Saaran Puola-vinkit

Heippa,

ajattelin kirjoittaa kokemuksieni pohjalta, mitä Varsovassa (ja muualla Puolassa) kannattaa tehdä, missä syödä jne.

Tässä vika video vaihdosta. Apua mikä kuvake tuohon tuli, mutta youtube tarjos vaan tollasia kipeä naama -kuvia:D

Varsova

Varsova on mielestäni kiva kaupunki, mutta oma aikani täällä vietin vähän tylsänä vuodenaikana. Julkinen liikenne kulkee hyvin ja sitä on helppo käyttää. Huijareita ei tarvitse erityisesti pelätä normaalin varovaisuuden lisäksi. En oo saanu kertaakaan väärin rahaa takaisin, paitsi kerran yhdessä pubissa tuli selvästi turistihinta, kun ei ollut hinnastoa seinällä ja yhden kerran taksi otti ylihintaa. Yleisesti ottaen voi olla turvallisin mielin.

Alkusyksystä kävimme Lazienki-puistossa (https://en.wikipedia.org/wiki/%C5%81azienki_Park), joka on Varsovan suurin puisto. Mukava miljöö kesäisin, kioskeista saa ostaa pähkinöitä, joilla voi ruokkia aika kesyjä oravia. Kaupunkipyörät ovat kivoja ja edullisia kesäaikaan, ja niitä on helppoa käyttää.

Varsova ei ole suoraan sanottuna kovin kaunis kaupunki, talot ovat vähän kolhoja ja keskustassa pilvenpiirtäjät ja Kulttuurin ja tieteen palatsi luovat naurettavan kontrastin. Vanhakaupunki on tunnelmallinen valoineen (ainakin syksyllä ja talvella), mutta pieni. Kivoja ruoka- ja istuskelupaikkoja myös siellä.

Mukavia vapaa-ajan aktiviteetteja ovat esimerkiksi pakopelihuoneet ja luistinratoja on useita, ne ovat edullisia. Yksi luistinrata on vanhankaupungin aukiolla. Museotarjonta ei ole mielestäni kovin erikoista, mutta ilmaispäiviä on runsaasti. Melkein jokaiseen museoon pääsee jonain viikonpäivänä ilman pääsymaksua. Copernicus science center on Heurekan tapainen, mutta kookkaampi tiedekeskus, vierailun arvoinen. Kulttuurin ja tieteen palatsin näköalatasanne on perinteisesti jokaisen Varsovassa matkustavan listalla. Keskustan alueella olevia suuria ostoskeskuksia ovat Zlote tarasy (juna-aseman vieressä) ja Arkadia, joista löytyy kaikenlaisia vaate-, koru- ja kosmetiikkakauppoja. Jonkun matkan päässä keskustasta on oma suosikkini, ei niin ruuhkainen Galeria Mokotow.

Ruoka- ja juomapaikat

Varsovassa on ravintoloita laidasta laitaan, omia suosikkeja ovat keskustassa esimerkiksi La Cantina Nowy Swiat -kadulla (vähän hienompi), samalla kadulla sijaitsevat Mama Pho (vietnamilainen) ja Wana sushi, Zapiecek (ketju, puolalaista ruokaa) ja Laf laf (Fafa’sin tyyppinen pitaleipä/falafelipaikka). British bulldog -pubissa saa hyvää ruokaa, mutta palvelu on kamalan hidasta, ei kannata mennä hirvittävän nälkäisenä. Krowarzywa on hyvä vegeburgeripaikka, Chianti oli viihtyisä italialainen ravintola. Warsaw potato:sta saa uuniperunoita erilaisilla täytteillä. Katmandusta sai hyvää nepalilaista. Ulkona syöminen on hyvin edullista.

Hyviä aamupalapaikkoja ovat esimerkiksi Sloik (super halpa, viikolla aamupala kahvilla noin 2,5 euroa….), Etno cafe ja Aioli (herkullinen aamupala). Manekin on kuulemma myös hyvä, mutta ruuhkainen, minkä takia en itse käynyt siellä.

Pawilony on Kallion tyyppinen pubialue, mutta paljon pienemmässä ja tiiviimmässä koossa. Paljon pieniä pubeja ja baareja vieri vieressä vaihtelevin hintatasoin. Pijalnia Wodki on yksi suosikki, vähän pieni ja likainen, mutta tunnelmallinen ja noin euron oluet ja makushotit. Monet menevät Pawilonyn kautta klubeille. Muita hyviä pubeja ovat Piwpaw ja Kufle i Kapsle, joista saa paljon erilaisia oluita, hyvin erikoisiakin kuten suklaaolutta….. Molly Malone’s Irish Pub on lähellä vanhaakaupunkia, hiljainen ja askeettinen pubi. Opiskelijoiden keskuudessa suosittuja yökerhoja ovat esimerkiksi Bank Club, Klub Park, Hybrydy ja Teatro Cubano.

