Examinariumin päivitys ja webinaarit

Examinariumin päivitys toi muutoksia käyttöliittymään

Helsingin yliopiston sähköinen tenttimispalvelu Examinarium päivittyi viime viikolla. Päivityksen myötä tentaattorin käyttöliittymään tuli joitakin muutoksia. Niistä on tehty lyhyt opasvideo, jonka voi katsoa Examinariumin tiedotussivuilta:

Tentaattorin uusi käyttöliittymä

EXAM-webinaarit

EXAM-konsortion Akvaariorakkautta? -webinaarisarja tarjoaa opettajille hyviä vinkkejä tenttien laatimiseen. Tulevien webinaarien aiheet ja aikataulu sekä aiempien webinaarien tallenteet löytyvät EXAM-wikistä:

EXAM-webinaarisarja 2017-2018

Opetuksen aamupäivä Kumpulassa 12.1.

Vuoden 2018 ensimmäinen opetuksen aamupäivä pidetään Chemicumissa perjantaina 12.1. Yhteisessä osuudessa käydään läpi tiedekunnan opettajien digikyselyn ja opiskelijoiden HowULearn-kyselyn tuloksia. Tämän jälkeen rinnakkaissessioissa keskustellaan pienten alustusten ja osallistujien kokemusten pohjalta ajankohtaisista teemoista. Sessiot on tarkoitus toteuttaa kahdesti peräkkäin.

Tutustu tarkemmin ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!

https://blogs.helsinki.fi/scienced/tapahtumat/opetuksen-aamupaiva-12-1-2018/

Save

Save

Save

Opi tekemään opetusvideoita! Katso kevään koulutukset Henkasta.

Omien opetusvideoiden tekeminen on tänä päivänä suhteellisen helppoa. Yliopistolla on tarjolla monia erilaisia mahdollisuuksia videoiden tallentamiseen ja muokkaamiseen. Myös Kumpulassa pidetään keväällä useita henkilöstökoulutuksia ja klinikoita, joissa voit saada ohjausta aineistojen tekemiseen eri välineillä.

Kumpulan koulutukset ja muitakin löydät Henkan julkisesta koulutuskalenterista (http://www.helsinki.fi/julkinenhenkilostokoulutus valitse järjestäväksi organisaatioksi Opetusteknologiapalvelut):

 • Opetusvideon suunnittelu ja käsikirjoittaminen 16.1. ja 31.1. klo 13.00-16.00 (kuuluvat samaan koulutukseen)
 • Opetusvideon teko ja julkaiseminen 8.2. klo 13.00-16.00
 • Opetusvideot OBS-ruudunkaappausohjelmalla 27.2. klo 14.00-16.00
 • Videon kuvaaminen ja editointi iPadilla 6.3. klo 13.00-16.00
 • Videon editointi Macin iMoviella 20.3. klo 13.00-16.00
 • Videon editointi Corel VideoStudiolla 3.5. klo 13.00-16.00
 • Videoklinikat 25.1., 13.2., 15.3., 5.4. ja 15.5. klo 14.00-16.00

Opetusteknologiapalvelut järjestää video- ja äänenkäsittelykoulutuksia myös muilla kampuksilla. Tutustu tarjontaan ja ilmoittaudu Henkassa http://www.helsinki.fi/henkilostokoulutuskalenteri

EXAM-webinaarisarja alkaa 1.12.

Tervetuloa seuraamaan EXAM-webinaarisarjaa!

EXAM-konsortion Akvaariorakkautta? -webinaarisarja alkaa joulukuun alussa. Webinaarisarjassa kuullaan erilaisia näkökulmia EXAMin eli sähköisen tenttijärjestelmän käyttöön ja yleisesti sähköiseen tenttimiseen. Jokaisessa webinaarissa on kaksi tai kolme asiantuntijaa konsortiokorkeakouluista kertomassa omia kokemuksiaan EXAM-järjestelmästä ja tenttimisen digitalisaatiosta. Lisäksi on varattu aikaa myös EXAMiin liittyville kysymyksille. Webinaareihin ei tarvitse erikseen ilmoittautua, jokaiseen webinaariin mahtuu noin 100 osallistujaa ja puheenvuorot ovat katsottavissa myös tallenteelta myöhemmin.

Webinaari 1: Tentit EXAMilla

Aika: perjantai 1.12.2017 kello 13.15 -14.45

Verkko-osoite: http://connect.funet.fi/akvaariorakkautta

Puheenvuoro 1: Miten luon tentin Examiin? Mitä hyötyä Examista on opettajalle? (Seija Bergström, lehtori, Haaga-Helia)

Puheenvuoro 2: Kypsyysnäyte EXAM:ssa (Annukka Jokipii, Prof., KTT, dosentti, Vaasan yliopisto)

Kysymyksiä ja keskustelua. Tervetuloa!

