Ensimmäisiä kirkkotekstiilejä – silkkidamasteja ja kirjailuja

Dora Jung valmisti 1930-luvulla yksittäisiä tekstiilejä eri kirkkoihin (myöhemmin siis kokonaisia kirkkotekstiilisarjoja). Ensimmäiset kirkkotekstiilitilaukset sekä julkisten tilojen- ja laivojen sisustuskangas tilaukset tulivat lähinnä tuttavien kautta. Dora Jung on itsekin todennut sukulaissuhteiden vaikutuksen omaan uraansa: ”Koska isäni ja setäni olivat arkkitehteja, olen aina joutunut tekemisiin arkkitehtien kanssa. Se on omalta osaltaan vaikuttanut siihen, että olen suunnitellut niin paljon kirkkotekstiilejä.”

Ensimmäisen antependiuminsa Jung suunnitteli Diakonissalaitoksen kirkkoon heti valmistumisensa jälkeen 1932. Tilauksen teki hänen tätinsä Hanna Masalin eli ”moster Hanna”, joka toimi Diakonissalaitoksen johtajana. Antependiumin pohjakankaaksi on kudottu toistuvien ympyröiden, ristien ja tähtien täyttämä kangas. Kuvioita on lisäksi kirjottu kankaan päälle.

diakonissal.antependium  diakonissalaitos

Diakonissalaitoksen antependium ja kirjaliina. Kirjottuina kuvioina orjantappurakruunulla ympäröity Kristus-monogrammi, jonka molemmilla sivuilla on kolme viljantähkää.

Vuonna 1935 Jung suunnitteli ja valmisti useita muitakin kirkkotekstiilejä, kuten perheystävän, arkkitehti Lars Sonckin suunnitteleman Mikael Agricolan kirkon tekstiilejä. Messukasukan pohjakankaana on kyyhky ja tähti -aiheinen silkkidamasti. Kyyhkyt toistuvat kankaan pinnalla suorina riveinä ja jonoina, mutta vaihtavat suuntaa kasukan keskellä. Suuri, kudottu risti on applikoitu pohjakankaana olevan silkkidamastin päälle. Ajoittain kolmiulotteiseksi nousevien kirjontaosien liittäminen näiden päälle on lähellä katolisen ja ortodoksisen kirkon edelleen käyttämää kultakirjontaa. Dora Jung kuvasi kasukkaa näin:

”Kolmekymmentäluvulla kudoin messukasukoita aidosta silkistä. Kuvioina oli lintuja ja enkeleitä. Käytin kultalankaa ja jalokiviä koristeluksi. Mikael Agricolan kirkon kasukka on messukasukoistani ensimmäinen. Siinä on sekä applikaatiota, että kirjailua että puolijalokiveä nimeltä krysopraasi.”

messukasukoita,lintu-Agricolan kko ja enkelikuvio, ornamo 1936

Kuva. Mikael Agricolan kirkon messukasukka, 1935. Silkkidamasti ja kultakirjonta.

Ehkä merkittävin ja tunnetuin Jungin suvun yhteisprojekti on Kulosaaren kirkko vuodelta 1935, joka on Bertel Jungin suunnittelema. Gunilla Jung suunnitteli kirkkoon hopeisen kastemaljan, kolehtihaavin sekä kirkon numerotaulun. Dora Jung sai suunniteltavakseen kirkon messukasukan. Kulosaaren kirkon messukasukka oli valkoisesta silkkisametista ommeltu liljankukin applikoitu kasukka, joka valmistui kirkon vihkijuhlallisuuksiin jouluksi 1935. Kaikki tämän jälkeen valmistuneet kasukat Dora Jung suunnitteli kutoen toteutettaviksi.

 

Ylivieskan vanha puukirkko paloi eilen kokonaan. Sen yläkerrassa olleessa museossa oli kaiken muun arvokkaan ja vanhan kirkkoesineistön lisäksi vanha alttarivaate. Kirkon arkkitehtuuria ei ole dokumentoitu niin, että kirkosta voitaisiin tehdä täsmällinen dokumentti tai replika. Lisäksi epäilen, ettei vanhoista tekstiileistäkään ole tarkkaa tietoa. Näin taas arvokasta tietoa paloi savuna ilmaan.

T. Päivi