Seminaari plagiaateista teksteinä maanantaina 24.10.2016 klo 14-16

Lokakuun seminaarissamme tutkimuksestaan kertoo Taide, tekijyyden muutos ja tekijänoikeus -projektin johtaja, yleisen kirjallisuustieteen tutkijatohtori Sanna Nyqvist. Hänen aiheenaan on ”Plagiaatti tekstinä: miten tehdä näkymätön näkyväksi?”

Plagiaatti määritellään yleensä teoksi (toisen tekstin luvaton hyödyntäminen), kun taas julkisuudessa ja tutkimuksessa on keskitytty plagioinnin paljastumisen seurauksiin. Plagiaatit tekstuaalisina objekteina ovat sen sijaan jääneet katveeseen. Kirjallisuudentutkimus on analysoinut paljon plagiaattia koskevia käsityksiä ja niiden historiallisia muutoksia, mutta huolimatta siitä, että tekstienvälisiä suhteita on tutkittu vilkkaasti 1960-luvulta lähtien, plagiaatin intertekstuaalisuutta ei juuri ole tarkasteltu muuta kuin joidenkin yksittäistapausten kohdalla. Tutkimuksesta ei löydy laajempiin yhteyksiin sopivia vastauksia siihen, miten tekstien samankaltaisuutta pitäisi tutkia, millainen yhtäläisyys riittää plagiaatin kriteeriksi ja miten plagiaatit muokkaavat lähdetekstejään. Kysymyksellä on kuitenkin laajempaa merkitystä. Epätietoisuus plagiaatin tekstuaalisesta luonteesta heijastuu myös juridisiin tulkintoihin plagioinnista tekijänoikeusrikkomuksen muotona, ja se näkyy kirjailijakunnan sisäisissä keskusteluissa alan hyvistä käytännöistä.

Paikka: Topelia, Unionikatu 38, D1-rappu, sali D112. Sali on ulko-ovesta tullessa heti oikealla.

Pyörätuolilla kulku Unioninkatu 38 E1-rapun kautta. Pyörätuolilla liikkuvien kannattaa varmuudeksi olla etukäteen yhteydessä vahtimestariin (02941 22825).

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan! Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.