Plagioinnin monimuotoisuus

Saanko käyttää toisen säveltäjän sävellystä ilman lupaa? Entä kopioida kaverini oppimisraportin? Voinko esitellä Albert Edelfeltin taideteosta omissa nimissäni? Vastaus näihin kaikkiin kysymyksiin on ilmeinen.

Kuten jo ryhmämme aikaisemmassa blogitekstissä tuli ilmi, ei plagiointi liity ainoastaan erilaisiin teksteihin. Plagiointia esiintyy nimittäin myös eri taidemuodoissa, kuten musiikissa, kuvataiteissa sekä televisio-/elokuvaviihteessä. Etsimme erilaisia plagioinnin muotoja monista lähteistä ja tässä niistä muutamia.

Plagiointiteema on ollut viime aikoina paljon esillä mediassa mm. Marimekon tapausten vuoksi. Suomalainen tekstiili- ja vaatetusalan yhtiö Marimekko on median mukaan syyllistynyt useisiin plagiointeihin. Syytöksien aiheena ovat siis olleet Marimekon kangasprinttien alkuperät. Kiistanalaisia kuoseja ovat olleet esimerkiksi suunnittelija Kristina Isolan Metsänväki- ja Ginkgo-kuosit. Plagionti liittyy siis vahvasti myös tällaiseen tekstiilisuunnitteluun sekä kuvataiteeseen. On hyvä, että Marimekon tapaukset ovat tulleet tietoisuuteen, sillä alkuperäisille taiteilijoille tämä merkitsee paljon. Kuitenkin tapausten lisääntyessä, on niistä jossakin määrin mennyt jo maku. On vaikea enää ottaa todesta tai kiinnostua Marimekko-kohuista, kun niitä on kärjistelty mediassa jo vaikka kuinka pitkään. Voimme myös miettiä asiaa siltä kannalta, että koko Marimekko ja plagiointi-aihe mennyt jo liian pitkälle? http://www.riemurasia.net/jylppy/media.php?id=129003

Yhtenä esimerkkinä voimme myös esitellä tapauksen, jossa Putous-ohjelmassa kolmannella tuotantokaudella hauskuuttanut Aku Hirviniemen hahmo, Usko Eevertti Luttinen, sai osakseen epäilyksiä plagioinnista. Hirviniemen epäiltiin kopioineen Soitinmenot sarjassa (1985-1987) Erkki Saarelan esittämää Pastori Silliä. Mtv3:n sivuilla 12.02.2012 julkaistussa artikkelissa Hirviniemi myöntää plagioineensa. ’’Terveisiä vaan sinne Veikkolaan, saa tulla pidättämään, suosikkinäyttelijä totesi lopuksi ja tarjosi ranteitaan raudoille.” http://www.mtv.fi/ohjelmat/sivusto2008.shtml/viihde/putous/uutiset?1493503

Haluaisimme vielä nostaa esiin yhden esimerkin, joka tällä kertaa tulee musiikkimaailmasta. Löysimme internetiä selatessamme mielenkiintoisen ja hieman yllättävän plagiointiepäilyn. Epäilyn mukaan kuuluisa brittiläinen säveltäjä Andrew Lloyd Webber olisi plagioinut monia sävellyksiään toisilta muusikoilta. Webber on arvostettu säveltäjä maailmalla, jonka takia olimme todella yllättyneitä syytöksestä. Katsoimme asiasta tehdyn videon ja kyllähän sieltä samankaltaisuutta löytyi: enemmän ja vähemmän. Jokainen voi tulkita videon omalla tavallaan, joten katsokaa alla oleva linkki ja kertokaa mitä mietä olette. https://www.youtube.com/watch?v=wW5wwi4ahLc

Olivia ja Minna/Plagiointiryhmä

17 thoughts on “Plagioinnin monimuotoisuus

 1. Raje Podatkowe Blog

  Hi 🙂 I found your webpage via Yahoo Search Engine while searching for free settlement letters to creditors and your post regarding news looks very interesting to me. I have a few meega websites of my own and I must say that your site is really top notch. Keep up the great work on a really high class resource. Super! Links in http://www.Travel.M106.com Thanks!…

  Reply
 2. Leasing

  Hi. I just noticed that your weblog looks like it has a few code errors at the very top of your site’s page. I’m not sure if everybody is getting this same bugginess when browsing your website? I am employing a totally different browser than most people, referred to as Opera, so that is what might be causing it? I just wanted to make sure you know. Thanks for posting some huge postings and I’ll try to return back with a completely different browser to check things out!

  Reply
 3. Cukrzyca.XMC.pl

  Well-written blog post. I used to be checking constantly to this weblog & Im so inspired! Very useful information, especially the last few sentences. I really need such info. I used to be looking for this particular knowledge for a very long. Thankx & good luck.

