Vinkkejä lepakkohavaintopaikan valintaan

Valitkaa yhdessä ryhmän kanssa äänitallentimelle paikka. Valitkaa paikka, jonne ryhmän jäsenten on helppo ja turvallinen kulkea. Äänitallentimen paikka säilyy samana koko mittausjakson ajan (kesä-syyskuu). Äänitallennin kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa tiedätte lepakoiden esiintyvän tai arvelette, että niitä voisi lennellä. Lepakot viihtyvät esimerkiksi seuraavanlaisissa ympäristöissä: 

  • vesistöjen lähistöt (ranta-alueet) ja kosteikot 
  • piha-alueet ja puistot (sekä kaupungissa että maaseudulla). Lepakoita voi nähdä lentämässä esim. katuvalojen ympärillä.
  • harvapuustoiset metsäalueet. Mitä vanhempi metsä, sitä suurempi todennäköisyys on, että siellä lentää lepakoita. 

Pyrkikää välttämään paikkoja, joissa käy paljon ihmisiä ja/tai äänitallenninta ei saa piiloon. Yleensä pienikin piilo riittää. Äänitallennin nauhoittaa kaiken äänen ympäristöstään, myös puheen. Tämä on hyvä huomioida äänitallentimen sijoittamisessa maastoon siten, että se ei ole kotirauhan suojaamalla alueella (esim. liian lähellä asuinrakennusta). Välttäkää myös alueita, joissa on voimakasta taustamelua (esim. pauhaava koski tai teollisuusalue) tai alueita, joissa on lähellä sähköpaimenaitoja, voimalinjoja tai heinäsirkkoja. Näistä aiheutuu häiriötä äänitallennukseen.

Äänitallennin kannattaa sijoittaa myös riittävän etäälle suurista teistä. Etäisyyttä kannattaa jättää moottoriteihin ja muihin suurimpiin teihin noin 500 m ja hiljaisempiin teihin noin 200 m. Mökkitiellä ja kylätiellä (joissa yöaikaan hyvin vähän liikennettä) riittää noin 20 m. Äänitallennin kannattaa sijoittaa sille puolelle puuta (tai muuta paikkaa), joka on poispäin tiestä.

Tarkista, että  AudioMoth –laitteen lähiympäristössä ei ole kovia heijastavia pintoja (esim. tiiliseinä tai asfalttialue). Heijastava pinta vääristää laitteen tallentaman kaikuluotausäänen.