Peducan fuksisitsit 16.10.2013

Peducan fuksisitsit lähestyvät jo hurjaa vauhtia! Monille tulevat sitsit ovat elämänsä ensimmäiset, kun taas jotkut ovat ehkä päässeet kokemaan sitsien ihmeellisen maailman jo aiemmin. Mutta nyt pääsette kaikki kokemaan Peducan fuksisitsit kaikessa loistossaan! Ennen innokasta sitsausta on hyvä hieman kertoa sitseistä ja sitsauskulttuurista. 

Sitsit, eli akateeminen pöytäjuhla, sisältävät sekoituksen sekä eteläistä että läntistä ylioppilatraditioita (Saksassa ”sitz”, Ruotsissa ”sits”) (Jalositsikirja, 2007). Tarjolla sitseillä on usein kolmen ruokalajin illallinen juomien kera, jota nautitaan kun laulamiselta ehditään. Eli sitseillä yhteislaulut (juomalaulut) kuuluvat perinteisesti tiiviisti sitsiohjelmaan. Myös muuta ohjelmaa pääsee seuraamaan, kun sitä illan aikana muodostuu. Jokaiselle sitsaajalle on nimetty oma istumapaikka, joka selviää juhlapaikalla pöydällä olevista nimikylteitä. Ihannetilanne olisi, että joka toinen istuja olisi nainen ja joka toinen mies, mutta tämä tuksin koskaan toteutuu Peducan tai AKK:n sitseillä. 

Sitseillä tärkeä rooli on sitsimestarilla, joka jakaa puheenvuorot ja määrittelee illan ohjelman kulun. Puheenvuoroja pyydetään illan aikana sitsimestarilta, samoin laulutoiveet esitetään hänelle puhutellen sitsimestaria asiaan kuuluvalla tavalla. Kesken yhteislaulujen tai puheenvuorojen ei saa syödä eikä juoda tai puhua vieruskaverin kanssa, tämä kannattaa pitää mielessä koko illan ajan!

Epäasiallisesta käytöksestä sitsimestarilla on oikeus ja velvollisuus jakaa rangaistuksia sitsaajille, jos heitä on syytä epäillä sääntöjen rikkomisesta. Rangaistuksena voi olla anteeksipyyntölaulu ”rikoskumppanin” kanssa tai improvisointu esitys sitsi-iltaa piristämään. Pöytäseurueella on velvoite ilmiantaa temppuileva vierustoveri sitsimestarille!

Näitä rangaistuksia on turha alkaa stressaamaan jo nyt, ne toteutetaan kuitenkin hyvällä maulla ja leikkimiellä, huumorilla höystettynä. Sitseillä tunnelma ei ikinä ole tiukka tai kireä, eikä ketään ole tarkoitus asettaa nolauksen tai naurun alaiseksi! Sitsien tarkoituksena onkin viettää hauska ilta hyvän ruoan ja juoman parissa nauttien toistemme mahtavasta seurasta!

Joten kaikki lämpimästi tervetuloa ensi viikolla 16.10. kohti Otaniemeä ja Smökkiä ja koko syksyn odotettuja Peducan fuksisitsejä!  

Hae hallinnon opiskelijaedustajaksi eli hallopediksi!

Miten vaikuttaa opiskelijoiden asioihin siellä, missä päätökset koulutuksesta tehdään? No lähtemällä hallopediksi tietysti! Tänä syksynä valitaan uudet hallinnon opiskelijaedustajat eli hallopedit yliopiston hallintoelimiin. Haku hallopediksi Conduksen ja ainejärjestöjen vaalilistalle päättyy 15.10.

Mitkä hallintovaalit?

HYYn edustajisto on päättänyt, että Helsingin yliopistossa opiskelijaedustajat valitaan vaaleilla. Vaalit järjestetään joka toinen vuosi marraskuussa. Vaaleissa valitaan kaiken kaikkiaan n. 350 hallopedia yliopiston eri toimielimiin. Näitä toimielimiä ovat yliopistokollegio, tiedekuntaneuvostot ja laitosneuvostot.