Marriott -hotellin ylimmässä kerroksessa on vähän hienompi baari, josta on näköala kaupunkiin. Paikka on tyyris paikalliseen hintatasoon verrattuna, luonnollisesti.

Majoitus, valuutta

Vaihdon aikana vierailevat ystäväni kokivat melko vaihtelevanlaatuisia majoituksia. Osa Airbnb:stä oli hyviä, osassa ei tullut lämmintä vettä lainkaan. Hostelleista erittäin huono oli Bed4city, jossa parvekkeen ovi oli irti, ja hyvänä jäi mieleen The Warsaw Hostel, joka on hyvällä paikalla Nowy Swiat -metroaseman lähellä, edullinen ja siisti. Mercure-hotelli oli kiva ja siisti, ja Polonia Palace erittäin hyvä, mutta myös tyyriimpi.

Melkein joka paikassa käy pankkikortti, eli käteistä ei juurikaan tarvitse. Lyhyemmällä reissulla kannattaa tuoda euroja Suomesta ja vaihtaa Varsovassa, kurssi on huomattavasti parempi kuin automaatista nostaessa tai Suomessa vaihtaessa.

Muut kaupungit Puolassa

Olen itse käynyt Varsovan lisäksi Krakovassa, Wroclawissa, Zakopanessa, Gdanskissa ja Sopotissa, Bialystokissa ja Masurian järvialueella roadtripillä. Auton vuokraaminen on todella edullista Puolassa, siksi tehtiinkin kaksi roadtripiä.

Oma suosikkini on ehdottomasti Zakopane, joka oli aikamoinen turistirysä, mutta myös hyvin kaunis paikka. Harmitti, ettei lasketeltu matkalla, mutta käytiin patikoimassa, mikä ei ollut ollenkaan hassumpi vaihtoehto. Pidän myös Sopotista, joka on kaupunki meren rannalla Gdanskin vieressä. Harkitsin jopa, että sinne voisi mennä kesällä rantalomalle, jos on budjetti tiukilla:D Turusta lentää Gdanskiin ja takaisin joskus jopa alle 50 eurolla.

Krakova (Puolan entinen pääkaupunki) on myös todella kiva (opiskelija)kaupunki, ja paljon nätimpi kuin esimerkiksi Varsova. Varsova pommitettiin toisessa maailmansodassa lähes kokonaan matalaksi, jolloin vanhan tuntu katosi, mitä vastoin Krakova on säilynyt ennallaan. Varsovan vanhakaupunki on tosin rakennettu ennalleen pommitusten jälkeen piirustusten pohjalta. Jotkut menevät Krakovasta käymään Auschwitzissa. Olen itse käynyt siellä jo ennen vaihtoa. Käynti oli mielenkiintoinen ja opas oli hyvä, mutta toista kertaa en menisi, sen verran järkyttävä paikka oli.

Jotkut tekevät päiväretkiä Varsovasta Poznan ja Lodz -kaupunkeihin, itse en niissä käynyt.

 

 

-Saara

Terveisiä laiskurilta

Moikka,

tänne kuuluu hyvää. Vielä olisi vaihtaribileitä ja -tapahtumia, mutta ei yhtään huvita mennä:D Ehkä valmistaudun kotiinlähtöön näin. Viimeinen vuokra on maksettu, maanantaina menen hoitamaan loput asiat asuntolaa koskien. Viime tiistaina oltiin taas beer pongissa, tällä kertaa mulla oli parina yksi puolalainen kaveri Wojciech. Hävittiin taas tokalla kierroksella, olisi selvästi pitänyt lopettaa huipulla:D

Huomaan laiskistuvani, kun kaverit lähtevät, koulua ei ole eikä juuri muutakaan menoa. Heräilen aamulla 10-12 välillä, hengailen, käyn ehkä lenkillä, katson Dexteriä ja illalla menen jonnekin, ehkä. Hyvä tulla Suomeen ja saada rutiineja!

Viime viikolla täällä kävi vielä viimeinen vieras, tätini Tiina. Käytiin ulkona syömässä ja kahdessa museossa. Etnografisessa museossa käytiin ensin, ja ostettiin liput vain Puolaa käsittelevään näyttelyyn (olisi ollut myös Peru). Alku näytti lupaavalta, lipunmyyjä oli ystävällinen ja hauska. Mutta ei hitto… Naurattaa ääneen edes muistella, kuinka huono näyttely olikaan:D Kaikenlaista ihmeellistä romua vitriineissä!!! Kävimme tämän jälkeen viereisessä taiteen kansallis(?)galleriassa (nimeltään Zachęta), joka ei ollut paljoa parempi. Yksi mielenkiintoinen valokuvanäyttely oli, mutta taulut olivat hyvin erikoisia ja valtaosin huonoja. Pidän taiteesta ja monenlaisesta sellaisesta!! Varsovan tarjonta ei vain oikein iske.

