Pysyvän penkkiviljelyn työpajat

Kuvat: Henri Murto

Tule oppimaan käytännössä uusi, tuottava ja kestävä viljelymenetelmä, joka perustuu pysyvään penkkiviljelyyn! Työpajojen lomassa pääset keskustelemaan myös kumppanuusmaataloudesta.

Työpajapäivissä opit pysyvän penkkiviljelyn perustamisen ja siihen vaadittavien työkoneiden käytön. Päivien aikana käsitellään mm. kompostointia, maanhoitoa, rikkakasvien torjuntaa ja työvälineitä. Pääset myös käytännössä harjoittelemaan penkkien tekoa. Aikaisempaa kokemusta asiasta et tarvitse. Tekemällä oppii!

Aika ja paikka: 23.4. ja 21.5.2022 klo 11–16, Kaupunkilaisten oma pelto, Anttilantie 11, 01450 Vantaa

Kohderyhmä ja osallistujamäärä: Erityisesti kumppanuusmaataloutta (ml. yhteisöviljely) harkitsevat ja sitä jo toteuttavat henkilöt sekä muut kiinnostuneet. Työpajat sopivat niin viljelystä kiinnostuneille, ammattiviljelijöille kuin harrastelijoillekin. Mukaan mahtuu 40 osallistujaa / työpajapäivä. Jos ilmoittautuneita on enemmän kuin 40, etusijalla ovat kumppanuusmaataloutta harkitsevat ja toteuttavat tahot.

Toteutustapa: Pellonpiennarluennot, pienryhmätyöskentely. Suositellaan osallistumista kumpaankiin päivään, mutta jos se ei onnistu, voit ilmoittautua myös vain yhteen päivään.

Asiantuntijat: puutarhuri, viljelyneuvoja Henri Murto (luennot, ryhmien ohjaus), viljelijät Kirsi Keltti ja Teija Heikkinen (ryhmien ohjaus), Olli Repo (Kaupunkilaisten oman pellon tervehdys ja esittelyä)

 

OHJELMA

Kuva: Henri Murto

Lauantai 23.4.2022  klo 11–16: Pysyvien penkkien teko

    • Opit ymmärtämään pysyvien penkkien idean ja hyödyt
    • Opit rakentamaan oikeaoppisesti 75 cm penkit
    • Pääset testaamaan BCS 740 kaksipyörätraktoria ja opit useiden eri työkalujen ja -koneiden käyttöä

klo 11:00   Tervetuloa työpajaan! – Kaupunkilaisten oman pellon tervehdys

klo 11:15     Pellonpiennarluento päivän aiheesta, opastus työvaiheisiin ja ryhmiin jako

klo 12:00   Työskentelyä ryhmissä

klo 13:00   Lounas

klo 14:00   Jatketaan ryhmissä työskentelyä

klo 15–16   Kierros pellolla työryhmissä, seuraavat työvaiheet sekä pellonpiennarluento alustuksena toiseen työpajapäivään

 

Kuva: Henri Murto

Lauantai 21.5. klo 11–16: Työkoneiden käyttö

    • Pääset testaamaan ja opit useiden eri työkalujen ja -koneiden käyttöä
    • Opit oikea-aikaista rikkakasvien mekaanista torjuntaa
    • Opit istuttamaan ja kylvämään 75 cm:n penkeille

klo 11:00   Tervetuloa toiseen työpajapäivään!

klo 11:15     Pellonpiennarluento päivän aiheesta, opastus työvaiheisiin ja ryhmiin jako

klo 12:00   Työskentelyä ryhmissä

klo 13:00   Lounas

klo 14:00   Jatketaan ryhmissä työskentelyä

klo 15–16   Kierros pellolla työryhmissä, työpajapäivien yhteenveto

Kumpanakin päivänä voit lisäksi keskustella lounaan ja ryhmätyöskentelyn aikana myös kumppanuusmaataloudesta asian kanssa tekemisissä olevien kanssa. 

Osallistuminen työpajoihin on maksutonta, tarjoiluista (sis. lounas ja kahvit) Kaupunkilaisten oma pelto laskuttaa 25 € / työpajapäivä,  maksuohjeet lähetetään ilmoittautuneille.  Toukokuun työpajassa on vielä tilaa. Ilmoittaudu viimeistään 17.5.2022 tällä lomakkeella.

 

Järjestäjät ja lisätietoja:

    • KUMAKKA-hanke, Ritva Mynttinen, ritva.mynttinen(et)helsinki.fi
    • Kaupunkilaisten oma pelto, Olli Repo, ruokaosuuskunta(et)gmail.com

Kumakka – kumppanuusmaataloudella kestävyyttä, kilpailukykyä ja maatalouden arvostusta -hanketta rahoittaa Hämeen ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maaseuturahastosta. Sitä toteuttavat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti ja Luomuliitto.

Kaupunkilaisten oma pelto on Suomen ensimmäinen kumppanuusmaatila. Oman pellon kumppanuusmaatalousmalli on kuluttajavetoinen, jossa ruoan viljelijä ja jäsenet tekevät yhteistyötä. Kotitalouksista koostuva osuuskunta organisoi maatilan toimintaa. Jäsenet sitoutuvat satokaudeksi kerrallaan oman pellon toimintaan. Näin yhdessä rahoitamme tulevan kauden tuotantoa. Viljelijä puolestaan sitoutuu tuottamaan ruokaa sovitusti ja parhaan taitonsa mukaan. Samalla  eri osapuolet jakavat viljelyyn luonnollisesti liittyviä riskejä, sillä vuosittain sadon määrä saattaa vaihdella esimerkiksi sään tai muiden luonnonolosuhteiden vuoksi.

Kuvat: Jalotus ry, Kaupunkilaisten oma pelto, Niipalan tila