MetropAccess Digiroad -työkalupakki nyt ladattavissa

Digiroadin ajonopeuksien muokkaukseen ja kokonaismatka-aikojen laskentaan kehitetty MetropAccess Digiroad -työkalupaketti on nyt ladattavissa hankkeemme nettisivuilta, osoitteesta https://blogs.helsinki.fi/saavutettavuus/ –> Työkaluja.

Työkalupakki toimii ArcGISIssä ja tarvitsee Network Analyst -lisenssin. Työkalupakin avulla Digiroad-aineistoa voidaan muokata siten, että reititetyt matka-ajat  vastaavat huomattavasti todenmukaisemmin autoilun matka-aikoja pääkaupunkiseudulla kuin pelkkä nopeusrajoitusten käyttö. Lisäksi työkalu sallii kokonaismatka-aikojen (sisältäen pysäköintiin kuluvan ajan) laskennan helposti. Latauspaketissa on myös dbf-taulu, jolla todenmukaisemmat hidastuvuudet voi ottaa käyttöön myös muissa sovelluksissa kuin ArcGISIssä.  Työkalun toiminta perustuu risteysten hidastamiseen. Hidastuskertoimet on laskettu Helsingin KSV:n ja HSL:n kelluvan auton mittausten perusteella. Pysäköintiin kuluva aika on määritelty olemassa olevan kirjallisuuden pohjalta.

Työkalu on toteutettu Pythonilla ja se on lisensoitu GNU General Public -lisenssillä. Tämä tarkoittaa, että työkalua saa käyttää vapaasti, mutta sen toimivuudesta ei anneta takeita. Lisäksi työkaluun mahdollisesti tehdyt muutokset ja parannukset tulee jakaa julkisesti.