Viime viikolla Kate lähti takaisin Tsekkiin, ja meillä oli läksiäiset. Annoin Katelle äidin Suomesta tuomat villasukat ja mun Helsingin yliopisto -jumppapussin, jonka sai ennen vaihtoon lähtöä. Barbora lähtee asuntolasta samana päivänä kuin minä eli ensi keskiviikkona. Ostin tänään harmaan yliopiston hupparin ja kävin Valentinan kanssa kahvilla, hän lähtee huomenna kotiin.

t. Saara

Vieraileva tähti & mikä on Puolassa yllättänyt

Moikka,

viimeisiä viikkoja viedään. Varasin lennon takaisin Suomeen 14.2. Haikeaa lähteä, Varsovasta on tullut uusi koti, mutta pakko täältä on joskus tulla kotiin:D Kaveritkin alkaa palata koteihinsa, ja mullakin alkaa olla jo hyvä fiilis lähteä. Vaihto on ollut tosi antoisa, ja oon tyytyväinen, että valitsin Varsovan kohteeksi.

Tentit on tehty ja läpäisty, mutta viralliset dokumentit vielä hoitamatta. Pitäisi olla piece of cake, hoidan asian ensi viikolla.


Varsova on osoittautunut mielestäni kivaksi kaupungiksi. Julkiset kulkevat hyvin (bussi, juna, ratikka, metro) ja ovat useimmiten täsmällisesti ajoissa, mikä yllätti. Lähdin Puolaan olettaen, että kaikessa ollaan hieman jäljessä Suomea, mikä osin pitää paikkaansa, mutta joissain asioissa Puolassa homma toimii jopa paremmin. Kaupunkipyörät ovat tästä hyvä esimerkki.

Varauduin myös siihen, ettei pankkikorttia hyväksyttäisi joka paikassa. Väärin. Kortti käy melkein missä vain, satunnaisia pubeja lukuun ottamatta. Myös busseissa on sisällä lippuautomaatti (kuskit eivät myy lippuja), joista saa lipukäteisellä tai kortilla maksaen. Ehkä tämä on osasyy siihen, miksi bussit ovat aina ajallaan.

En ole vege, mutta syön voimakkaasti kasvispainotteisesti ja harvoin lihaa. Varauduin, että täällä asia muuttuu, ja kasvisruokia ei ole paljoa tarjolla, mutta taas VÄÄRIN. Jokaisessa raflassa on kasvisruokia, ja Varsovassa on monia pelkän kasvisruoankin ravintoloita. Ravintolatarjonta on hyvä, puolalaiset eivät mausta ruokia voimakkaasti, mutta ruoka on oikeastaan aina ollut hyvää. Kasvipohjaiset jogurtit, maidot yms. ja nyhtökauran kaltaiset lihankorvikkeet eivät taas ole muodissa samalla tavalla kuin Suomessa. Kaupungilla saa hyvän aamiaisen todella edullisesti.

Rehellisesti sanottuna en selvittänyt Varsovasta mitään ennen tänne tuloa. Luulin, että 1000 km Helsinkiä etelämmässä olisi vähän lämpimämpi, mutta sää on ollut melkolailla samanlainen kuin Helsingissä, ilmankosteudesta johtuen vielä usein tuntunut kylmemmältä. Samoin ilmansaasteet olivat yllätys: joskus ihmisiä kehotetaan pysymään sisällä, koska ilma on niin huonolaatuista.

Kulttuurin harrastaminen on ollut todella edullista, mutta pettymys. Omasta mielestäni museot eivät ole kovin erinomaisia, vaikka muutama on ollut hyväkin. Olen käynyt Chopinin museossa, karikatyyrimuseossa, kansallismuseossa, Puolan juutalaisten museossa, modernin taiteen museossa ja Pawiakin vankilamuseossa. Pakopelihuoneissa olen käynyt muutaman kerran, ja ne ovat olleet hyviä. Niitä löytyy Varsovasta myös useita. Ollaan käyty myös muutamissa Warsaw Socialin järjestämissä tapahtumissa, tekemistä ja tapahtumia löytyy melkein jokaiselle päivälle.

Pidän Varsovasta, ja suosittelisin sitä ehdottomasti vaihtokohteeksi. Puola vaatii tietynlaisen asenteen, mutta kun ei ota asioita kovin vakavasti, Puolassa on todella hauskaa.

t. Saara

 

Koulusta & asumisesta

Moikka.