Seuraavien webinaarien teemat ja alustavat ajankohdat

Webinaari 2: 1+2 = matemaattisten aineiden tenttiminen
Aika: perjantai 2.2.2018 kello 13.15 -14.30

Webinaari 3:  Tehoa tenttimiseen – arviointia EXAMilla
Aika: perjantai 16.3.2018 kello 13.15 -14.30

Webinaari 4: Tenttejä yli organisaatiorajojen
Aika: perjantai 6.4.2018 kello 13.15 -14.30

Lisätietoja webinaarisarjasta

EXAM Helsingin yliopistossa

Moodle training in English

The Educational Technology Services will be offering a 2 hr workshop on Moodle in English. The training will cover Moodle basics and also best practices for adding materials and structuring your Moodle course so that it supports mobile use.

Time: Tuesday 7th November 2017, 4PM-6PM
Location: Computer classroom K130 at Aleksandria building, Fabianinkatu 28 (center campus)

Here is the registration form: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/84046/lomake.html

Please feel free to forward this invitation to colleagues who might be interested. The workshop will be in English but also Finnish-speaking faculty are welcome to attend. It is a short notice but we hope you might consider attending. Please contact edutech@helsinki.fi if you have any questions. Thank you and have a nice week.

Subscribe to Moodle news in English by email

Tilaa ja osallistu Moodle-koulutuksiin

Helsingin yliopiston opetusteknologiapalvelut tarjoaa koulutusohjelmille monenlaista tukea opetuksen digitalisoinnissa, mm. verkko-oppimisympäristö Moodlen opetuskäytössä. Moodle on erittäin monipuolinen opetuksen apuväline. Sitä voi hyödyntää mm. arvioinnissa, tenteissä, ryhmätöissä, opiskelijoiden edistymisen seurannassa, pelillistämisessä, sekä vilppi- ja plagiointitapauksien ehkäisyssä.

Tuemme henkilökuntaa Moodlen käytössä paikan päällä henkilökohtaisena käyttöopastuksena, räätälöityinä tilauskoulutuksina sekä kaikille avoimina säännöllisin väliajoin toistuvina koulutuksina. Lisäksi vastaamme henkilöstön kysymyksiin osoitteessa moodle@helsinki.fi.

Voitte tilata meiltä räätälöityjä tilauskoulutuksia omalle kampuksellenne. Tulemme pitämään tietoiskun, työpajan tai laajemman koulutuksen haluamastanne aiheesta. Tilauskoulutus on kätevä integroida vaikkapa koulutusohjelman tapaamiseen, laitoskokoukseen tai opetuksen kehittämispäivään. Jos haluatte tilata koulutusta, ottakaa yhteyttä osoitteella moodle@helsinki.fi.

Tiedotamme kaikille avoimista, tulossa olevista Moodle-koulutuksista sivuillamme https://blogs.helsinki.fi/moodle-news/. Tänä syksynä ohjelmassa on vielä seuraavat koulutukset:

 • 20.11.2017 klo 15.15-18 Moodle- & MOOC-klinikka
 • 21.11.2017 klo 13.30-16 Tentit Moodlessa vai tenttiakvaario Examinariumissa?
 • 28.11.2017 klo 13.30-16 Miten arvioida Moodlessa?
 • 11.12.2017 klo 12.15-15 Moodle- & MOOC-klinikka

Koulutuksiin ilmoittaudutaan koulutuskalenteri Henkassa http://www.helsinki.fi/henkilostokoulutuskalenteri. Koulutukset on tarkoitettu HY:n henkilökunnalle ja ne ovat maksuttomia.

Parhain terveisin,

Moodle-tiimi
Opetusteknologiapalvelut
Helsingin yliopisto
https://blogs.helsinki.fi/opetusteknologia/

Ota Examinarium käyttöön!

Kumpulan kirjastossa sijaitsevassa tenttitilassa on kahdeksan tietokonetta, joilla opiskelijat voivat tehdä Examinarium-järjestelmässä tenttejä valitsemanaan aikana. Opettajalle ja laitoksellekin Examinariumista on monenlaista hyötyä, kuten Olli Ruth oheisella videolla kertoo.

Tenttien laatiminen Examinariumiin on nyt entistäkin helpompaa uusien ohjevideoiden avustuksella:

Examinarium-tentin tekeminen

Please find new tutorial videos on Examinarium below:

Tutorial: Creating a new exam in Examinarium

Taking the exam in Examinarium

Tarkempia ohjeita löydät Examinariumin tukisivustolta, ja järjestelmää esitellään myös Opetusteknologiapalveluiden koulutuksessa ”Tentit Moodlessa vai tenttiakvaatio Examinariumissa?” 27.11. klo 13.30-16.  Ilmoittaudu Henkassa.

Voit myös pyytää tukea tai tilata koulutuksen opettajaryhmälle: opetusteknologia@helsinki.fi.

Examinarium provides students with an opportunity to do their exams in an electronic exam room. Support for teachers is available online (https://blogs.helsinki.fi/examinarium-en/) and through edutech@helsinki.fi.

