Fuksisitsit — ohjeistusta ja infoa sitsietiketistä

Kahden viikon päästä ovat odotetut  fuksisitsit, joten tulevaa tapahtumaa varten uusien opiskelijoiden ja sitsaajien on syytä tutustua seuraaviin ohjeisiin ja sitsietiketteihin ennen juhlintaa!

 •    Pukeudu etiketin mukaisesti eli miehet tummapuku, naiset pikkumusta. Tämä on tärkeää oikean tunnelman ja fiiliksen syntymisen kannalta
 •    Sitsaajat istuvat heille nimetyille paikoille, selviävät pöydällä olevista nimikylteistä.      
 • Keksen puheenvuorojen ja yhteislaulujen ei tule syödä, juoda tai jutella vierustoverin kanssa eikä näprätä kännykkää, epäkohteliasta sitsikäytöstä!·        
 • Puheenvuoroja pyydetään sitsimestarilta. Puheenvuoron haluaja kilistää lasiaan ja puhuttelee sitsimestaria  : ”Arvon herra/rouva/neiti sitsimestari, saisinko puheenvuoron/saisinko ehdottaa laulua/sainsinko puhutella?”·   Puheenvuoron yhteydessä tulee muistaa esitellä itsensä ”Hei, olen Perttu Peducasta ja AKK:sta!” ja esittäytyjää tulee tietenkin tervehtiä takaisin ”Hei Perttu Peducasta ja AKK:sta!”
 • Skoolatessa naiset skoolaavat ensin vasemmalla, sitten oikealla ja viimeiseksi vastapäisen juhlijan kanssa, miehet toisinpäin eli aloittaen oikealta, sitten vasemmalle ja eteenpäin. Skoolaus tapahtuu aina laulun tai puheenvuoron yhteydessä.

HUOM! Käytännössä pöydässä istuttaessa joka toinen juhlija on niin sanotusti mies ja joka toinen nainen riippumatta omasta sukupuolesta, joten oma skoolaussuunta selviää vasta paikanpäällä riippuen istumapaikasta!   

 •  Kaikkia yhteislauluja ei tarvitse osata ulkoa, sillä paikan päälle juhlijoille on varattu laulukirjoja.·        
 • Epäasiallisesti käyttäytyvät kanssa sitsaajat on velvoitettu antamaan ilmi sitsimestarille hakkaamalla nyrkkiä pöytään ja huutamalla: ” Vi vill ha Martti/Marja på bordet!”         
 • Vessaan ei ole syytä lähteä kesken pöytäosuuden, seuraukset voivat olla tuntuvat… Tauon lähestyessä kanattaa olla valmiina kiitämään vessaa, sillä jonot tulevat olemaan pitkät.

Näitä ohjeita ei tarvitse muistaa ulkoa, sillä ne kerrataan vielä ennen pöytäosuuden alkua ja varmasti illan aikana moneen otteeseen! Fuksisitsit ovatkin oiva tilaisuus tutustua sitsaamisen maailmaan ja sen moniin saloihin. Saavu siis paikalle avoimin mielin ja iloisella asenteella, vaikka olosi olisikin hieman tietämätön ja hämmentynyt, sitsimestari pitää kyllä huolen sääntöjen kertaamisesta tuutoreiden kanssa.

Tervetuloa sitsaamaan fuksisitseille! 

FUKSIAISTEN JOUKKUEET

Alla vuoden 2014 Fuksiaisten joukkueet. 🙂

terkuin,

Tuutorit

 

Ryhmä A.

Milla Käyhty

Hanna Lindevall

Jenni  Jussila

Tuuli Vähämäki

Marja Leppäharju

Laura Jehkonen

Elina Kytömaa

Henrietta Pihlaja

Mikaela Mäki

Julia Korhonen

Sanna-Mari  Paulasto

 

Ryhmä B.

Sade Lehtoranta

Johanna Pakarinen

Ada Halsas

Venla Savolainen

Susa Sorkio

Annina Peltonen

Marlene Parman

Minna Pallas

Anna Majava

Irina Karvinen

Otto Pekkarinen

 

 

 

Ryhmä C.

Katri Klemettilä

Heini Radi

Susanne Valta

Julia Uusoksa

Jenni Kautonen-Jusslin

Nora Krogerus

Reetta Inkinen

Peppiina Heikkilä

Mina-Maria Poppeli

Wilhelmina Fröberg

Helena Antikainen

 

Ryhmä D.

