Ruosteen poistaminen valurautaisesta wok-pannusta

Päädyin tutkimaan millä tavoin saisin ruostuneen valurautaisen wok-pannun jälleen käyttökelpoiseksi. Tutkittuani suositeltuja toimintatapoja päädyin testaamaan kuinka vähällä vaivalla saisin pannun kunnostettua.

Hellävaraisin löytämäni keino oli sivellä pannu runsaalla rypsiöljyllä ja antaa öljyn vaikuttaa yön yli. Aamulla ruosteen pitäisi lähteä pyyhkimällä pois. Olin tämän metodin toimimisen suhteen hyvin skeptinen. Seuraavia askeleita tästä olisivat suolakäsittely ja teräsvillan käyttö. Näistä molemmat perustunevat hankaustehoon.

Käsittelin pannun rypsiöljyllä ja lisäsin öljyä kahdesti illan aikana. Öljy sai vaikuttaa yhteensä yli vuorokauden. Pyyhin öljyn talouspaperilla ja yllättäen ruoste lähti sen mukana. Ilmeisesti ruostevahinko ei ollutkaan niin paha, kuin olin olettanut.

Tämän jälkeen tein pannulle rasvapolton, voitelin sen suolattomalla silavalla ja laitoin 250 asteiseen uuniin puoleksi tunniksi. Lopputuloksena pannu ei ollut ihan uudenveroinen, mutta ehdottomasti käyttökelpoinen.

Tutkimustulos yllätti, olin odottanut, että pääsisin kokeilemaan kaikki suunnittelemani kolme käsittelyvaihetta.

Ohessa kuvat pannusta ennen ja jälkeen.

Leave a Reply