Tiedote 23.2.2023

Kumppanuusmaatalous turvaa ja monipuolistaa ruuantuotantoa

Kansainvälistä kumppanuusmaatalouspäivää vietettiin toista kertaa Suomessa 22. helmikuuta 2023. Tapahtumapaikkana toimi hollolalainen Niipalan luomutila, jossa on harjoitettu kumppanuusmaataloutta muutaman vuoden ajan.

Kumppanuusmaatalous on paitsi uudenlainen ruuan tuotannon ja jakelun malli, myös paljon muutakin kuin ruokaa, korosti avauspuheenvuorossaan Ruby van der Wekken Ruokaosuuskunta Oma maasta. Kumppanuusmaatalous tähtää kaikin puolin kestävämpään elämään, ja sen avulla tavoitellaan muun muassa ruokasuvereniteettia sekä läheisempää ruoka- ja luontosuhdetta.

Niipalan tila ilmasta käsin. Kuva: Mikko Niipala

Niipalan tilalla halutaan syventää ja laajentaa kumppanuuksia entisestään. Tavoitteena on luoda tilalle yhteisömaatilan malli, joka olisi monistettavissa monenlaisiin maatalouselinkeinoihin eri puolille Suomea. Kumppanuuksia luotaisiin paitsi tuottajan ja kuluttajien välille, myös yritystoimintaan.

– Maatiloilla on paljon resursseja mutta usein vain yksi tai kaksi käsiparia. Tahdomme luoda tilasta toiminta-alustan monenlaisille elinkeinoille ja toimijoille, kertoo tilan isäntä Mikko Niipala.

Vihannesviljelyllä aloittanut Niipalan tila tarjoaa jo nyt puitteita ja toimintamahdollisuuksia myös pienelle leipomolle, luontopalveluita tarjoavalle osuuskunnalle, tekstiilikuitujen viljelyä kehittävälle yrittäjälle sekä ekologisia rakennusmateriaaleja valmistavalle yritykselle. Ensi kesänä tilalla laiduntavat yhteistyökumppanin naudat, ja toiveissa olisi löytää yhteistyökumppani laidunkananmunien tuotantoon.

Turvajärjestelmä tuottajille

– Maatilat tuottavat paljon muutakin kuin ruokaa, huomautti myös Jocelyn Parot Urgenci-järjestöstä.

Hän toi esille, että kumppanuusmaatalouden rooli maailmalla on muuttumassa. Malli on alun alkaen palvellut enemmän kuluttajien tarpeita, mutta nyttemmin siitä on tullut ennemminkin tuottajien turvajärjestelmä, jonka tavoitteena on pelastaa maatilat kriisien keskeltä.

Kriisinkestävyyteen viittasi kommenttipuheenvuorossaan myös Sitran Liisa Pietola. Hän näkee kumppanuusmaatalouden toimivana esimerkkinä siitä, miten ruuantuotannon huoltovarmuutta, resurssiviisautta ja sosiaalista kestävyyttä voidaan parantaa.

MTK:n elinvoimajohtaja Päivi Nerg esitti kommenttipuheenvuorossaan huolensa siitä, miten vähän maatiloilla tehdään nyt sukupolvenvaihdoksia. Tarvitaan uusia toiminnan tapoja ja malleja houkuttelemaan nuoria yrittäjiä alalle. Nergin mukaan erityisesti maaseudun nuoret näkevät, että on edistettävä ajatusta maatiloista alustoina monenlaiselle yrittäjyydelle.

Kumppanuusmaatalouspäivän tapahtumaa seurasi yhteensä satapäinen yleisö paikan päällä ja etäyhteyden kautta.  Tilaisuuden videotallenne on katsottavissa täällä.

Kumppanuusmaatalous ry:n Ruby van der Wekken, Luomuliiton Susann Rännäri ja Jalotuksen Maija Holma iloitsevat onnistuneesta tapahtumasta. Kuva: Jarkko Koskinen

Tapahtuman järjestivät Kumppanuusmaatalous ry ja Luomuliitto yhteistyössä Aktiivinen ruokakansalaisuus ja urbaani yhteisömaatalous -hankkeen kanssa. Hanketta toteuttaa Jalotus ry ja rahoittaa Maj ja Tor Nesslingin säätiö.