Kaikki on mennyt täällä hyvin, ja vierailevat kaverit on pitäneet kiireisenä. Vikat kouluhommatkin alkaa olla paketissa. Viime blogista on niin pitkä aika, että kirjoittelen vähän koulunkäynnistä ja asumisesta täällä.


 

Yleisesti vähän paikallisesta koulunkäynnistä.

Valitsemani kurssit olivat aika erilaisia kuin omassa yliopistossa, mutta se johtuu varmaan aineesta jota luen. Englanninkielisiä kursseja ei ollut muutenkaan tarjolla rajattomasti, ja puolalaisten opiskelijoiden keskuudessa englanninkieliset kurssit ei oo täällä suuressa suosiossa. Kurssit, joilla olin, olivat siis lähinnä “vaihtarikursseja”.

En tiedä, koskeeko tämä vain vaihtarikursseja, mutta noin puolilla mun kursseista materiaaleja ei lähetetä opiskelijoille sähköisesti. Jos et tule paikalle luennolle, se on voi voi:D Myöskään mitään Moodlen tyyppistä opiskelualustaa ei ollut käytössä millään kurssilla, materiaaleja sai sähköpostitse jos sai. Lähes kaikkiin kursseihin kuului tehtäviä/läksyjä ja/tai esitelmiä. Vaatimustaso ei ollut tosin korkea, ja hyvän arvosanan sai kohtalaisen helposti.

Monet proffat pelottelivat läsnäolopakolla, mutta kurssin edetessä huomasin, että nimiä ei juuri kyselty eikä läsnäolijoita juurikaan tarkkailtu. Oletin, että kurssien retket ovat pakollisia, ja menin kaikkiin (vaikkei ehkä esim. lauantaina klo 9 olisi huvittanut), mutta monet lintsailivat niitäkin.

Opetus itsessään oli melko tasokasta ja omien proffien englanti hyvää. Valitsin osan kursseista (alkoholikurssi + smart food, joka kertoi lääkkeistä ja huumeista) sillä perusteella, että omassa yliopistossa ei samanlaisia kursseja järjestetä. Opettajat tunsivat aiheensa, ja kysymyksiin saatiin aina vastaukset.

Lukukausirakenne on erilainen kuin Suomessa, mikä ei ollut omasta mielestäni paras mahdollinen. Meillä on syyslukukaudessa kaksi periodia, ja usein kurssi kestää yhden periodin, että kurssin aikataulu on yleensä suht napakka. Täällä mulla oli muutama kurssi, jotka kestivät koko lukukauden (lokakuu-tammikuu) ja luentoja oli kerran viikossa. Hidas tempo….


Asun täällä koulun asuntolassa, ja olen ollut tyytyväinen valintaan. Osa vaihtareista asuu kampuksen ulkopuolelta vuokratuissa huoneissa, jotka maksavat helposti neljä kertaa enemmän. Kampuksella huoneessa asuu kaksi tai kolme opiskelijaa per huone, ja en voi kiistää, etteikö yksityisyyttä ja yksinäisyyttä olisi ollut välillä ikävä. Toisaalta on kivaa, että aina on joku jolle jutella, mennä kauppaan, lounaalle tms. Uuteen maahan tullessa oli kivaa, että on lähellä samassa tilanteessa olevia. Varsinkin tsekkiläisestä Katesta on tullut täällä mulle todella hyvä ystävä. Meillä on mennyt hyvin koko ajan kämppisten kanssa, eikä mitään kummempia riitoja ole ollut.

Suomessa en oo koskaan asunut kampuksella tai sen välittömässä läheisyydessä, joten siinäkin mielessä kampuselämä on ollut kiva kokea. Kampuksella on luonnollisesti koulu, kirjasto, pankkiautomaatit, pankki, kauppa, ravintoloita, baari, apteekki, lääkäri, uimahalli, urheiluhalli, kuntosalit, poliisi, kaikki:D Ei täältä olisi pakko edes poistua, jos ei haluaisi. Bussit ja noin 700 m päästä lähtevä metro vievät kaupunkiin puolessa tunnissa. Kävelymatkan päässä on parempia ruokakauppoja ja ostoskeskus.

Asuntolassa on paljon sääntöjä, esimerkiksi muiden luona ei saa kyläillä klo 22 jälkeen ja vierailijoiden täytyy jättää henkkarit respaan. Respa on jokaisen rapun aulassa vuorokauden ympäri, ja vähän riippuu henkilöstä, kuinka tarkasti sääntöjä noudatetaan. Vain muutama puhuu englantia, keskimäärin ehkä joka toinen tai kolmas päivä meidän aulassa on englantia ymmärtävä henkilö.

Asuntolan hintaan (3 hlön huoneesta vajaa 90 euroa kuussa) kuuluu lakanat, viltti ja pöytälamppu. Lakanat saa käydä vaihtamassa uusiin noin kolmen viikon välein. Siivoojat käyvät siivoamassa jaetun kylppärin ja keittiön, ei ihan joka päivä mutta riittävän usein. Meidän kylppäriä käyttää 7 naista ja 3 miestä, ja se pysyy yleensä siedettävässä kunnossa.

