Datakampanja: GPS-dataa pyöräilystä pääkaupunkiseudulla

fillariTutkimusryhmämme työ on keskittynyt saavutettavuuskysymyksiin lähinnä joukkoliikenteen, autoilun ja kävelyn näkökulmasta, ja nyt haluaisimme ymmärtää paremmin myös pyöräilijän näkökulmaa saavutettavuuteen. Jotta voisimme realistisemmin mallintaa pyöräilijöiden reitinvalintaa ja matka-aikoja, keräämme syksyn 2016 aikana mobiilisovelluksilla tallennettua GPS-dataa pyöräilystä pääkaupunkiseudulla.

Kerättävän GPS-aineiston avulla on tarkoitus selvittää miten erilaiset hidastavat ympäristötekijät, kuten reitin korkeusvaihtelut ja risteykset, vaikuttavat pyöräilynopeuksiin ja matka-aikoihin. GPS-datan yhteydessä kerättävien taustatietojen avulla pyritään myös hahmottamaan millainen vaikutus pyöräilijöiden henkilökohtaisilla eroilla mahdollisesti on.

Datat kerätään e-lomakkeella, ja tällä sivulla kerromme työn taustoista.

TYÖN TAUSTOISTA

Pyöräilyn saavutettavuusmallinnus on osa Ainokaisa Tarnasen pro gradu -tutkielmaa. Työn tavoitteena on kehittää aiempaa realistisempi paikkatietomalli pyöräilyn optimaalisten reittien ja matka-aikojen laskentaan. Pyöräilyn saavutettavuutta on perinteisesti mallinnettu olettaen pyöräilijän liikkuvan koko ajan vakionopeudella, ja käytettävien reittien on usein oletettu olevan samoja kuin jalankulkijoilla. Nämä oletukset eivät ole täysin realistisia, ja aiemmissa tutkimuksissa onkin havaittu, että monet ympäristötekijät ja pyöräilijöiden henkilökohtaiset erot vaikuttavat pyöräilynopeuksiin ja reittivalintoihin.

Aineiston pohjalta johdettavan paikkatietomallin avulla lasketaan optimaalisten pyöräilyreittien pituudet ja matka-ajat pääkaupunkiseudulla. Näitä tietoja voidaan vertailla yksinkertaisempiin pyöräilyn saavutettavuusmalleihin, ja päätellä onko hidastavilla tekijöillä merkitystä seudullisessa mittakaavassa. Tulokset tullaan yhdistämään Pääkaupunkiseudun matka-aikamatriisiin, joka kuvaa pääkaupunkiseudun tilastoruutujen välisiä matka-aikoja autolla, joukkoliikenteellä, kävellen ja pyöräillen. Matka-aikamatriisi julkaistaan avoimena datana.

Lyhyt esitys työn tutkimuskysymyksistä, taustoista ja tilanteesta kesäkuussa 2016 löytyy täältä.

GPS-DATAN KERÄÄMINEN JA LUOVUTUS TUTKIMUSKÄYTTÖÖN

Työn tutkimusalue on pääkaupunkiseutu (Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen), joten aineistoa toivotaan tällä alueella tehdyistä pyörämatkoista. Datankeruukampanjan tavoitteena on kerätä mahdollisimman monenlaisten pyöräilijöiden reittejä, joten kaikki himopyöräilijöistä satunnaiseen sunnuntaifillaristiin ovat tervetulleita osallistumaan. Toivomme kuitenkin dataa ensisijaisesti paikasta toiseen siirtymiseksi tehdyiltä pyörämatkoilta, eikä niinkään urheilusuorituksena tehdyiltä lenkeiltä. Tallennetut reitit voivat olla uusia tai jo aikaisemmin tallentamiasi.

Pyöräiltyjä reittejä voi tallentaa itse valitsemallaan kännykkään ladattavalla urheilusovelluksella, joka muodostaa puhelimen GPS-paikannukseen perustuen reittipisteitä matkan varrelta. Lähtiessäsi pyöräilemään aloitat siis vain sovelluksessa GPS-jäljen tallentamisen, ja lopetat tallennuksen päästyäsi perille. Jos mahdollista, ota automaattisen pysäytyksen asetus pois päältä. Pyöräily valitaan lajiksi joko ennen tai jälkeen reitin tallennuksen sovelluksesta riippuen.

Sovelluksen nettisivuilla voit tarkastella suorituksiasi ja tallentaa reitin gpx-muodossa itsellesi. Ohjeita gpx-tiedostojen lataamiseen eri sovelluksista löydät tästä linkistä. Gpx-tiedostot lisätään e-lomakkeelle, ja samalla kerätään muutamia taustatietoja pyöräilijästä, käytetystä sovelluksesta ja ajetuista reiteistä.

AINEISTON KÄYTTÖ

Dataansa luovuttavien yksityisyydensuojan takaamiseksi tallennettujen reittien alusta ja lopusta poistetaan GPS-pisteet 200 metrin matkalta, jolloin reitin lähtö- ja päätepisteet eivät ole selkeästi nähtävissä. Julkaistavissa tuloksissa yksittäistä vastaajaa ei voi tunnistaa eikä taustatietoja yhdistää yksittäisiin reitteihin. Dataa tullaan käyttämään vain tutkimustarkoituksiin Helsingin yliopiston Accessibility Research Group –tutkimusryhmässä.

Lähetäthän GPS-datasi 31.10. mennessä e-lomakkeen kautta osoitteessa https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/72272/lomake.html ! Jos sinulla on kysyttävää datan tallentamisesta tai käytöstä, tutkielmasta tai sen tuloksista, ota yhteyttä Ainokaisaan (ainokaisa.tarnanen(at)helsinki.fi).