 

Matemaattisia tehtäviä tukeva Stack-lisäosa Moodleen

Matemaattisia tehtäviä tukeva STACK-lisäosa asennetaan Moodleen 13.9. huoltopäivityksen yhteydessä. STACK-lisäosan avulla Moodlen tenttiaktiviteetilla voi tehdä kysymyksiä, joissa käytetään kehittyneempiä matemaattisia ominaisuuksia kuin Moodlessa valmiiksi tarjolla olevissa tehtävätyypeissä.

 • Taustalla toimii Maxima-niminen symbolisen laskennan ohjelmisto, jonka tarjoamat komennot ja ohjelmointikieli ovat tehtävän laatijan käytössä.
 • Tehtävät voidaan tehdä parametrisiksi niin, että niissä esiintyvät muuttujat saavat eri arvoja, kun tehtävää yrittää toinen opiskelija tai tehtävää yritetään uudestaan.
 • Opiskelijan vastaus voi olla esimerkiksi luku, matemaattinen lauseke, funktio tai matriisi.
 • Tehtävään voidaan määrittää matemaattiset kriteerit, joiden mukaan opiskelijan vastaus tarkistetaan.
 • Järjestelmä tunnistaa kriteerien avulla, onko opiskelijan vastaus tehtävään oikea, vaikka se olisi eri muodossa (mutta ekvivalentti) halutun vastauksen kanssa.
 • Tehtävä voidaan ohjelmoida tunnistamaan erilaisia puutteellisia vastauksia ja antamaan palautetta niistä.
 • Tehtäviin voidaan määritellä vihjeitä ja esimerkiksi täydellinen malliratkaisu, joka ottaa huomioon arvotut parametrit.

Myöhemmin on tulossa Moodle-alustalle STACK-tutustumiskurssi, joka tarjoaa ympäristön kokeilla STACK-tehtäviä ja jossa on opiskelumateriaalia tehtävien laadintaan. Kysy lisätietoja ja esitä toiveita sähköpostilla osoitteella moodle @ helsinki.fi.

Lisätietoja
More information in English

Opetuksen ja opiskelun digitaaliset työvälineet Kumpulassa 22.8.2017

Infotilaisuus Opetuksen ja opiskelun digitaaliset työvälineet järjestetään 22.8.2017 kello 9-12 Kumpulan kampuksella Chemicumissa, sali A129. Tervetuloa!

Tilaisuus on tarkoitettu koko kampuksen henkilökunnalle. Esitykset suomen kielellä. This event is available only in Finnish. Tilaisuuden järjestävät opiskelijarekisterin, opiskelijaneuvonnan ja opetusteknologiapalveluiden asiantuntijat.

Ohjelma

09:00 Tilaisuuden avaus
09:10 Opintosektorin järjestelmäkokonaisuus muutoksessa – Meri Karjalainen
09:20 Opintohallinnon uusi perusrekisteri (SISu) – Hannu Kahlos
09:40 Palautekokonaisuus: HowULearn/HowUStudy – Kari Tuononen
10:00 Ajankohtaista Optimesta – Leea Sokura
10:10 Guide – Mona Eid
10:20 Digiloikka Kumpulan kampuksella – Meri Karjalainen
10:25 Yhteyshenkilöt ja opastus työpajoihin – Meri Karjalainen
Siirtyminen työpajoihin
10:30 Rinnakkaiset työpajat (2 x 25 min):
Opetukseni ja kurssisivu – Meri Karjalainen ja Ulla Lehtonen (Chemicum A128)
Sähköinen tenttiminen – Veera Kallunki ja Esko Kuittinen (Chemicum A127)

Mikä on opetusteknologiapalvelut?

Opetusteknologiapalvelut (OTE) on Helsingin yliopiston opetusteknologian tukea ja koulutuksia järjestävä yksikkö. Lue lisää opetusteknologiapalveluiden tuesta ja koulutuksista täältä.

 

Hy:n wikipalvelussa päivityskatko / Maintenance break 11.7.2017

Veera Kallunki

Wikipalvelun ohjelmistossa on päivityskatko 11.7.2017 klo 8-12. Kts. tarvittaessa tarkemmin katkotiedotteista. Ohjelmistopäivityksen aikana palvelu ei ole käytettävissä ja lyhyempiä katkoja voi esiintyä vielä ajoittain sen jälkeenkin. Päivitys tehdään versioon 6.2, josta löytyy tarkempia tietoja Atlassianin julkaisutiedotteesta. Version uusia toimintoja ovat muun muassa suomenkielinen kielipaketti sekä yhteistoiminnallinen tekstin muokkaaminen.

University of Helsinki’s wiki service is going to have a maintenance break on July 11th 2017 at 8 am. During the upgrade, the service won’t be available for use and there might be some short occasional breaks afterwards too. The service should be normally available again at noon. The new version of Confluence will be 6.2. Please consult Atlassian’s release notes for more comprehensive documentation. In the new version it is possible for example to use the Finnish language pack and to edit pages simultaneously with your teammates.