Opetusvideot ja luentojen suoratoistaminen

Linkki opetusvideoiden ja luentojen suoratoistamisen ohjesivuille (täältä löytyy esim. taulukko eri välineiden vertailuun)

1) Opetus voidaan toteuttaa reaaliaikaisesti suoratoistona, johon on välineestä riippuen mahdollista tuoda mukaan vuorovaikutteisia ominaisuuksia. Reaaliaikaiseen suoratoistoon voit käyttää Zoom- ja Teams-ohjelmia. Ohjelmien käyttöä on hyvä hajauttaa, jotta yliopiston kapasiteetti riittää.

Yliopistolaisten luomiin Zoom-huoneisiin mahtuu enimmillään 300 yhtäaikaista osallistujaa. (Mikäli tilaisuuteen on osallistumassa 300-500 osallistujaa, ota yhteyttä hanne.kesanen(at)helsinki.fi.) Helsingin yliopiston ylläpitämillä koneilla Zoom-ohjelma on asennettuna valmiiksi. Selainkäytössä Zoom toimii parhaiten Chrome-selaimella. Jos mahdollista, kannattaa käyttää sovellusversiota.

Tässä koottuna muutama perusvinkki Zoomin käyttöön.

1) Jos käytät muita kuin yliopiston koneita, lataa koneellesi Zoom. (ks. Helpdeskin Zoom ohjeet).

2) Luo pysyvä huone ZOOMiin (ks. Zoom tarkistuslista).Siihen sinulle tulee pysyvä ID, jonka saat sähköpostiisi.

3) Lähetä opiskelijoille etukäteen viesti opetuksesta ja laita viestiin zoom linkki. Kerro, että opiskelijoiden kannattaa ladata omille koneelleen Zoom (ks. Helpdeskin Zoom ohjeet). Chrome selaimen käyttöä suositellaan. Kerro opiskelijoille, että opetuksen aikana kannattaa sulkea videokuva ja käyttää mikkiä vain silloin kun puhuu.

4) Testaa etukäteen Share screen toimintoa. Siihen on selkeät ohjeet Zoom opettajan tarkistuslistassa.

5) Pidä opetuksessa varmuuden vuoksi käsillä useampi laite. Jos yksi laite putoaa verkosta, toinen jatkaa. Kännykkäkin on hyvä pitää vieressä. Pidä laitteita pistorasiassa, koska akku tyhjenee nopeasti tai pidä pistorasia lähistöllä.

Zoom – Helpdeskin käyttöohjeet

Zoom-koulutus tallenne (kesto 1h)

Teams tarjoaa niin kahdenkeskiset pikaviestit ja videopuhelut kuin pysyvät keskustelukanavat eri ryhmille. Se toimii sovelluksella tai selaimella.

Teams – Helpdeskin ohjeet

Huom. Omalla tietokoneella toimittaessa etäyhteysvälineillä, ota VPN-yhteys pois päältä! Zoom ja muut eivät vaadi VPN:ää ja se saattaa muodostaa pullonkaulan verkkoyhteydessä.

2) Opetusvideon voi tallentaa etukäteen ja jakaa sen sähköisessä oppimisympäristössä (esim. Moodle). Hyvä opetusvideo on virike ja osa kurssikokonaisuutta. Opetusvideon suositeltu pituus on enintään 15 minuuttia. Jaa luentosi temaattisiin osiin ja anna niille selvät nimet, jotka auttavat opiskelijoita löytämään ne paitsi nyt myös myöhemmin. Voit luonnollisesti tehdä myös pidempiä luentovideoita, jotka korvaavat kontaktiopetusluennot. Videoiden tekemiseen riittää useammassa tapauksessa kannettava tietokone, johon kannattaa yhdistää mikrofoni, jotta videon äänen laatu olisi hyvä. Opetusvideoita voit tehdä muun muassa Screencast-O-Maticillä tai Zoomilla. Screencast-O-Matic on ruudunkaappausvideoiden tekemiseen ja editointiin tarkoitettu ohjelma.

Screencast-O-Matic – Helpdeskin oheet

Huom. Kapasiteettihaasteiden vuoksi luentotallenteiden jakamista kannattaa myös hyödyntää! (Esim. Teams kaatui ma 16.3 kun “koko Eurooppa” siirtyi verkkoon.)