Ei tässä muuta tällä kertaa. Videolla kuluneiden viikkojen hetkiä.

terkuin

Saara

Hölökyn kölökyn

Moikka!

Loma on nyt ohi ja videot editoitu. Loma alkoi äidin ja Jukan tulolla 21.12. Jaoin materiaalin kahteen videoon, ettei yhdestä tule liian pitkä. Äidin ja Jukan lähdettyä otettiin Loren kanssa yöbussi Zakopaneen. Joulunaika äidin ja jukan kanssa meni korttia pelatessa ja ravintolasta toiseen siirtymisessä:D Mukavaa!

Zakopaneen saavuttuamme (28.12.) lähdimme kaupungille, ja pienten löytämisongelmien jälkeen saavuimme Tatran kansallispuistoon, jossa patikoimme muutaman tunnin. Nousu oli jyrkkää ja paikoin hyvin jäistä, mutta ylhäällä odottivat maisemat, jotka olivat ehdottomasti vaivan arvoiset. Alastulo vasta olikin koominen kokemus… Illalla käytiin syömässä ulkona, ja mentiin aikaisin nukkumaan. Seuraavana päivänä heräsimme ajoissa, ja lähdimme Morskie Oko -järvelle (https://en.wikipedia.org/wiki/Morskie_Oko), jonne piti kiivetä loivaa nousua 8 km. Järvelle saavuttuamme sää muuttui jonkinasteiseksi lumimyrskyksi, ja lähdimme kävellen takaisinpäin. Suunnitelmissa oli alunperin kävellä vielä reilu tunti (yhteen suuntaan) järveltä korkealle vuorenhuipulle, mutta näkyvyys oli niin huono ja mun jalat niin väsyneet jo, että tämä oli paras vaihtoehto:D Illalla kävimme vielä vesipuistossa, Lore on uimari. 28.12. aamulla otimme bussin takaisin Varsovaan. Jalat oli hyvin mielenkiintoiset monta päivää, käveltiin 27.12. yhteensä 27 km…

Bussi oli myöhässä noin 1,5 h, kävin äkkiä kotona ja lähdin kaupunkiin. Viivi, Anna, Opa ja Jenni tulivat kylään ja majoituin heidän kanssaan Airbnb:ssä. Majoitus oli ok muutamaa pikkuseikkaa lukuun ottamatta:D Suihkusta ei tullut lämmintä vettä ja asuntoa ei oltu siivottu ennen meidän tuloa…. Siivous tuli nopeasti, mutta  suihkuilla piti kylmällä vedellä. Viivi lähti kotiin illalla 1.1. ja muut perässä 2.1. Oli niin virkistävää nähdä hyviä ystäviä!!!! Syötiin ulkona, juhlittiin, kierreltiin kaupungilla ja käytiin kulttuurin ja tieteen palatsissa. Käytiin katsomassa ilotulitusta vuoden vaihtuessa, joka oli puolamaiseen tapaan vähän sekava, ja alkoi vähän etuajassa…:D En kuvannut kavereiden täällä ollessa yhtään videota.

Yksi ravintolakokemus jäi mieleen: mietittiin, että yhdet nopeat kahvit ravintolassa tai kahvilassa, ja jatketaan sitten kävelyä vanhassakaupungissa. Ensimmäinen ravintola haisi niin homeelle, että menimme seuraavaan, joka vaikutti hyvältä. Katsottiin ruokalistaa, ja mä, Jenni ja Opa otettiin 4 ruokalajin menut ruokiin valituilla oluilla (55 zl eli noin 14 e), kun kuulostivat niin hyviltä. Mun menussa oli myös etanoita ja kaviaaria. Koko ravintolaelämys oli täysi farssi! Ruoan tulo kesti lähes tunnin, oluet ja  menun ateriat tuotiin ihan eri aikoihin, Anna ja Viivin annokset unohdettiin, en saanut etanoita vaan jotain hemmetin silliä… Kokonaisuudessaan oltiin raflassa vajaa 3 tuntia, sillä ruokien tulo vain kesti ja kesti. Ympärillä olevat muut asiakkaat olivat yhtä tyytymättömiä, osa lähti pois kun tilattuja juomia ei tuotu ajoissa, osa kävi valittamassa useasti ja viereisessä pöydässä istunut mies otti yhden palan pihvistä, viskasi haarukan ja veitsen pöydälle ja totesi “Horror”. Hän lähti myös vihaisena pois. Mietittiin jo, ollaankohan me piilokamerassa:D Ainakin tiedän, minne en mene enää koskaan uudestaan. Vaikka Puolassa aina vähän kestää, oli tuo ihan överiä.

