Agroekologi omfattar allt från produktion till politiska frågor

Öhman Jenny 0904-14_1_näyttöphoto HY_Linda Tammisto

Jenny Öhman är uppvuxen på en ö i Ekenäs skärgård och har alltid varit intresserad av naturen. I högstadiet funderade hon på bli ”blomtant”, och efter gymnasiet blev det studier i trädgårdsnäring vid Novia. Agroekologi på Uni kändes sedan som ett bra sätt att bygga på kunskapen.

“Många jobb som jag tyckte att verkade intressanta krävde också högskolepapper.”

Under studierna i trädgårdsnäring började matproduktion intressera mer och mer, och efter att ha blivit färdig hortonom från yrkeshögskolan Novia jobbade Jenny i ett par år i ett närmatsprojekt. Att bygga på studierna för att också förstå de stora helheterna blev nästa steg.

– Jag var nog nöjd med mitt val av studieinriktning, men jag kände att jag ville lära mig mer. Många jobb som jag tyckte att verkade intressanta krävde också högskolepapper.

Jenny började sina magisterstudier i agroekologi hösten 2013. Agroekologi är en av sex inriktningar man kan välja i huvudämnet växtproduktionvetenskaper vid Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten.

– I början fick jag komplettera med en del kurser i kemi, marklära och statistik. Inom agroekologi ingår också studier i husdjursvetenskap, vilket var helt nytt för mig.

För Jennys del har studierna gått främst på finska.

– Det finns en del svenskspråkiga kurser men hittills har de inte passat in i mitt schema. Jag valde att inte börja på ett internationellt magisterprogram för att jag vill lära mig bättre finska. Man får ju tenta allt på svenska om man vill, men jag brukar välja tentspråk efter kursens innehåll och svårighetsgrad. Om man aldrig övar sin finska så blir den inte heller bättre.

Agroekologi är ett mångsidigt ämne som behandlar allt från själva produktionen till mer politiska frågor som har med hållbar utveckling att göra. De som studerar agroekologi kan jobba med allt från konsultjobb till lantbruk.

– Själv skulle jag gärna jobba inom någon organisation, gärna med internationella frågor. Jag specialiserar mig på ekoproduktion så jobb inom det skulle intressera mig. Jag hoppas ändå att jag inte bara får vända papper utan också göra lite praktiskt fältarbete.

Vid sidan om studierna har Jenny varit aktiv i den svenska ämnesföreningen Agro-Forst.

– Agro-Forst tog väl emot oss alla nya och vi har en bra gemenskap. Genom föreningsverksamheten får man både nyttig erfarenhet och kontakter som kommer till nytta senare i arbetslivet. Jag passar på att vara aktivt med i studentlivet nu igen, då jag vet av tidigare erfarenhet hur givande och roligt det är!

Text: Jockum Hilden
Bild: Linda Tammisto

Leave a Reply

Your email address will not be published.