Ensimmäinen luento, 18.1.2023

Päivän luennolla tutustuimme Qgis -sovelluksen käyttöön. Olen tutustunut sovellukseen jo aiemmin syksyllä, jolloin kuitenkin kohtasin sen kanssa useita ongelmia. Tästä syystä minulla on hieman kynnystä sen käyttämiseen. Tänään kuitenkin kuljimme todella opettajajohtoisesti kartan muokkaamisessa ja tulkinnassa, jolloin sain uutta varmuutta Qgis:in käyttöön.

Karttapohjana käytimme HELCOM -komissioon kuuluvien valtioiden karttaa, joka merkitsee Itämeren merellisen ympäristön suojelukomissiota. HELCOM -valtioita ovat Suomi, Ruotsi, Venäjä, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tanska ja Saksa. Karttapohjan muuttujaksi valitsimme attribuuttitaulukosta typen päästöt (kuva 1.). Ohjelma värjäsi tummimmalla punaisella maat, jotka vapauttavat tarkasteltavista kohteista eniten typpeä. Punaisen sävy on vaaleampi tai jopa valkoinen niissä maissa, joissa typpeä vapautuu vähemmän.

Kuva 1. Typen päästöjen voimakkuus tarkasteluaineiston valtioissa.

Tunnin opettajajohtoisuus toi minulle uutta itsevarmuutta käyttää tietokonepohjaisia sovelluksia. Oli todella mielekästä huomata, kuinka Excel-taulukkoon kerätyt tiedot saivat visuaalisen ilmeen, kun tiedot sai onnistuneesti siirrettyä kartalle. Muutamassa kohdassa ajatukseni herpaantui ja jouduin pyytämään tarkennuksen annettuihin ohjeisiin. Oli kuitenkin helpottavaa huomata, että myöhemmin kotona tehdessäni ensimmäistä omaa harjoitusta, asiat alkoivat palautua mieleeni. Tämä kertoo mielestäni siitä, että usko omaan osaamiseen vahvistui tunnilla.

 

Lähdeluettelo:

European Comission, The HELCOM convention: https://ec.europa.eu/environment/marine/international-cooperation/regional-sea-conventions/helcom/index_en.htm  Tarkasteltu 31.1.2023

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *