Osmoosi dialyysiletku-solumallissa

Osmoosia voidaan tutkia valmistamalla dialyysiletkusta solumallin. Opettaja valmistaa ennen kokeen suorittamista kolme liuosta, joissa on puhdasta vettä, 10% sokeria ja 30% sokeria. Opiskelijoiden tehtävänä on tunnistaa mikä liuoksista on mikäkin.

Tarvikkeet:

– dialyysiletkua
– narua
– sakset
– vesiastioita

Aineet:

– 2x maitojauheliuosta
– hanavettä, joka on merkitty A
– 10% sokeriliuosta, joka on merkitty B
– 30% sokeriliuosta vesiastiassa, joka on merkitty C

 

Dialyysiletkusta leikataan noin 20 cm pitkä palanen. Dialyysiletkun pystyy avaamaan pitämällä sitä vesihanan alla. Kun letku on auennut, toinen pääsvoidaan solmia narulla tiukasti kiinni. Letku täytetään sitten maitojauheliuoksella ja solmitaan niin, että letkun sisälle ei jää ilmakuplia.

Tätä solumallia voi tämän jälkeen käyttää liuosten tunnistamiseen. Malli voidaan laittaa liuokseen noin minuutiksi ja tarkkailla mitä vedelle ja mallille tapahtuu. 30% sokeriliuoksessa solumalli tyhjenee suhteellisen nopeasti. 10% sokeriliuoksessa voidaan havaita hitaampaa liikettä mallin lähellä. Puhtaassa vedessä värin siirtyminen on hyvin hidasta.

Mitä tapahtuu jos solumalli täytetäänkin maitojauheen lisäksi 10% sokeriliuoksella? Mitä tällöin tapahtuu solumallille erilaisissa liuoksissa?