Kumppanuusmaatalouspäivän mediakutsu

Mediakutsu 16.2.2023
Luomuliitto ry 

Uudenlainen yhteisömaatila ruokkii lähiseudun asukkaat kriisinkestävästi

Niipalan luomutilalle Hollolaan on kehitteillä uusi ruuantuotannon konsepti, jolla pystytään useiden yrittäjien voimin tuottamaan lähes kaikki tarvittava ruoka lähiseudun asukkaille. Tila avaa ovensa 22.2.2023 kansainvälisen kumppanuusmaatalouspäivän kunniaksi.

Koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ovat tehneet näkyväksi ruokajärjestelmän haavoittuvuuden ja huoltovarmuuden ongelmat. Yhä useampi etsii vaihtoehtoisia tapoja tuottaa ja kuluttaa ruokaa. Kumppanuusmaatalous tarjoaa tähän kriisinkestävän mallin.

Kumppanuusmaatalous on maailmalla suosittu ruuan tuotannon ja suoramyynnin tapa, jossa kuluttajat maksavat tulevasta satokaudesta etukäteen ja viljelijä sitoutuu tuottamaan tuoretta, paikallista ja turvallista ruokaa sovitulla tavalla. Kumppanuusmaatalous on paitsi uudenlainen tapa tuottaa ja kuluttaa ruokaa, myös mahdollisuus suurempaan, systeemiseen muutokseen.

Niipalan luomutila Hollolassa on tuottanut vihanneksia kumppanuusmaatalousmallilla jo muutaman vuoden. Tilan viljelijä, Mikko Niipala haluaa kuitenkin viedä kumppanuutta vielä pidemmälle kehittämällä maatilaa toimijoiden ja asukkaiden yhteisenä toiminta-alustana. Tuomalla useampia pientuottajia mukaan tilan toimintaan tilan ympärille rakentuva lähiruokakeskus voisi tarjota lähiseudun asukkaille lähes kaiken heidän tarvitsemansa ruuan. Yhä laajemmassa visiossa mahdollistettaisiin monipuolisen yhteisön toiminta maatilalla.

– Tulevana kesänä tilan pelloilla laiduntaa ensi kertaa yhteistyökumppanin nautoja. Seuraavana toiveissa on löytää toimija laidunkananmunien tuotantoon, Niipala antaa käytännön esimerkin lähiaikojen suunnitelmista.

Kumppanuuksiin perustuva ruuantuotannon malli mahdollistaisi elinkeinon entistä useammalle toimijalle. Malli on monistettavissa maatiloille eri puolille Suomea ja sovellettavissa monenlaisiin maaseutuelinkeinoihin.

Kansainvälistä kumppanuusmaatalouspäivää juhlitaan Suomessa nyt toista kertaa, ja päivän kunniaksi Suomen kumppanuusmaataloustoimijoiden verkosto kutsuu tutustumaan kumppanuusmaatalouden mahdollisuuksiin Niipalan tilalle Hollolaan 22.2. Tapahtumassa pääsee keskustelemaan eri puolilta Suomea tulevien kumppanuusmaataloustoimijoiden kanssa ja kuulemaan Niipalan tilan yhteisömaatila- ja lähiruokakeskusmalleista sekä kumppanuusmaatalouden sovellutuksista muualla Euroopassa. Kommenttipuheenvuoronsa esittävät Liisa Pietola SITRAsta sekä MTK:n elinvoimajohtaja Päivi Nerg. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyksin.

Tapahtuman ohjelma ja ilmoittautumislomake löytyvät täältä. Tervetuloa!

Lisätiedot:

Mikko Niipala, Niipalan tila, p. 045 275 0323, niipalantila@gmail.com

Susann Rännäri, Luomuliitto, p. 040 144 6160, susann.rannari@luomuliitto.fi

Ruby van der Wekken, Kumppanuusmaatalous ry, p. 050 436 2171, rubyvdwekken@gmail.com