Uutuuskirja analysoi taiteen tekijyyden uusia muotoja ja haasteita

Taide, tekijyyden muutos ja tekijänoikeus -tutkimushankkeen loppuraportti Muuttuva tekijä: kirjoituksia tekijänoikeudesta ja taiteesta (Helda Open Books, 2020) tutkii taiteen tekemisen reunaehtoja digitalisoituvassa maailmassa. Monitieteisessä kirjassa yhdistyvät taiteiden tutkimuksen, taiteen sosiologian ja oikeustieteen näkökulmat taiteilijoiden omiin puheenvuoroihin.

Miten määritellään, kuka on teoksen tekijä? Millaiset tekijät saavat teoksilleen suojaa ja miksi? Miten 2000-luvun uudet taiteen ja kirjallisuuden tekemisen tavat haastavat juridisen tekijänoikeuden oletukset teoksen olemuksesta ja tekijyydestä? Takaako tekijänoikeus sen, että tekijät saavat korvauksen työstään? Miten tekijänoikeus määrittelee taiteilijoiden identiteettiä?

Muun muassa näitä kysymyksiä on tutkittu Emil Aaltosen säätiön ja Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimushankkeessa Taide, tekijyyden muutos ja tekijänoikeus (Helsingin yliopisto, 2016–2020).

Hankkeen päättävässä kirjassa esiin nousevat erityisesti tekijänoikeuslain oikeuttamisen kysymykset, lainaamiseen perustuvat taidemuodot sekä tekijänoikeuden taloudellisten vaikutusten merkitys taiteen tekijöille. Teoksen kirjoittajat pohtivat kriittisesti tekijyyttä määrittäviä käsityksiä sekä taiteen käytäntöjen ja tekijänoikeuslain hankauskohtia.

Muuttuva tekijä -kirjaan ovat kirjoittaneet hankkeen tutkijat Anette Alén-Savikko, Vehka Kurjenmiekka, Tuomas Mattila, Riku Neuvonen, Sanna Nyqvist, Outi Oja, Pauli Rautiainen ja Minna Siikilä-Laitila.

Kirjassa taiteen tekijyyden kysymyksiä avaavat omista lähtökohdistaan myös kuvataiteilija Tatu Tuominen, kirjailija Harry Salmenniemi ja sarjakuvataiteilija Aiju Salminen sekä useat hankkeessa haastatellut taiteilijat.

Muuttuva tekijä on tarkoitettu kaikille taiteen tekijyydestä kiinnostuneille tutkijoille ja taiteilijoille, tekijänoikeusjuridiikan asiantuntijoille sekä taiteen ja taidehallinnon aloilla työskenteleville.

Muuttuva tekijä on vapaasti luettavissa ja ladattavissa osoitteessa: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/320565

Anette Alén-Savikko, Vehka Kurjenmiekka, Sanna Nyqvist ja Outi Oja (toim.), Muuttuva tekijä: kirjoituksia tekijänoikeudesta ja taiteesta. Helda Open Books: Helsingin yliopisto, 2020. 225 s.

ISBN (pdf): 978-951-51-5013-4
ISBN (epub): 978-951-51-5014-1
DOI: 10.31885/9789515150134

Lisätietoja:

Tutkimushankkeen johtaja, yleisen kirjallisuustieteen dosentti Sanna Nyqvist

Puh. 050 5967 451, sähköposti sanna.nyqvist (at) helsinki.fi