Tiina Koskinen

Sanna Rauta-aro

Anni Kouhia

Jyrki Eloranta

Inka Averin

Annina Ahlroth

Sandra Suomela

Meira Pappi

Jannina Järvinen

Krista Vihantomaa

Rosa-Maria Malinen

 

 

Ryhmä E.

Henna Köntti

Ida Kaukinen

Noora Päkkilä

Karoliina Kipinoinen

Katariina Ikonen

Annina Kangasjärvi

Maria Lehtonen

Jenni Passoja

Pinja Fernström

Hanna-Karoliina Kanerva

Päivi Turusenaho

 

Ryhmä F.

Henriikka Juntunen

Mirjam-Laura Hynynen

Maiju Kokkoniemi

Annukka Blom-Ruohisto

Minna Palmu

Vivi Vaissi

Seikku Högel

Eveliina Lehikoinen

Marju Myllylä

Pekka  Koskinen

Elina Villberg

ATK-käyttöluvan aktivointi

Yliopiston tietojärjestelmien ja verkkopalveluiden käyttöön tarvitset käyttöluvan, jota käytetään verkkopalveluihin kirjauduttaessa. Käyttölupa sisältää mm. käyttäjätunnuksen, salasanan, sähköpostiosoitteen ja kotihakemiston.

Uudet opiskelijat saavat uuden käyttöluvan automaattisesti, mutta se tulee aktivoida verkossa. Käyttöluvan aktivointi on mahdollista heti, kun opiskelija on ilmoittautunut läsnäolevaksi (viimeistään 31.8.) ja kun käyttäjän tiedot on saatu syötettyä Helsingin yliopiston opiskelijarekisteriin.

Käyttöluvan aktivoinnin voi tehdä verkossa tai käyttölupapisteissä. Keskustan käyttölupapiste sijaitsee Kaisa-talossa, osoitteessa Fabianinkatu 30, 1. kerros, Kaisa-kirjaston palvelutiskin yhteydessä. Käyttöluvan aktivointiin verkossa tarvitaan verkkopankkitunnukset tai poliisin myöntämä sähköinen henkilökortti.

>> Siirry käyttöluvan aktivointiin

Onnittelut! (Ja pari sanaa fuksiudesta…)

Jännitys on päättynyt! Paljon onnea uusi fuksi: läpäisit seulan ja olet nyt osa kasvisyhteisöämme! Olet siis kasvis (= kasvatustieteiden opiskelija / kasvatustieteilijä). Samalla sinusta on tullut osa Helsingin yliopistoa ja käyttäytymistieteellistä tiedekuntaa (jota tuttavallisemmin kutsutaan sanalla käyttis). Hienoa, että löysit tämän blogin! Näinä hetkinä saatat selailla kotiisi saapunutta hyväksymiskirjettä ja sen mukana tullutta informaatiotulvaa. Mikäli tämä tulva tuottaa sinulle ahdistusta, ota rauhallisesti, sillä kaikkea ei tarvitse ymmärtää heti. Nyt on juhlan aika!

Pian, jo ensi kuussa, pääset tapaamaan opiskelutovereitasi ennakkopiknikillä, jonne kokoontuvat fuksien lisäksi yleisen ja aikuiskasvatustieteen tuutorit, ainejärjestöjen edustajat sekä muita oppiaineemme opiskelijoita. Käyttiksen ainejärjestöt tulevat sinulle pian tutuksi. Peduca on ainejärjestö, johon me yleistä ja aikuiskasvatustieteen opiskelijat kuulumme yhdessä luokanopettajaopiskelijoiden kanssa. Jos sinulla on kavereita luokanopettajapuolella, törmäätte todennäköisesti Peducan järjestämissä tapahtumissa! Aikuiskasvatuksen Kilta (AKK, Kilta) on opiskelijajärjestö, joka edustaa erityisesti meitä yleisen ja aikuiskasvatustieteen opiskelijoita. Killan toimintaan ja tapahtumiin ovat tervetulleita kaikki aikuiskasvatuksesta ja koulutuksesta kiinnostuneet! Sekä Peduca että AKK tuovat alamme ihmisiä yhteen, joten tule rohkeasti mukaan tapahtumiin ja toimintaan!