Mun joululoma oli todella intensiivinen, mutta tosi kiva! Paljon ei enää koulua oo jäljellä, eli pyrin vain täysin rinnoin nauttimaan vaihdon loppupuolesta! Alla kaksi videota, toinen joulusta ja toinen Zakopanesta. Tänään alkoi arki, ja lähden kohta ryhmäliikuntaan.

t. Saara

 

Roadtrip #2

Hei!

Vime viikolla juhlittiin Federicon synttäreitä ja käytiin roadtripillä. Synttäreiden menu oli niin hyvä, että meinas maha ratketa:D Pastaa itsetehdyllä pestolla, kikhernevuoka, graavilohta ja tummaa leipää, kinkkua vadelmakastikkeella ja mitä vielä. Oli tosi hyvää, mutta ei Fede taida osata tehdä huonoa ruokaa:D

Roadtripillä yövyttiin ensin Topilossa, joka on wikipedian mukaan 100 asukkaan kylä (yläkanttiin). Siellä ei ollut MITÄÄN, ei kenttää kännykässä, ei katulamppuja (paitsi 2 sivummalla, laskin), ei kauppaa, ei mitään. Pari hassua taloa, joista yhdessä majoituttiin. Netti katkesi kännyköistä jo parikymmentä kilometriä ennen kylää, ja kylään päästyä yritettiin zoomailla karttaa, että minne pitää mennä, mutta eihän kännykät enää toimineet, eikä voitu majoitukseen soittaakaan:D Ihmeteltiin hetki autossa, kunnes hahmo ilmestyi pimeydestä (??) ja kysyi, minne olemme menossa. Kävi ilmi, että rouva oli majoituksen omistaja, ja hän ohjasi meidät perille… Roadtripillä oli mukana tällä kertaa minä, Kate, Federico, Adriana ja Marie.

Lauantaina herättiin aikaisin ja lähdettiin Bialowiezan metsäalueelle (https://fi.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82owiezan_mets%C3%A4), joka on maailmanperintökohde. Oppaan mukaan alue on täysin ihmisen koskematon, ja käveltiin nelisen tuntia metsässä oppaan kertoessa kaikenlaista. Opas oli itse asiassa portugalilainen, ja jotkut hänen jakamansa “tiedot” kuulostivat vähän erikoisilta. Mies oli kuitenkin mukava, ja kierros oli ihan kiva. Sain tosin kuulla noin sadannen kerran, että ei mulla kuuluisi olla kylmä, koska oon Suomesta…. Ei nähty biisoneita luonnossa, mutta ennen kierroksen alkua peuralauma juoksi metsästä selvästi pakoon jotakin. Odotettiin, että mikä elukka sieltä juoksee perässä!!:D Ei tullut ketään. Mentiin luontokävelyn jälkeen “eläintarhaan”, jossa oli biisoneita ynnä muita eläimiä aitauksissa.

Lauantaina saavuttiin Bialystokiin, joka näytti pieneltä kaupungilta illalla, mutta paljastuikin 300 000 asukkaan kaupungiksi. Sieltä jatkettiin sunnuntaina matkaa, ja muutaman pikkukaupunkipysähdyksen kautta tultiin illalla kotiin. Pikkukaupungeista on videolla mm. mielenkiintoiset parvekkeet ja etsintäkuulutus.

Koulumenestys on ollut nyt parempaa, tentit ovat menneet reilusti läpi ja uusintakin. Huominen esitelmä siirtyi (onneksi, ei oltu ryhmän kanssa edes aloitettu), joten jäljellä on enää yksi luento huomenna ennen joululomaa. Huomenna tulee myös äiti ja Jukka! Jee! Toivotaan vaan, että joulun aikana ravintoloita on auki, porukka on täällä pelotellut, että lähes kaikki kaupat ja ravintolat laittavat lapun luukulle joulun ja uudenvuoden välissä useaksi päiväksi…. No, se nähdään.

Eilen meillä oli vieraita, muutamat kaverit tulivat sanomaan heipat ennen joulua. Tänään lupasin kokata Katelle, ennen kuin se lähtee kotiinsa Tsekkiin viettämään joulua. Annan myös joululahjaksi pullon Finlandia lime -vodkaa.

terveisin

Saaru

Sivistyneet käyvät konserteissa

Hei,

tänne kuuluu edelleen hyvää. Tänään opiskelin torstain tenttiin, kävin kaupungilla ja Katen kuoron konsertissa. Talvitakkia ei löytynyt eikä kenkiä, jotka kummatkin ois hyvä olla viikonlopun reissua varten… Huomenna uusi yritys! Konsertti oli ihan kiva napakka 15 min. Kun kuoro lähti, en ehtinyt ulos ajoissa ja piti jäädä katsomaan myös seuraava esitys, joka oli tanssia. Sen jälkeen livahdin pois:D Oli vaan outoa, kun en ymmärtänyt laulua enkä mitään välispiikeistä, kun kaikki puhuivat puolaa. Välillä yleisö oli ihan vakavana ja taas välillä nauroi….