Yksiköissä, joissa on enemmän ehdokkaita kuin edustajien paikkoja, järjestetään vaalit. Vaalit suoritetaan verkkovaaleina 4.–5.11. kello 9.00–17.00. Mikäli käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa tullaan järjestämään vaalit, niistä tiedotetaan lisää lähempänä ajankohtaa.

Mikä on halloped?

Kaikissa yliopiston toimielimissä vallitsee kolmikanta, mikä tarkoittaa sitä, että professorit, keskiryhmä (muu henkilökunta) ja opiskelijat ovat kukin yhtä lailla edustettuina.

Hallopedit eli hallinnon opiskelijaedustajat ovat ylioppilaskunnan valitsemia edustajia yliopiston toimielimiin. He edustavat itsensä lisäksi koko opiskelijakuntaa. Hallopedit ovat täysivaltaisia toimielintensä jäseniä ja vaikuttavat siihen, millaista opiskelu ja tutkimus yliopistossa tulevaisuudessa on. Hallopediksi voi hakeutua avoimessa haussa kuka tahansa yliopiston opiskelija. (Lähde: HYYn hallopedsivut.)

Hallopedit käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa

Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan hallopedit vaikuttavat neljässä eri toimielimessä: kummankin laitoksen, eli käyttäytymistieteiden laitoksen ja opettajankoulutuslaitoksen laitosneuvostoissa, tiedekuntaneuvostossa sekä yliopiston korkeimmassa päättävässä elimessä – yliopistokollegiossa.

Avoimina ovat siis seuraavat paikat:

  • Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan tiedekuntaneuvosto: 5 varsinaista jäsentä, 5 varajäsentä
  • Opettajankoulutuslaitoksen laitosneuvosto: 5 varsinaista jäsentä, 5 varajäsentä
  • Käyttäytymistieteiden laitoksen laitosneuvosto: 5 varsinaista jäsentä, 5 varajäsentä
  • Yliopistokollegio: 2 varsinaista jäsentä, 2 varajäsentä

hallopediKäyttäytymistieteellisen tiedekunnan opiskelijaedustajien määrä eri toimielimissä. Kaavio: Jussi Järvinen.

Hallopedinä et toimi yksin, vaan yhdessä kanssasi laitoksen ja tiedekunnan opiskelijoita edustavat myös kaikki muut valitut hallopedit sekä koko tiedekunnan opiskelijajärjestöjen opintovastaavien verkosto eli Conduksen opintotoimikunta. Toimikunta kokoontuu säännöllisesti vaihtamaan ajatuksia ajankohtaisista opintoasioista.

Miten hakea hallopediksi?

Jotta saisimme käyttäytymistieteelliseen tiedekuntaan mahdollisimman sujuvasti valittua opiskelijaedustajat, on tiedekunnassa muodostettu Conduksen ja ainejärjestöjen vaaliliitto. Hae siis hallopediksi Conduksen ja ainejärjestöjen vaalilistalle! Vaalilistasta vastaa Conduksen edunvalvontasihteeri Sanna Liesto. 

Ehdolle voi asettua kuka tahansa kyseisessä yksikössä opiskeleva, läsnäolevaksi ilmoittautunut opiskelija. Ehdokas ei saa kuulua keskiryhmään, eli olla ollut yli vuoden jatkuneessa työsuhteessa yliopistoon.

Lähetä lyhyt vapaamuotoinen hakemus osoitteeseen edunvalvonta[at]condus.fi. Kerro hakemuksessa:

  1. mihin toimielimeen haluaisit olla ehdolla,
  2. oletko käytettävissä varsinaiseksi edustajaksi, varaedustajaksi vai kummaksi vain,
  3. kokemuksesi järjestötoiminnassa ja/tai muussa yliopistomaailmassa sekä
  4. miksi haluaisit hallopediksi.

