Hei, ja suuri kiitos jo etukäteen arvokkaasta avustasi tutkimuksessamme!

Tässä yksityiskohtaiset ohjeet papanoiden keräämiseen:

KERÄYSTIETOLOMAKE

a) Papanoita kerätään joka toinen (parillinen) viikko, mutta voit itse valita sinulle sopivimman päivän. Pyri kuitenkin valitsemaan sateeton päivä keräykseen, jos mahdollista.

b) Aloita harjaamalla vanhat papanat pois, näin varmistut kerättävien papanoiden tuoreudesta. Jokaisella keräyskerralla asetetaan noin kuusi A4-kokoista paperia lepakkoyhdyskunnan päiväpiilopaikan alle. Noudata varovaisuutta liikkuessasi vintillä ja tikapuilla sekä varo häiritsemästä lepakkoyhdyskuntaa asettaessasi tai poistaessasi papereita. Paperit kannattaa asettaa illalla (esim. lepakoiden lähdettyä saalistuslennoilleen ja hakea pois seuraavana iltana.) Ota kuva tai kuvia rakennuksesta, jossa lepakkoyhdyskunta sijaitsee, sekä ympäristöstä, ja lähetä ne osoitteeseen papanapankki@utu.fi. Laita viestin aiheeksi keräyspaikan tunnuksen (eli se ID, joka löytyy lähetyksen mukana tulleista minigrip-pusseista) sekä oman nimesi.

c) Kerää papanat seuraavana päivänä kertakäyttöhansikkaita ja –pinsettejä käyttäen. Yksittäisiä papanoita kerätään 20 kappaletta yksittäin koeputkiin ja loput yhteen suurempaan putkeen. Koeputkissa on valmiiksi RNAlater-liuosta, joka (ei sisällä alkoholia), joka säilöö näytteen. Kaikki täytetyt koeputket suljetaan yhteen minigrip-pussiin, ja etikettiin kirjoitetaan keräyspäivämäärä. Käytetyt käsineet ja pinsetit voi hävittää esim. sekajätteen mukana tai polttamalla.

d) Täytetyt muovipussit voi säilyttää huoneenlämmössä suljetussa laatikossa vaikkapa samassa tilassa lepakoiden kanssa, jos jääkaappisäilytys ei ole mahdollista.

e) Keräyksen päätyttyä lähetä kaikki näytteet pusseissaan sekä keräystietolomake mukana tulleessa palautuskuoressa asiakaspalautuksena Turun yliopistoon: Papanapankki, Eläinmuseo, 20014 Turun yliopisto.

Kiitokset avustasi ja mukavia keräyshetkiä!