  Reply
 4. USA.XMC.pl

  This information is really good and I will say will always be helpful if we try it risk free? So if you can back it up ? That will really help us all. And this might bring some good repute to you. The diet of human beings prior to the arrival of agriculture, technology and civilization is known as the Paleolithic Diet !! This Stone Age diet, in short, consisted of mainly lean red meat and vegetables. In this type of diet animal meat is consumed in large quantities and 45 to 65 of the energy needed by the body is derived from it. Over and over again, life expectancy studies related to diet, including by the World Health Organization (WHO), have concluded that Americans and Europeans would do better to eat more like third world peoples as the options provided by their additional wealth have most often lead to poor nutritional choices. This is the same basis for the USDA based their popular food pyramid in 1994 !! Researchers at Harvard have only suggested perhaps tweaking the food pyramid by replacing some dairy products and read meat with more fruits, vegetables, and fish while also emphasizing the importance of improving the ratio of “good” to “bad” cholesterol, Plus, exercise not only makes weight loss much easier, but also lowers blood glucose levels, decreases blood pressure, improved circulation, and increases one’s metabolism. Good regular sleep patterns are also just as important. Diets based on USDA recommendations include DASH, American Diabetic Assoc, Weight Watchers, and Jenny Craig When children understand how important “real food” is and where the natural ingredients of our food come from, they will increase the general population’s appreciation for preserving our natural environment and limiting toxins and polluting processes in our world. We may even trend back to the time when people stepped outside their homes to interact with family and neighbors in home and community gardens and block-party barbeques? Does anybody even remember how nice those days were?

  Reply
 5. Filozofia Opis

  Resources such as the 1 you mentioned right here will be incredibly useful to myself! Ill publish a hyperlink to this web page on my particular blog. I am certain my site visitors will discover that fairly useful.

  Reply
 6. Socjologia.XMC.pl

  I admire the useful information and facts you provide in your content. I will bookmark your weblog and also have my kids examine up right here normally. I am very certain theyll learn a lot of new stuff here than anyone else!

  Reply
 7. Tom Michalowsky

  I would like to thank you for the time you have made in writing this blogpost. I am hoping the same top-quality work from you in the future as well. In fact your creative writing skill has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

  Reply
 8. Annina / teknologia

  Aihe on erittäin mielenkiintoinen, ja olen muilla kursseillani keskustellut juuri kyseisistä Marimekko-tapauksista. Ero inspiraation ja kopioinnin välillä on hyvin häilyvä, ja aina itse taiteilija/muusikko/kirjailijakaan ei voi olla varma, mistä inspiraationsa on saanut. Kuten Kanerva yllä totesi, ihminenhän imee itseensä vaikutteita koko ajan, ja ajan kuluessa saattaa mennä sekaisin siitä, minkä asian oli nähnyt jossakin, ja mikä osa siitä on oman mieleikuvituksensa tuotetta. Varsinkin taiteen saralla tuo raja kopioinnin ja uuden taideteoksen välillä on hyvin häilyvä.

  Tekijänoikeudet ovat asia, joka sosiaalisen median merkityksen kohotessa koskettavat yhä useampaa meistä. Saanko postata omaan Instagramiini jonkun toisen ottaman kuvan? Tai saanko ottaa taidenäyttelyssä kuvan itsestäni maalauksen vieressä ja lähettää sen Facebookiin? Nämä kysymykset eivät ole kaikille itsestäänselviä, ja niihin saa helposti useanlaisia vastauksia lähteestä riippuen. Mielestäni olisikin hyvä, jos jo koulussa opetettaisiin tekijänoikeuksien perusteet. Itselläni jonkinlainen lyhyt opetus aiheesta oli jo yläasteella, mutta varsinkin luovien alojen opiskelijoiden olsii hyvä saada laajempi katsaus tähän aiheeseen.

  Reply
 9. Kanerva / Hiljainen tieto

  Moikka!

  Mua on pohdituttanut tällaisten luovien projektien plagiointi. Voidaanko kaikkia “inspiraation lähteitä” mitenkään jäljittää, sillä koko ajanhan ihminen vastaanottaa informaatiota ja kaikkialta myös tiedostamatta.
  Musiikki erityisesti on mielestäni haasteellinen taiteenlaji: Määrittääkö kokonaisuus omistussuhteen vai voidaanko jo pienestä melodianpätkästä vetää johtopätöksiä plagioinnista? Länsimaisessa kulttuurissa on kuitenkin melko rajallinen määrä ns. hyväksyttyjä säveliä, jos verrataan vaikkapa aasialaiseen musiikkiin, jossa sävelaskeleita on rutkasti enemmän kuin meillä.
  Mitäs muusikot tai muut taiteilijat ootte mieltä? : )

  Pakko oli laittaa osaksi keskustelua myös linkki tähän Malevichin työhön “Red Square” : http://www.kazimir-malevich.org/Red-Square.html
  En tee tässä kannanottoa, mutta ainakin minä jäin pohdiskelemaan. Erityisesti kun silmät osuivat kuvan alla olevaan mainokseen, josta voisi vissiin tilata käsinmaalatun kopion. Että sellaista. : D

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *