Raparperi-pekaanicrumble

Keväiset kasviskeskiviikot lähestyvät kesää ja huipentuvat viimeiseen reseptiin – sesonkiherkku raparperiin. Ohje on lainattu Maustemittakaava-blogista ja on ympäristövaliokuntalaisten hyväksi testaama. Raparperit alkavat olla kypsiä joten ei muuta kuin kokeilemaan!

raparperi

Raparperi-pekaanicrumble

5 dl raparperia

3 dl kotimaisia mansikoita (pakastetut toimivat hyvin)

½ dl tummaa ruokosokeria

1 rkl perunajauhoja

2 dl isoja kaurahiutaleita

1 dl pekaanipähkinöitä

1 tl vaniljasokeria

50g leivontamargariinia

hieman vajaa ½ dl tummaa ruokosokeria

+ muutama pekaanipähkinä lisää pinnalle murustettuna


  1. Pilko raparperin varret noin ½ cm paloiksi ja halkaise mansikat koosta riippuen muutamaan osaan (pienet mansikat voi pitää kokonaisinakin).
  2. Mittaa kulhoon sokeri ja perunajauhot, ja sekoita joukkoon pilkotut mansikat ja raparperit.

Laita uuni tässä vaiheessa lämpenemään 200 asteeseen.

  1. Valmista sitten muruseos. Mittaa pähkinät tehosekoittimeen, ja aja muutama sekunti kunnes ne muuttuvat hienoksi muruksi. Siirrä erilliseen kulhoon, ja lisää joukkoon kaurahiutaleet, vaniljasokeri ja ruokosokeri. Nypi lopuksi joukkoon huoneenlämpöinen margariini muutamaan pienempään palaseen pilkottuna, ja jatka nyppimistä kunnes margariini on sekoittunut tasaisesti ainesten joukkoon (voit käyttää apuna esimerkiksi haarukkaa). Valmiin muruseoksen tulisi olla hieman kokkaremaista.
  2. Lado mansikka-raparperi tasaisesti pyöreän piirakkavuoan pohjalle, ja ripotte päälle muruseos sekä pari ylimääräistä pekaaninpähkinää murustettuna.
  3. Paista uunin keskitasolla noin 30 min tai kunnes pinta on mukavan paahtunut. Anna jäähtyä kunnolla, ja tarjoile esimerkiksi jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.