Tarvittavat välineet
- keitinlasi
- kaasupoltin ja keitinlevy
- koeputkia
- tussi
- pipetti
Tarvittavat aineet
- laimea kuparisulfaattiliuos
- 10% natriumhydroksidiliuos
- tutkittavia näytteitä, kuten:
- kananmunan valkuainen
- liha
- tomaatti
- vesi
- sokeri
- salaatinlehti
Pohdin ensin missä annetuissa näytteissä mahdollisesti on proteiinia ja miksi. Tee taulukko, jossa on kukin ruoka-aine sekä ennakkoarvelu siitä löytyykö niistä proteiinia ja kokeen lopputuloksena proteiinin esiintyminen.
Merkitse tussilla koeputkiin ruoka-aineiden nimet. Lisää jokaiseen koeputkeen noin 2 millilitraa kuparisulfaattiluosta. Lisää tipoittain natriumhydroksidia niin paljon, että liuoksen väri vaihtuu turkoosista siniseksi. Lisää noin 1-3 millilitraa näytettä koeputkeen ja lämmitä koeputkea vesihauteessa. Kirjaa huomiot taulukkoon.
Proteiinien tunnistaminen perustuu kupari(II)-ionin sitoutumiseen proteiinien peptidisidokseen. Tämä vaikuttaa liuoksen väriin.