Suomalaiset Qumran-tutkijat ylittävät rajoja

Huippuyksikön tutkijat TT Mika Pajunen ja TT Hanna Tervanotko pääsivät tällä viikolla pitelemään käsissään uunituoretta työnsä tulosta, kun heidän toimittamansa kirja Crossing Imaginary Boundaries: The Dead Sea Scrolls in the Context of Second Temple Judaism ilmestyi. Kirja on Suomen Eksegeettisen Seuran tuorein julkaisu, ja se koostuu miltei kokonaan huippuyksikön tutkijoiden artikkeleista. 

Kuten kirjan takakansitekstissä todetaan, suomalaiset tutkijat ovat olleet mukana Qumran-tutkimuksessa 1950-luvulta asti ja alan suosio Suomessa on kasvanut jatkuvasti. Tällä hetkellä suomalaiset Qumran-tutkijat muodostavat yhden maailman laajimmista Qumran-tutkijoiden yhteisöistä. Crossing Imaginary Boundaries esittelee niiden suomalaisten tutkijoiden työtä, jotka tällä hetkellä ovat aktiivisia tällä tutkimusalalla.

Kirjan artikkelit käsittelevät Qumranin tekstejä osana Toisen temppelin ajan (516 eaa. – 70 jaa.) juutalaista kirjallisuutta ja sosiaalista maailmaa. Kirja haastaa lukijansa pohtimaan tieteenalojen välisiä rajoja ja tieteen lokeroitumista. Qumran-tutkimus on usein mielletty pieneksi antiikin- ja raamatuntutkimuksen erityisalaksi, joka on vain suppean asiantuntijapiirin hallinnassa. Kirjassa tutkijat kuitenkin kyseenalaistavat tämän näkemyksen ja pyrkivät rakentamaan siltoja kuvitteellisten rajojen yli. Samalla osoitetaan, että Toisen temppelin ajan tekstien syvällinen ymmärtäminen nimenomaan vaatii tieteenalojen välille muodostuneiden rajojen ylittämistä ja tutkijoiden yhteistyötä.

Kirjaa myyvät Suomen Eksegeettinen Seura ja Tiedekirja.