Viime viikolla, itsenäisyyspäivänä katsoin linnan juhlat! Olin vähän yllättynyt, että ohjelma näkyi myös täällä. Seurasin myös sosiaalisissa medioissa ja uutisista juhlamenoja. Pääsin aika hyvin fiilikseen täältäkin käsin.

Huomenna on Federicon synttärit, ja hän kutsui meidät illaksi luokseen syömään. Odotukset on korkealla, koska Fede on aika hyvä kokki:D Me leivottiin pienellä porukalla sunnuntaina keksejä.

Ei mulla tällä kertaa ollu paljoa asiaa. Ensi viikkoon!

terv. Saara

Kokkikoulu, part 1 & 2

Heippa!

Viime viikko oli melko aktiivinen: maanantaina keilaus, tiistaina olutta ja piirtelyä, keskiviikkona biljardia ja pubitikkaa, torstaina kreikkalainen illallinen, perjantaina uintia ja sunnuntaina karjalanpiirakoiden tekoa ja luistelua! Kaverit ainakin väittivät tykkäävänsä karjalanpiirakoista…:D Puuroriisiä en löytänyt joten ostin sushiriisiä, mutta ruisjauho löytyi helpommin. Tuli ihan hyviä, ja ainakin leipominen oli hauskaa.

Beer and drawing keskittyi enemmän valmiiden kuvien värittämiseen, mikä oli ihan mukavaa näpertelyä samalla, kun jutteli muiden kanssa. Saatiin tapahtumasta uusi kaveri, jonka kanssa mennään pelaamaan beer pongia kun seuraava tilaisuus tulee:D Kerroin, että oon käyny kisoissa!

Sain keskiviikkona puolan tentin tulokset ja sieltä tuli 4,5/5! Ehkä nyt kehtaa laittaa CV:seen puolan kielen perusteet:D Seuraava tentti on keskiviikkoaamuna alkoholikurssista.

Viime torstain Design thinking -kurssilla esittelin hienona ruoka-alan innovaationa nyhtökauran. Kukaan ei ollut koskaan kuullutkaan, ja opettaja jopa kysyi, että kuka tuota ostaa. Kurssilla on paljon puolalaisia opiskelijoita ja vain kolme vaihtaria. Paikalliset esittelivät mm. yösuklaata (auttaa nukahtamaan, koska sisältää proteiinia), jotain hyytelöitä, proteiini-Mars-patukka (suklaapatukka proteiinilisänä, kuulemma korvaa hyvin aterian….joo…) jne…. Öö. Ranskalaisella vaihtarilla oli myös jokin vegaaninen lihankorvike ja belgialaisella oli vertikaaliviljely.

Yksi saksalainen kaveri pyysi viikonlopuksi Zakopaneen reissuun, mutta matka on vähän turhan pitkä vain viikonloppuvisiitiksi. Mulla on perjantaina koulua, ja maanantaiaamuna tentti. Suunniteltiin tosin Loren kanssa, että mennään äidin ja Jukan vierailun ja Viivin yms. kavereiden käynnin välissä käymään siellä, eli about 25-28.12. Lore on myös täällä joulun, ja välipäivinä täällä voi olla aika tylsää. Harmi vaan, ettei se kuulemma osaa lasketella!

Tajusin, että mun vaihto on jo puolivälissä!!!!! EI VIELÄ! EI!

Terveisin,

Saara

Tätien vierailu & uusi lemmikki

Moikka!

Eilen maanantaina käytiin keilaamassa vaihtareiden kanssa ja tänään mennään Warsaw socialin Beer and drawing -tapahtumaan. Keilaus oli hauskaa, vaikka jaettiin rata 9 henkilön kanssa:D Olin toka! Eilen oli puolan tentti. Meni ihan ok, läpi varmasti, mutta joissain tehtävissä piti vähän arvailla. Seuraava tentti on parin viikon päästä. Torstaina mun pitää pitää pieni esitelmä omasta mielestäni hyvästä ruokainnovaatiosta, ja teen sen nyhtökaurasta.

Viime tiistaina oli kielitandem! Seuraavan tapaamisen oli tarkoitus olla tänään tiistaina, mutta tuutoreilla on jokin muu kokous samaan aikaan. Nähdään seuraavan kerran siis ensi viikon tiistaina. Toivottavasti kukaan ei oo siihenkään mennessä kiinnostunut ruotsin oppimisesta… Viime alkuviikko meni muuten urheillessa ja koulua käydessä.

