Kotiataloustiede tarjoaa arjen hallinnan taitoja ja onnistumisen elämyksiä

marjis

Marja-Leena Hjerppe
Ammatti: Kotitalousopettaja helsinkiläisessä koulussa 7-9 -luokilla
Pääaine: Kotitaloustiede
Sivuaineet: Kotimainen kirjallisuus, yleinen teologia

Oppiaineessani voi olla pääaineena olla kotitaloustiede tai kasvatustiede, joista molempia opiskellaan kasvatustieteen maisterin tutkinnon verran. Minulla pääaineena oli kotitaloustiede. Näiden lisäksi opiskelin perusopinnot kotimaisesta kirjallisuudesta ja yleisestä teologiasta. Kummastakaan en tehnyt opetettavan aineen pätevyyttä, vaan luin niitä ihan huvikseni. Edellä mainittujen lisäksi luin myös joitakin kursseja kuluttajaekonomiaa, jota hyödynsin jonkin verran gradua tehdessä. Nyt luen työni ohella Jyväskylän Avoimessa yliopistossa terveystietoa, ja tavoitteena olisi saada siihen opettajan pätevyys jossain vaiheessa.

Molemmat vanhempani työskentelevät opetusalalla, joten se ei ollut itselle mikään ykkösvaihtoehto. Kuitenkin ryhmässä tekeminen on kiinnostanut aina, ja yläaste- ja lukioikäisenä ohjasin partiota ja kerhoja. Käsillä tekeminen kulkee suvussa ja se on kiinnostanut aina. Abivuonna sävelet eivät todellakaan olleet selvät, vaan ahaa-elämys tuli vasta yliopiston hakuopasta selaillessa. Muita kiinnostuksen kohteita olivat silloin markkinointi ja matkailu, joita hain myös opiskelemaan. Markkinointi näkyikin myöhemmin esim. gradussa, joka käsittelee lapsille suunnattua elintarvikemainontaa. Tällaisella taustalla päädyin suoraan lukiosta yliopistoon ja kotitalousopettajaksi opiskelemaan.

Opintojen aikana kiinnostus kuluttajuuteen liittyviin aiheisiin syveni. Nyt työelämässä ollessani minua harmittaa, ettei tullut luettua enempää erityispedagogiikkaa – siitä olisi voinut olla hyötyä opettajan työssä.

Suurin osa kotitalousopettajista työskentelee peruskouluissa. Tämän ohella heillä on pätevyys toimia kotitalouden opettajina lukiossa, kansan-, kansalais- ja työväenopistoissa ja joissakin ammatillisissa oppilaitoksissa. Opetustyön lisäksi kotitalousopettajat sijoittuvat myös tutkimus-, markkinointi-, neuvonta- ja tiedotustehtäviin. Eli opetustehtävien lisäksi kotitalousopettajia on esimerkiksi tutkijoina yliopistolla, Työtehoseurassa jne. Keskolla, Unileverillä ym. on kotitaloustieteilijöistä tuotekehittelyssä, koekeittiöissä ja asiakasneuvonnassa. Myös erilaiset liitot kuten Marttaliitto työllistävät.

Suosittelisin kotitaloustiedettä opetustyöstä kiinnostuneille tietysti, mutta koulutuksella voi tosiaan tehdä paljon muutakin. Käytännöllisyys ja organisointikyky on omasta mielestäni aika tärkeitä asioita tälle alalle halajaville. Suosittelisin opintoja sellaisille, jotka ovat kiinnostuneita arjen hallinnan taidoista ja tiedoista ja niiden kehittämisestä.

Minua motivoi työssäni nuoret ja heidän kanssaan työskentely. Se, että näkee nuorissa päivittäin tapahtuvan kehityksen, ja ne onnistumisen elämykset. Aito vuorovaikutus. Se, että sellaisetkin nuoret saavat onnistumisen kokemuksia, jotka eivät pärjää ns. lukuaineissa. Jos kotitaloustunnit ovat ne tunnit, jotka saavat jonkun syrjäytymisvaarassa olevan nuoren tulemaan kouluun, olen onnistunut työssäni.

1,012 Replies to “Kotiataloustiede tarjoaa arjen hallinnan taitoja ja onnistumisen elämyksiä”

 1. Muunna YouTube -suosikkivideosi ilmaiseksi mp3 -musiikkiin Youtubesta mp3 Helppokäyttöinen, muunna kaikki youtube-, dailymotion-, vimeo-, twitch-, vevo- ja metacafe -videot mp3 -musiikkitiedostoiksi. Lataa tulos automaattisesti.

 2. Just desire to say your article is as astounding. The clarity in your post is simply nice and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

 3. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a number of websites for about a year and am concerned about switching to another platform. I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it? Any kind of help would be really appreciated!

 4. You made some first rate points there. I appeared on the web for the difficulty and found most individuals will associate with together with your website.

 5. Thanks for helping me to achieve new strategies about pc’s. I also contain the belief that one of the best ways to help keep your laptop computer in primary condition has been a hard plastic-type material case, or shell, that fits over the top of one’s computer. These kinds of protective gear are model unique since they are made to fit perfectly on the natural housing. You can buy these directly from owner, or from third party places if they are designed for your laptop computer, however not every laptop will have a cover on the market. Once more, thanks for your points.

 6. I just could not depart your web site prior to suggesting that I really enjoyed the standard info a person provide for your visitors? Is going to be back often to check up on new posts

 7. I’ve been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts in this sort of space . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Reading this information So i’m happy to show that I have a very excellent uncanny feeling I came upon just what I needed. I most indisputably will make sure to don’t omit this site and provides it a look on a constant basis.

 8. I’ve learned some new things from a blog post. Yet another thing to I have recognized is that generally, FSBO sellers may reject anyone. Remember, they might prefer to never use your products and services. But if an individual maintain a steady, professional romance, offering assistance and staying in contact for around four to five weeks, you will usually manage to win an interview. From there, a house listing follows. Cheers

 9. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 10. I do believe that a foreclosed can have a major effect on the client’s life. Property foreclosures can have a 7 to decade negative impact on a applicant’s credit report. The borrower who’s applied for home financing or virtually any loans as an example, knows that the worse credit rating is usually, the more complicated it is to obtain a decent mortgage loan. In addition, it may possibly affect a new borrower’s capability to find a really good place to let or hire, if that gets the alternative housing solution. Thanks for your blog post.

 11. I’m extremely impressed along with your writing talents as neatly as with the structure for your blog. Is that this a paid topic or did you modify it your self? Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to look a great weblog like this one today..

 12. Thanks so much for providing individuals with an extraordinarily special opportunity to read from this blog. It is always very pleasant and as well , full of a good time for me and my office acquaintances to visit your site more than three times in 7 days to read through the latest secrets you have got. And indeed, we’re at all times impressed with your surprising pointers served by you. Some 4 points in this posting are essentially the very best I’ve ever had.

 13. Out of my investigation, shopping for electronics online may be easily expensive, but there are some principles that you can use to help you get the best discounts. There are continually ways to locate discount specials that could make one to come across the best electronic products products at the cheapest prices. Great blog post.