiset voivat sitä katsella ja jotta tehtaassa voitaisiin käyttää hieman lyhytkuituisempaa ja halvempaa lankaa. Tästä huolimatta, tai ehkä juuri tämä mielessään, Jung täytti Lounasliinan keskiosan pelkästään pellavan kiiltävällä loimisatiini pinnalla. Kudesatiini raita asemoitiin klassisen damastiliinan kuvioiden kohdalle liinan reunoille. Kukat ja kukkakorit, koukerot ja ornamentit, jopa ruudut ja raidat sulautuivat yhteen yhdeksi vahvaksi palkiksi, joka kiersi liinan reunoja – kuin huutomerkiksi tai statementiksi.

Lounasliinaan kuuluva lautasliina on yhtä eleetön, kooltaan 32 x 32 cm, ja hinnastojen mukaan se on nimetty tee-lautasliinaksi. Siinä kuviona on seitsemän senttimetrin levyinen reunus ja joka kulmassa Tampellan TL -merkki.

Makoisia lounaita Lounasliinan tunnelmissa,

Päivi

 

 

2 thoughts on “Pelkistynyttä kaksipintaisuutta – vai kapinallisuutta

  1. Johanna

    Tästä tulikin uusi Dora Jung-suosikkini. – Löysin blogisi tänään ja aion lukea artikkelit.

  2. Päivi H Fernström Artikkelin kirjoittaja

    Voi kiitos! Kiva kuulla. 🙂

Kommentointi on suljettu.