Proteiinin osoittaminen

Tarvittavat välineet

  • keitinlasi
  • kaasupoltin ja keitinlevy
  • koeputkia
  • tussi
  • pipetti

Tarvittavat aineet

  • laimea kuparisulfaattiliuos
  • 10% natriumhydroksidiliuos
  • tutkittavia näytteitä, kuten:
    • kananmunan valkuainen
    • liha
    • tomaatti
    • vesi
    • sokeri
    • salaatinlehti

 

Pohdin ensin missä annetuissa näytteissä mahdollisesti on proteiinia ja miksi. Tee taulukko, jossa on kukin ruoka-aine sekä ennakkoarvelu siitä löytyykö niistä proteiinia ja kokeen lopputuloksena proteiinin esiintyminen.

Merkitse tussilla koeputkiin ruoka-aineiden nimet. Lisää jokaiseen koeputkeen noin 2 millilitraa kuparisulfaattiluosta. Lisää tipoittain natriumhydroksidia niin paljon, että liuoksen väri vaihtuu turkoosista siniseksi. Lisää noin 1-3 millilitraa näytettä koeputkeen ja lämmitä koeputkea vesihauteessa. Kirjaa huomiot taulukkoon.

Proteiinien tunnistaminen perustuu kupari(II)-ionin sitoutumiseen proteiinien peptidisidokseen. Tämä vaikuttaa liuoksen väriin.