Opintojen alku voi tuntua aluksi sekavalta ja stressaavalta, kun uusia asioita ja ihmisiä on joka kulman takana. Toisaalta fuksisyksy on täynnä hauskanpitoa erilaisissa tapahtumissa ja tapaamisissa tuutoreiden kanssa. Muistathan, että opiskelun tulee tuottaa sinulle iloa ja ruokkia mielenkiintoasi – ei jatkuvasti koetella hermojasi ja yöuniasi. Ystävien kanssa opiskelun ilo maksimoituu, joten ota oma aikasi tutustumiseen. Haluamme, että viihdyt täällä!

Kannustamme sinua hyödyntämään yliopiston tarjoamaa tukea. Me tuutorit olemme apunasi ja teemme tiiviisti yhteistyötä kanssasi. Mikäli tarvitset apua opinnoissasi, ovat oppiaineemme amanuenssi ja opintoneuvoja sinua varten. Muista myös YTHS ja Unisport, jotka ovat mukana huoltamassa hyvinvointiasi. Kuulet näistä lisää fukseille järjestettävissä infotilaisuuksissa!

Tässä kaikessa on loppujen lopuksi kyse siitä, että jokainen löytää oman paikkansa opinnoissamme. Ota rauhallisesti ja kaikki järjestyy. Koskaan ei ole liian myöhäistä aktivoitua!

Ihanaa kesää ja nähdään syksyllä! Jee!

Iloisin kesäterveisin ja fukseja odottaen,
Elina Tervonen

Hei fuksi!

Isot onnittelut opiskelupaikasta ja tervetuloa Fuksiblogiin!

Blogiin tutustuminen kannattaa aloittaa sisällysluettelosta, joka tarjoaa nopeimmat oikotiet onneen.

Fuksisyksyn tärkeimmät tapahtumat kannattaa merkitä kalenteriin vaikka heti. Muista myös ottaa talteen tuutoreiden yhteystiedot.

Linkit helpottavat opintojen aloittamista ja opiskelijaelämään mukaan pääsemistä.

Kun vastaasi tulee kiperiä elämääkin suurempia kysymyksiä liittyen esimerkiksi luentojen poissaolokäytäntöihin tai arvosanojen korottamiseen, katso fuksien useimmin kysytyt kysymykset.

Fuksiblogi on kolmatta syksyä käytössä oppiaineessamme. Sivuja päivitetään pitkin syksyä. Jos eteesi sattuu vanhaa tietoa, vanhoja päivämääriä tai muuta hämärää, kerro siitä tuutorillesi.

Vielä kerran lämpimät onnittelut!

Fuksisyksyä innolla odottaen,
kasvatustieteiden tuutorit 2014

Ps. Muistathan liittyä kasvatustieteiden fuksien facebook-ryhmään – tiedät missä mennään.

Peducan fuksisitsit 16.10.2013

Peducan fuksisitsit lähestyvät jo hurjaa vauhtia! Monille tulevat sitsit ovat elämänsä ensimmäiset, kun taas jotkut ovat ehkä päässeet kokemaan sitsien ihmeellisen maailman jo aiemmin. Mutta nyt pääsette kaikki kokemaan Peducan fuksisitsit kaikessa loistossaan! Ennen innokasta sitsausta on hyvä hieman kertoa sitseistä ja sitsauskulttuurista. 

Sitsit, eli akateeminen pöytäjuhla, sisältävät sekoituksen sekä eteläistä että läntistä ylioppilatraditioita (Saksassa ”sitz”, Ruotsissa ”sits”) (Jalositsikirja, 2007). Tarjolla sitseillä on usein kolmen ruokalajin illallinen juomien kera, jota nautitaan kun laulamiselta ehditään. Eli sitseillä yhteislaulut (juomalaulut) kuuluvat perinteisesti tiiviisti sitsiohjelmaan. Myös muuta ohjelmaa pääsee seuraamaan, kun sitä illan aikana muodostuu. Jokaiselle sitsaajalle on nimetty oma istumapaikka, joka selviää juhlapaikalla pöydällä olevista nimikylteitä. Ihannetilanne olisi, että joka toinen istuja olisi nainen ja joka toinen mies, mutta tämä tuksin koskaan toteutuu Peducan tai AKK:n sitseillä. 

Sitseillä tärkeä rooli on sitsimestarilla, joka jakaa puheenvuorot ja määrittelee illan ohjelman kulun. Puheenvuoroja pyydetään illan aikana sitsimestarilta, samoin laulutoiveet esitetään hänelle puhutellen sitsimestaria asiaan kuuluvalla tavalla. Kesken yhteislaulujen tai puheenvuorojen ei saa syödä eikä juoda tai puhua vieruskaverin kanssa, tämä kannattaa pitää mielessä koko illan ajan!

