Munantuotanto mobiilikanalassa ja kumppanuusmaatalous

Munantuotantoa mobiilisti – eläinten ja ympäristön hyvinvointia parhaimmillaan

Siirrettävä kanala eli mobiilikanala on hyvin hoidettuna paras tuotantomuoto sekä kanojen hyvinvointia että ympäristöä ajatellen. Pienempi parvikoko on lähempänä kanojen luontaista elinympäristöä. Lisäksi ulkoilu ja raitis ilma edistävät eläinten hyvinvointia. Kanat etsivät ruokaa suurimman osan päivästä, ja tiuhaan vaihtuva laidun tarjoaa paljon hyönteisiä, matoja ja tuoretta vihreää nokittavaksi. Eläinten tuottama lanta leviää tasaisesti peltoon, ja eläinten laiduntaminen lisää monimuotoisuutta.

Millainen mobiilikanalan tulisi olla, ja mitä kanat tarvitsevat viihtyäkseen? Mitä kanat syövät, ja mitä tehdä, jos ne sairastuvat? Miten munien myynti onnistuu kumppanuusmaatalouden avulla? Entä millaisia kokemuksia tuottajilla on siirrettävistä kanaloista Suomessa ja ulkomailla?

Tule kuulemaan ja keskustelemaan aiheesta!

Aika ja paikka: ke 5.10.2022 klo 13.00 – 15.30, webinar (etätilaisuus Teams-järjestelmässä), linkki etätilaisuuteen lähetetään ilmoittautuneille

Kohderyhmä: Kumppanuusmaataloutta (ml. yhteisöviljely) ja munantuotantoa harkitsevat ja sitä/niitä jo toteuttavat henkilöt sekä muut kiinnostuneet.

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)

Kanat laitumella mobiilikanalan edustalla saksalaisella kumppanuusmaatilalla. Kuva: Anniina Hillebrandt

OHJELMA

Tervetuloa!

klo 13:00 Kananmunien tuotanto käytännössä, kuten ruokinta, kanala ja säädökset, Katarina Rehnström, Luomuliiton kotieläinasiantuntija

klo 14:15 Kananmunia kumppanuusmaatalouden kautta ja mobiilikanalasta, Tuiskula Farm

klo 14:45 Mobiilikanala- ja peltometsäviljelykokemuksia saksalaiselta kumppanuusmaatilalta, Anniina Hillebrandt

klo 15:15 – 15:30 Loppukeskustelu

Webinaari on osallistujille maksuton. Ilmoittaudu viimeistään ma 3.10.2022 tällä lomakkeella.

 

Webinaarin järjestäjä: Kumakka – kumppanuusmaataloudella kestävyyttä, kilpailukykyä ja maatalouden arvostusta -hanke, jota toteuttavat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti ja Luomuliitto ja jota rahoittaa Hämeen ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maaseuturahastosta.

Lisätietoja: Katarina Rehnström, katarina.rehnstrom@luomuliitto.fi