Kikhernemunakas

Tämä vegaaninen ruokalaji on erittäin terveellinen valinta kuitenkaan mausta tinkimättä. Kikhernejauhoista tehdyssä munakkaassa on saman verran proteiinia kuin kahdessa kananmunassa, eikä lainkaan kolesterolia tai gluteenia. Kikhernejauhoja voi ostaa luontaistuote-kaupoista (esim. Ruohonjuuri, Ekolo) tai edullisemmin etnisistä kaupoista (esim. Hämeentien Vii Voan, Kaisaniemen metroaseman Hauler). Munakas saa värinsä kurkumasta ja kananmunan makua siihen tuo kala namak eli musta suola, joka on väriltään oikeastaan vaaleanpunaista. Musta suola ei missään nimessä ole onnistumisen kannalta välttämätön ainesosa, mutta halutessaan sitä voi etsiä ekokaupoista tai opiskelijabudjettiin sopivammin Hämeentien etnomarkettien maustehyllyiltä.

 
Kikhernejauhot säilyvät kuivakaapissa pitkään, joten ne ovat hyvin kannattava ostos. Pikaisen ja täyttävän purtavan tarpeessa et tarvitse kuin jauhoja, mausteita ja jääkaapista löytyvät ruaontähteet. Ruokasooda tekee taikinasta ihanan ilmavan ja kuohkean.

 
Annoksesta saa tuunattua täytteillä oman makunsa mukaan oikean gourmet-aamiaisen tai aivan tavallisen arkimunakkaan. Vain taivas on rajana, ja alla onkin joitain ehdotuksia. Kuvan annoksessa on paprikaa, herkkusieniä, Wheatyn Chorizo-kasvimakkaraa sekä pinaattia. Munakkaan voi tarjoilla sellaisenaan tai lisukkeiden kera. Kuvassa avokadokuutioita, korianteria sekä Sriracha-kastiketta.


Kikhernemunakas yhdelle
1.5 dl kikhernejauhoja
1.5 dl vettä
¼ tl ruokasoodaa
kurkumaa
valkosipulijauhetta
mustaa suolaa (kala namak)
suolaa
mustapippuria
öljyä paistamiseen

Täyte-ehdotuksia:
kirsikkatomaatteja
paprikaa
herkkusieniä
vegaanista nakkia/makkaraa
pinaattia
sipulia

1. Kaada kikhernejauhot ja vesi kulhoon ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Lisää ruokasooda ja mausta. Anna turvota muutama minuutti.
2. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja paista valitsemiasi täytteitä, kunnes ne alkavat hieman kypsyä. Kaada taikina täytteiden päälle ja paista kunnes sen pinta hyytyy.
3. Nosta munakas lautaselle ja tarjoile valitsemiesi lisukkeiden kera.