Epäasiallisesta käytöksestä sitsimestarilla on oikeus ja velvollisuus jakaa rangaistuksia sitsaajille, jos heitä on syytä epäillä sääntöjen rikkomisesta. Rangaistuksena voi olla anteeksipyyntölaulu ”rikoskumppanin” kanssa tai improvisointu esitys sitsi-iltaa piristämään. Pöytäseurueella on velvoite ilmiantaa temppuileva vierustoveri sitsimestarille!

Näitä rangaistuksia on turha alkaa stressaamaan jo nyt, ne toteutetaan kuitenkin hyvällä maulla ja leikkimiellä, huumorilla höystettynä. Sitseillä tunnelma ei ikinä ole tiukka tai kireä, eikä ketään ole tarkoitus asettaa nolauksen tai naurun alaiseksi! Sitsien tarkoituksena onkin viettää hauska ilta hyvän ruoan ja juoman parissa nauttien toistemme mahtavasta seurasta!

Joten kaikki lämpimästi tervetuloa ensi viikolla 16.10. kohti Otaniemeä ja Smökkiä ja koko syksyn odotettuja Peducan fuksisitsejä!  

Hae hallinnon opiskelijaedustajaksi eli hallopediksi!

Miten vaikuttaa opiskelijoiden asioihin siellä, missä päätökset koulutuksesta tehdään? No lähtemällä hallopediksi tietysti! Tänä syksynä valitaan uudet hallinnon opiskelijaedustajat eli hallopedit yliopiston hallintoelimiin. Haku hallopediksi Conduksen ja ainejärjestöjen vaalilistalle päättyy 15.10.

Mitkä hallintovaalit?

HYYn edustajisto on päättänyt, että Helsingin yliopistossa opiskelijaedustajat valitaan vaaleilla. Vaalit järjestetään joka toinen vuosi marraskuussa. Vaaleissa valitaan kaiken kaikkiaan n. 350 hallopedia yliopiston eri toimielimiin. Näitä toimielimiä ovat yliopistokollegio, tiedekuntaneuvostot ja laitosneuvostot.

Yksiköissä, joissa on enemmän ehdokkaita kuin edustajien paikkoja, järjestetään vaalit. Vaalit suoritetaan verkkovaaleina 4.–5.11. kello 9.00–17.00. Mikäli käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa tullaan järjestämään vaalit, niistä tiedotetaan lisää lähempänä ajankohtaa.

Mikä on halloped?

Kaikissa yliopiston toimielimissä vallitsee kolmikanta, mikä tarkoittaa sitä, että professorit, keskiryhmä (muu henkilökunta) ja opiskelijat ovat kukin yhtä lailla edustettuina.

Hallopedit eli hallinnon opiskelijaedustajat ovat ylioppilaskunnan valitsemia edustajia yliopiston toimielimiin. He edustavat itsensä lisäksi koko opiskelijakuntaa. Hallopedit ovat täysivaltaisia toimielintensä jäseniä ja vaikuttavat siihen, millaista opiskelu ja tutkimus yliopistossa tulevaisuudessa on. Hallopediksi voi hakeutua avoimessa haussa kuka tahansa yliopiston opiskelija. (Lähde: HYYn hallopedsivut.)

Hallopedit käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa

Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan hallopedit vaikuttavat neljässä eri toimielimessä: kummankin laitoksen, eli käyttäytymistieteiden laitoksen ja opettajankoulutuslaitoksen laitosneuvostoissa, tiedekuntaneuvostossa sekä yliopiston korkeimmassa päättävässä elimessä – yliopistokollegiossa.

Avoimina ovat siis seuraavat paikat:

 • Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan tiedekuntaneuvosto: 5 varsinaista jäsentä, 5 varajäsentä
 • Opettajankoulutuslaitoksen laitosneuvosto: 5 varsinaista jäsentä, 5 varajäsentä
 • Käyttäytymistieteiden laitoksen laitosneuvosto: 5 varsinaista jäsentä, 5 varajäsentä
 • Yliopistokollegio: 2 varsinaista jäsentä, 2 varajäsentä

hallopediKäyttäytymistieteellisen tiedekunnan opiskelijaedustajien määrä eri toimielimissä. Kaavio: Jussi Järvinen.