Viime viikolla (to-su) tätini Marsa ja Tiina kävivät kylässä! Käytiin museoissa, pyörittiin kaupungilla, syötiin ulkona, pelattiin korttia ja käytiin Kulttuurin ja tieteen palatsissa. Puolan juutalaisten historian museossa työntekijä, jolta ostettiin liput OSASI SUOMEA! Hauska! Yritin puhua vähän puolaa takasin:D Yritetiin mennä kissakahvilaan, koska luulin että Cool cat -nimisessä kahvilassa on kissoja, koska googletin “cat cafe warsaw”, mutta ei ollutkaan:D! Se olikin ihan tavallinen kahvila… Yritettiin myös mennä vanhaan viinatislaamoon käymään, mutta tislaamon paikalla olikin kerrostaloja:D Yövyin myös yhden yön hotellissa ja pääsin kylpyyn. Tuntui äärimmäisen yleelliseltä kahden kuukauden asuntolassa suihkuttelun jälkeen… Oli hauskaa, ja sain Suomi- ja Japani-tuliaisia!

Eilen käytiin ostamassa uusi ystävä: Reddie. Kysyttiin eläinkaupan myyjältä kalaa, joka ei tarvitse happipumppua, ja tälle lajille akvaarioveden vaihtaminen viikottain riittää (+kasvi). Reddien akvaario on vähän askeettinen vielä, täytyy hankkia lähipäivinä sinne kasvi ja jotain näköestettä, että se voi halutessaan piiloutua.

Kävin ostamassa viime viikolla lankaa ja puikot ja aloin neulomaan villasukkia. Kaikki tutut täällä on ihan ihmeissään, että miksi sä osaat neuloa, eikö se ole +60-vuotiaiden taito… Pyh.

XOXO

Saara

Kraanavettä voi taas juoda, mutta en juo

Terve taas!

Viime viikko oli aika rauhallinen. Tein koulujuttuja (mitä nyt oli), piirtelin, urheilin ja luin. Perjantaina käytiin Copernicus -tiedekeskuksessa, joka oli melko samanlainen kuin Heureka, mutta jonkin verran isompi. Kiva paikka, mutta mentiin juuri siihen aikaan kun paikalla oli varmaan 20 luokkaretkiryhmää:D Ja kaikkien laitteiden selityksiä ei ollut englanniksi! Käytiin myöhemmin illalla kotiin palanneen Katen kanssa muutamilla kampuksen baarissa. Kampuksen vesiongelma on viimein ratkennut, kraanaveden pitäisi olla taas juomakelpoista. Itse en juo täällä kraanavettä, mutta hyvä että asia tuli kuntoon… Menihän tässä useampi viikko. Viime viikolla jonain päivänä (en muista enää mikä) kaupungin ilmanlaatu määritettiin niin huonoksi, että tuutorit kehottivat välttämään ulkona urheilua.

Lauantaina käytiin yhden kurssin kanssa luomuruokamarkkinoilla, mikä näkyy videolla. Sunnuntain eläintarhareissu peruuntui, pitää mennä joku toinen päivä:D Kävelin perjantaina kampuksen urheiluhallin ohi, josta kuului hirveä meteli. Ikkunasta näkyi, että koko halli oli seinästä seinään täynnä kanoja häkeissä??? Niitä oli varmasti lähes sata, ellei jopa enemmän. Ei mitään aavistusta, mitä ne siellä tekivät. Sunnuntaina näin, kun niitä purettiin pois.

Huomenna on vapaapäivä, ja aikaa tehdä kaikki koulujutut pois alta, koska torstaista sunnuntaihin mun tädit tulee käymään! Mulla on suullinen esitelmä torstaina, pitää kertoa oman maan elintarviketurvallisuusvirastosta eli Evirasta. Olin varautunut esiintymiseen jo viimeksi, ja mulla oli muutamat tukisanat puolikkaalla A5:lla, johon piirtelin omaa vuoroa odotellessa. Muutama tyyppi nauroi, että toiko kädessä ajattelit mennä esiintymään:D Ehkä hyvä, etten ehtinyt viimeksi esiintyä, niin ehdin valmistella parannellun version…

Huomenna on kielitandemi, eli tapahtuma, jossa on mahdollista oppia vieraita kieliä, muut opiskelijat opettaa äidinkieliään. Katsotaan, haluuko kukaan oppia suomea… Ensimmäinen tentti on viikon päästä, eli puolan tentti. Ei jännitä, vaikka olen huono, sillä en usko että tentti tulee olemaan vaikea. Keskiviikkona on jotkut bileet.

Video on nyt vähän lyhyempi, kun en viime viikolla paljoa kuvaillut:D Copernicus -tiedekeskukseen unohtui ottaa kamera mukaan!

terv,

Saara