Vähimmäiskriteerejä ei ole, mutta kriteerit, joilla ehdokaslistalle valitaan henkilöitä valintatilanteissa ovat seuraavat (käytännössä siis, jos hakijoita on enemmän kuin paikkoja on auki):

  • Eri pääaineiden tasapuolinen edustus neuvostoissa (suhteessa myös opiskelijamääriin).
  • Mahdollisuus pitää yhteyttä ainejärjestöjen hallituksiin.
  • Kokemus edunvalvontatyöstä yliopistolla.
  • Kiinnostus ja valmius sitoutua hallintotyöhön.

Poikkeuksena on yliopistokollegio, jossa valintatilanteessa painotetaan kahta viimeistä kriteeriä.

Voit myös asettua ehdolle vaaliliiton ulkopuolella. Lisätietoa: http://hyy.helsinki.fi/fi/yhteiskunta-yliopisto/vaikuttaminen-yliopistolla/hallintovaalit.

Aikataulu

  • Tiistai 15.10. klo 23.59 Haku Conduksen ja ainejärjestöjen vaalilistalle päättyy.
  • Torstai 17.10. Kokous, jossa päätetään Conduksen ja ainejärjestöjen vaalilistan lopullisesta kokoonpanosta.
  • Perjantai 18.10. Vaalilistalle valittujen henkilöt täyttävät hakulomakkeet. Tarkemmat ohjeet annetaan asianomaisille myöhemmin.hallopedi2

Teksti: Jussi Järvinen, Netta Metsäaho

psst, haluaisitko tietää, millaista hallopedin työskentely on käytännössä? Lue Peducan sivuilta hallopedien haastatteluja: Millaista on olla halloped?

Miten lukea tenttiin?

Ensimmäisten tenttien lähestyessä paksut tenttikirjat ja hankalat artikkelit saattavat tuntua pelottavilta. Miten kaiken tuon ehtii lukea? Miten voin muistaa kaiken? Yhtä oikeaa tapaa tenttiin valmistautumiseen ei ole, mutta tässä hiukan vinkkejä.

Keskity kokonaisuuksiin, äläkä yritä päntätä pieniä yksityiskohtia.

Yritä ymmärtää mieluummin kuin muistaa. Hyvä tenttivastaus ei ole kopio kirjasta vaan taas sitä kuuluisaa omaa pohdintaa ja hyvin perusteltuja näkökulmia.

  • Jos osaat selittää kaverille omin sanoin kirjan, artikkelin tai teorian punaisen langan, olet luultavasti ymmärtänyt lukemasi.

Perusta lukupiiri. Yhdessä on aina mukavampaa kuin yksin, ja porukassa on aina joku keneltä kysyä. Lukupiiri myös helpottaa lukurytmin suunnittelua ja siinä pysymistä. Varoitus! Tehokas lukeminen muuttuu helposti juoruiluksi, joten itsekuria tarvitaan!

Tee muistiinpanoja. Tehokkainta on luetun uudelleenjärjestely ja muokkaus, ei kopiointi! Myös kysymyksien kirjoittaminen lukemastaan voi olla hyödyllistä. Muistiinpanojen tekeminen on hidasta, joten ajanhallinta on erityisen tärkeää.

Sivistä kaveria. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta osallistua lukupiiriin, lukemaansa voi aina kertoa omin sanoin kaverille/kämppikselle/seurustelukumppanille/perheenjäsenille. Näin sinun täytyy muokata lukemaasi omaan suuhun sopivaksi ja samalla jaat arvokasta tietoa eteenpäin.

Kokeile rohkeasti uusia tapoja lukea. Opiskelutapoja voi opetella, eikä se tuttu tapa aina välttämättä ole paras. Asiantuntevaa opastusta opiskeluun ja tietoa opiskelutekniikoista saat Antoisampaan opiskeluun -oppaasta.

Allekirjoittanut ei vastaa näiden vinkkien pohjalta saaduista tenttiarvosanoista! Kyseessä on itse hyväksi havaitut vinkit ja kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.

Katso myös vinkkejä oppimispäiväkirjan tekemiseen!

(Kirjoittaja Niina Hinkkanen)