Hallopedinä et toimi yksin, vaan yhdessä kanssasi laitoksen ja tiedekunnan opiskelijoita edustavat myös kaikki muut valitut hallopedit sekä koko tiedekunnan opiskelijajärjestöjen opintovastaavien verkosto eli Conduksen opintotoimikunta. Toimikunta kokoontuu säännöllisesti vaihtamaan ajatuksia ajankohtaisista opintoasioista.

Miten hakea hallopediksi?

Jotta saisimme käyttäytymistieteelliseen tiedekuntaan mahdollisimman sujuvasti valittua opiskelijaedustajat, on tiedekunnassa muodostettu Conduksen ja ainejärjestöjen vaaliliitto. Hae siis hallopediksi Conduksen ja ainejärjestöjen vaalilistalle! Vaalilistasta vastaa Conduksen edunvalvontasihteeri Sanna Liesto. 

Ehdolle voi asettua kuka tahansa kyseisessä yksikössä opiskeleva, läsnäolevaksi ilmoittautunut opiskelija. Ehdokas ei saa kuulua keskiryhmään, eli olla ollut yli vuoden jatkuneessa työsuhteessa yliopistoon.

Lähetä lyhyt vapaamuotoinen hakemus osoitteeseen edunvalvonta[at]condus.fi. Kerro hakemuksessa:

 1. mihin toimielimeen haluaisit olla ehdolla,
 2. oletko käytettävissä varsinaiseksi edustajaksi, varaedustajaksi vai kummaksi vain,
 3. kokemuksesi järjestötoiminnassa ja/tai muussa yliopistomaailmassa sekä
 4. miksi haluaisit hallopediksi.

Vähimmäiskriteerejä ei ole, mutta kriteerit, joilla ehdokaslistalle valitaan henkilöitä valintatilanteissa ovat seuraavat (käytännössä siis, jos hakijoita on enemmän kuin paikkoja on auki):

 • Eri pääaineiden tasapuolinen edustus neuvostoissa (suhteessa myös opiskelijamääriin).
 • Mahdollisuus pitää yhteyttä ainejärjestöjen hallituksiin.
 • Kokemus edunvalvontatyöstä yliopistolla.
 • Kiinnostus ja valmius sitoutua hallintotyöhön.

Poikkeuksena on yliopistokollegio, jossa valintatilanteessa painotetaan kahta viimeistä kriteeriä.

Voit myös asettua ehdolle vaaliliiton ulkopuolella. Lisätietoa: http://hyy.helsinki.fi/fi/yhteiskunta-yliopisto/vaikuttaminen-yliopistolla/hallintovaalit.

Aikataulu

 • Tiistai 15.10. klo 23.59 Haku Conduksen ja ainejärjestöjen vaalilistalle päättyy.
 • Torstai 17.10. Kokous, jossa päätetään Conduksen ja ainejärjestöjen vaalilistan lopullisesta kokoonpanosta.
 • Perjantai 18.10. Vaalilistalle valittujen henkilöt täyttävät hakulomakkeet. Tarkemmat ohjeet annetaan asianomaisille myöhemmin.hallopedi2

Teksti: Jussi Järvinen, Netta Metsäaho

psst, haluaisitko tietää, millaista hallopedin työskentely on käytännössä? Lue Peducan sivuilta hallopedien haastatteluja: Millaista on olla halloped?

Miten lukea tenttiin?

Ensimmäisten tenttien lähestyessä paksut tenttikirjat ja hankalat artikkelit saattavat tuntua pelottavilta. Miten kaiken tuon ehtii lukea? Miten voin muistaa kaiken? Yhtä oikeaa tapaa tenttiin valmistautumiseen ei ole, mutta tässä hiukan vinkkejä.

Keskity kokonaisuuksiin, äläkä yritä päntätä pieniä yksityiskohtia.

Yritä ymmärtää mieluummin kuin muistaa. Hyvä tenttivastaus ei ole kopio kirjasta vaan taas sitä kuuluisaa omaa pohdintaa ja hyvin perusteltuja näkökulmia.

 • Jos osaat selittää kaverille omin sanoin kirjan, artikkelin tai teorian punaisen langan, olet luultavasti ymmärtänyt lukemasi.

