Hei, ja suuri kiitos jo etukäteen arvokkaasta avustasi tutkimuksessamme!

Tässä yksityiskohtaiset ohjeet papanoiden keräämiseen:

KERÄYSTIETOLOMAKE

a) Papanoita kerätään joka toinen (parillinen) viikko, mutta voit itse valita sinulle sopivimman päivän. Pyri kuitenkin valitsemaan sateeton päivä keräykseen, jos mahdollista.

b) Aloita harjaamalla vanhat papanat pois, näin varmistut kerättävien papanoiden tuoreudesta. Jokaisella keräyskerralla asetetaan noin kuusi A4-kokoista paperia lepakkoyhdyskunnan päiväpiilopaikan alle. Papanat on helppo nähdä ja poimia valkoisilta papereilta, mutta voit aivan yhtä hyvin käyttää esimerkiksi vanhaa sanomalehteä papereiden sijaan. Noudata kuitenkin varovaisuutta liikkuessasi vintillä ja tikapuilla sekä varo häiritsemästä lepakkoyhdyskuntaa asettaessasi tai poistaessasi papereita. Paperit kannattaa asettaa illalla (esim. lepakoiden lähdettyä saalistuslennoilleen ja hakea pois seuraavana iltana.) Ota kuva tai kuvia rakennuksesta, jossa lepakkoyhdyskunta sijaitsee, sekä ympäristöstä, ja lähetä ne osoitteeseen papanapankki@utu.fi. Laita viestin aiheeksi keräyspaikan tunnuksen (eli se ID, joka löytyy lähetyksen mukana tulleista minigrip-pusseista) sekä oman nimesi.

c) Kerää papanat seuraavana päivänä kertakäyttöhansikkaita ja –pinsettejä käyttäen. Yksittäisiä papanoita kerätään 10 kappaletta yksittäin koeputkiin ja loput yhteen suurempaan putkeen. Koeputkissa on valmiiksi RNAlater-liuosta, joka (ei sisällä alkoholia), joka säilöö näytteen. Kaikki täytetyt koeputket suljetaan yhteen minigrip-pussiin, ja etikettiin kirjoitetaan keräyspäivämäärä. Käytetyt käsineet ja pinsetit voi hävittää esim. sekajätteen mukana tai polttamalla. Laita yli jääneet keräysputket yhteen pussiin, ja palauta papanoiden mukana keräyspussissa syksyllä Luonnontieteelliselle keskusmuseolle.

d) Täytetyt muovipussit voi säilyttää huoneenlämmössä suljetussa laatikossa vaikkapa samassa tilassa lepakoiden kanssa, jos jääkaappisäilytys ei ole mahdollista.

e) Keräyksen päätyttyä lähetä kaikki näytteet pusseissaan sekä keräystietolomake mukana tulleessa palautuskuoressa asiakaspalautuksena.

Huomioithan, että mukana tulevien suojavarusteiden tarkoituksena on suojella paitsi sinua, myös lepakoita. Pesethän lisäksi kädet huolellisesti ennen ja jälkeen keräyksen, ja sairaana jätät keräyskerran väliin.

Kiitokset avustasi ja mukavia keräyshetkiä!