ISIS tuhoaa korvaamatonta kulttuuriperintöä

Huippuyksikön jäsen, assyriologian tutkija Saana Svärd vieraili tiistaina 10. maaliskuuta MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa. Svärd kommentoi ääri-islamilaisen Isisin maaliskuun alkuviikkoina tekemiä iskuja Nimrudin alueelle ja Hatran kaupunkiin. 

Hatra on yksi Unescon maailmanperintökohteista. ”Surullista ajatella, että se on nyt mennyttä”, Svärd sanoi.

Tuhojen laajuutta ei vielä tiedetä tarkasti. Erityisen masentavaa on, että tällä kertaa tuho ei ole vain sodan sivutuote vaan tietoista, järjestelmällistä toimintaa.

”Nämä kohteet ovat seisseet 3000, 4000 tai jopa 5000 vuotta paikoillaan Pohjois-Irakissa ja nyt tällainen ryhmittymä päättää, että tuhotaan tämä kaikki, järjestelmällisesti. Se on käsittämätöntä”, Svärd suri.

Saana SvärdPientä lohtua antaa tieto siitä, että monet Mosulin museossa tuhotuista patsaista olivat kopioita; alkuperäiset teokset oli lähetetty Bagdadiin turvaan jo aiemmin. ”Kuitenkin esimerkiksi assyrialainen, siivekäs suojelushenki oli alkuperäinen”, Svärd huomautti. Nimrudissa puolestaan oli ainoa jäljellä oleva assyrialainen palatsi, jonka saattoi vielä hahmottaa sellaisena kuin se ehkä oli ollut 3000 vuotta sitten. Siellä oli muun muassa paljon isoja patsaita ja reliefejä, jotka oli jätetty paikoilleen.

Svärd kertoi, että Syyriassa on ryhmä paikallisia tutkijoita ja taidehistorioitsijoita, jotka parhaansa mukaan yrittävät suojella muinaisesineitä ja ehkä jopa estää pahimpia tuhoja. Tuhojen ennaltaehkäisy on kuitenkin vaikeaa. Tutkijat voivat tehdä tietokantoja, joissa on kuvia ja sanallisia kuvauksia esineistä, jolloin niiden myynti laillisilla markkinoilla käy mahdottomaksi. Laiton myynti on kuitenkin valitettavan tavallista.

Saana Svärd”On arvioitu, että laittomasti myydyt antiikkiesineet saattavat muodostaa tälle terroristijärjestölle jopa toiseksi suurimman tulonlähteen”, Svärd totesi. ”Laiton myyminen on lähestulkoon yhtä huono asia kuin tuhoaminen: jos esineet katoavat jonnekin yksityisen keräilijän kokoelmiin, tutkijat eivät voi saada niistä mitään informaatiota. Kansainväliset toimijat eivät toistaiseksi ole pystyneet tehokkaasti puuttumaan tähän.”

Svärd korosti, että muinaisten kohteiden tuho ei ole vain Irakin ja Syyrian ongelma: ”Nämä kulttuuriaarteet ovat osa koko ihmiskunnan yhteistä perintöä”. Hän myös painotti, että tuhoa kärsineillä alueilla olisi vielä valtavasti tutkitettavaa ja selvitettävää: ”Irakissa on 12 000 rekisteröityä arkeologista kohdetta ja lisäksi paljon kohteita, joita ei ole rekisteröity. Jos näitä nyt järjestelmällisesti tuhotaan, siinä varastetaan tulevilta sukupolvilta paljon.”

Saana Svärdiä haastatteli toimittaja Jesse Kamras. Katso haastattelu!

(Teksti: Hanna Vanonen)

One thought on “ISIS tuhoaa korvaamatonta kulttuuriperintöä”

Comments are closed.