Perusta lukupiiri. Yhdessä on aina mukavampaa kuin yksin, ja porukassa on aina joku keneltä kysyä. Lukupiiri myös helpottaa lukurytmin suunnittelua ja siinä pysymistä. Varoitus! Tehokas lukeminen muuttuu helposti juoruiluksi, joten itsekuria tarvitaan!

Tee muistiinpanoja. Tehokkainta on luetun uudelleenjärjestely ja muokkaus, ei kopiointi! Myös kysymyksien kirjoittaminen lukemastaan voi olla hyödyllistä. Muistiinpanojen tekeminen on hidasta, joten ajanhallinta on erityisen tärkeää.

Sivistä kaveria. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta osallistua lukupiiriin, lukemaansa voi aina kertoa omin sanoin kaverille/kämppikselle/seurustelukumppanille/perheenjäsenille. Näin sinun täytyy muokata lukemaasi omaan suuhun sopivaksi ja samalla jaat arvokasta tietoa eteenpäin.

Kokeile rohkeasti uusia tapoja lukea. Opiskelutapoja voi opetella, eikä se tuttu tapa aina välttämättä ole paras. Asiantuntevaa opastusta opiskeluun ja tietoa opiskelutekniikoista saat Antoisampaan opiskeluun -oppaasta.

Allekirjoittanut ei vastaa näiden vinkkien pohjalta saaduista tenttiarvosanoista! Kyseessä on itse hyväksi havaitut vinkit ja kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.

Katso myös vinkkejä oppimispäiväkirjan tekemiseen!

(Kirjoittaja Niina Hinkkanen)

Opiskelijavaihto – (elämän)koulua ulkomailla

Toisin kuin monelle muulle, vaihtoon lähteminen ei missään vaiheessa ollut suuri unelmani. Oikeastaan se oli lähinnä tylsästi rationaalinen päätös. Päätös poistua omalta mukavuusalueelta ja päästä hetkeksi pois vanhoista kuvioista haistelemaan uusia tuulia. Koko ajatus tuntui todella kaukaiselta viime keväänä kun kiireessä täyttelin hakulomakkeita ja pohdin vaihtoehtoisia kohteita. Vasta elokuun lopussa, lähtöä edeltävänä iltana koko ajatus iski tajuntaani. Jännittäminen jäi siis kovin vähäiseksi, ja saapuessani aikaisin seuraavana aamuna lentokentälle, tunnelma oli muuttunut jo innokkaan odottavaksi. Puolen vuoden tavaroiden pakkaaminen oli kyllä ollut suoritus sinällään, mutta itse lähteminen oli yllättävän helppoa.

Nyt on reilu kuukausi kulunut saapumisestani tänne eteläisen Ruotsin ”Pikku-Lontooseen” Göteborgiin, eikä kertaakaan ole tarvinnut katua päätöstä. Pelkkää juhlaa tämä aika ei kuitenkaan ole ollut, vaan melko tavallista arkea iloineen – ja myös vastoinkäymisineen. Esimerkiksi opiskelija-asunnostani löytyi heti ensimmäisenä iltana torakoita, ja uuden asunnon saaminen tuotti melko paljon uusia harmaita hiuksia. Mutta parasta on se, kun huomaa pärjäävänsä ja pystyvänsä selviytymään erilaisista vaikeistakin tilanteista. Se on sitä elämänkoulua, jossa vaihto toimii erinomaisena intensiivikurssina.

Ennen opiskelijavaihtoon lähtöä muutama asia oli luonnollisesti mietityttänyt. Saako ollenkaan kavereita vai erakoituuko täysin neljän seinän sisälle, pärjääkö vieraalla kielellä opinnoissa ja ylipäätään eteen tulevissa yllättävissä tilanteissa, ja iskeekö järjetön koti-ikävä. No, uusia tuttavuuksia on ilmestynyt kuin sieniä sateella. Ainoa vaadittava ponnistus on ollut raahata itsensä kotiovesta ihmisten ilmoille. Toisiin vaihtareihin on tutustunut ihan huomaamattaan koulussa ja illanvietoissa – ja jopa kadulla!  Ja mikä parasta: kaikki ihmiset ovat ihan mahtavia! Vaihtarit ovat todella avoimin mielin liikenteessä, joten uusia ystävyyssuhteita syntyy hetkessä. Lisäksi baari-illat ovat tuoneet mukanaan myös paikallisia tuttavuuksia, joista olen erityisen innoissani. Pakko myöntää häpeällisesti, että vielä ei ruotsi suju kuin rasvattu, mutta onpahan inspiraation iskiessä mahdollisuus harjoitella! (Sitä inspiraatiota odotellessa..!)

Vaihtareita piknikillä!

Vaihtareita piknikillä!

Englanninkieliset opinnot ovat niinikään olleet positiivinen yllätys. Meillä vallitsee mahtava ryhmähenki, mikä helpottaa suun avaamista ja omien mielipiteiden ilmaisua. Suomalaisena ei tosiaan tarvitse olla ollenkaan huolissaan kielitaidon riittävyydestä. Vaihtoon tullaan joistain maista varsin heikoillakin englannin taidoilla, ja silti kaikki pärjäävät. Erilaiset aksentit aiheuttavat ajoittain hämmennystä ja sekaannuksia, mutta ripauksella huumoria selviää onneksi pitkälle!

Ja se koti-ikävä… Olen odottanut sen saapumista viimeistään ensimmäisten syyssateiden mukana, mutta turhaan. Hieman jopa tekisi mieli ikävöidä kotiin – eikö sen pitäisi kuulua asiaan? Ehkä se vaikuttaa, että aika lentää todella nopeasti vieraassa maassa. Toisaalta tuntuu, kuin olisi asunut täällä jo puoli vuotta (tekemistä on ainakin riittänyt puolen vuoden edestä), mutta toisaalta tuntuu kuin olisi saapunut vasta hetki sitten. Nykyaikainen tekniikka videopuheluineen pitää onneksi huolen siitä että jopa illallisen syöminen ystävien kanssa onnistuu tarvittaessa, joten ikävöimiseen ei tarvitse käyttää ylimääräistä energiaa.

Vaikka arki koittaa lopulta väkisin (koska tämähän vaihto-OPISKELUA, mikä toisinaan kyllä unohtuu…), jokainen päivä on silti erityinen ja tuo tullessaan uusia kokemuksia. Pienetkin arjen ilot tuntuvat sävähdyttäviltä, ja niistä osaa nauttia eri tavalla kuin kotona. Esimerkiksi elokuvissa käynti tuntuu vähintäänkin eksoottiselta! Vieraassa paikassa ympäristöään havaitsee myös tarkemmin kuin kotikaupungissa, jossa liian helposti kulkee kuin laput silmillä (toisin sanoen kuulokkeet korvilla ja katse maassa). Kun ottaa laput pois silmiltä, voi muistaakin kurkata kadulla kävellessään sen tuntemattoman kulman taakse ja löytää jotain uutta. Kaikki nimittäin näyttää vähän ihmeellisemmältä turistin silmin katsottuna – kannattaa testata!

Parasta vaihdossa on ”täysillä elämisen” lisäksi toisiin kulttuureihin tutustuminen. Vaikka Göteborg ei ollutkaan suuri kulttuurishokki naapurimaasta tulleelle, on täällä päässyt tutustumaan eri kulttuureihin ympäri maailmaa keskustelujen muodossa.  Oman kulttuurin itsestäänselvyyksiä alkaa kyseenalaistamaan, ja ajoittain joutuu toteamaan, että  kotimaan tapa hoitaa asioita ei ehkä olekaan se ainoa oikea tai järkevä. Toisaalta huomaa, miten moni asia Suomessa onkaan hyvin järjestetty – kuten monipuolinen opiskelijalounas, joka täällä tarkoittaa itse kyhättyjä eväitä.

Vielä on muutama kuukausi jäljellä ruotsalaista elämää, jonka jälkeen on aika palata Suomeen. Tämä syksy on kuitenkin jo tähän mennessä todistanut olevansa tähänastisista syksyistäni paras, joten en voi väittää etteikö ajatuksissa siintäisi jo mahdollisuudet uusille ulkomaankomennuksille… Ja mitä puhutaan ihmisenä kasvamisesta… En tiedä vielä, tulenko kasvamaan muuten kuin leveyssuunnassa (kiitos Burger Kingin), mutta unohtumaton kokemus on ainakin taattu. Uskallankin suositella opiskelijavaihtoon lähtemistä ihan jokaiselle, joka kaipaa elämäänsä pientä virkistävää seikkailua. Olipa määränpää sitten tunnin tai kymmenen tunnin lentomatkan päässä, voit olla varma, että saat rikastuttavan kokemuksen, jota kelpaa muistella vielä kiikkustuolissakin.

(c) Tiina Tiihonen