Tammikuu 1970 / Biafra

Tammikuu 1970 on Dora Jungin tuotannossa niitä harvoja kudoksia, jolla hän otti kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin maailmalla –  mutta niitäkin kudoksia kyllä löytyy. Dora Jung on kertonut kudoksen lähtökohtana olleen Nigerian nälänhätää kuvaava lehtiartikkeli ja kuva, jossa lasten syyttävät silmät muistuttivat maailman epäoikeudenmukaisuudesta ja kärsimyksestä. Teosta kudottiin hänen kutomossaan heti tammikuussa ja se sai työnimekseen Biafra.  Jungin sanoin idea tuli ”spontaanisti räjäyttäen myötätunnon kaikkia nälkiintyneitä lapsia kohtaan sodassa siellä kaukana”.  Lapsen silmät siirtyivät taidetekstiiliin ja jotkut ovat osuvasti kuvanneet silmiä kuin ne olisivat verkkoon ahdistettuja kaloja. Nimi Biafra jäi elämään ja vain harva edes tietää, että alkueräinen nimi on Tammikuu 1970. Työ oli saman tien esillä Jungin yksityisnäyttelyssä Dora Jung – vævninger Kööpenhaminassa keväällä 1970.

Biafra.korvat.PF

Lähikuva kudoksesta Tammikuu 1970 / Biafra, kuvakudos, 120 x 150 cm, kutoja Marita Mattsson. Kuva PF.

Biafrassa Dora Jung hyödynsi reliefivaikutusta monistuneissa, toinen toisensa takana olevien lasten korvien erottamisessa toisistaan luoden illuusion tilasyvyydestä. Jung kudotutti teoksistaan useampia versioita. Myös Biafraa on kudottu toisintoina. Jungin kutojana ollut tanskalainen Berthe Forchhammer kertoi kutoneensa pienikokoista, 0,49m x 0,64m, Biafraa kahdeksan päivää ja käyttäneensä siihen 33 erilaista väriyhdistelmää. Jokainen väriyhdistelmä koostui kahdeksasta langasta. Jung käytti näin valmistetuista kudoksistaan nimitystä ”johdettu damasti“ tai ”kuvakudos”.

Kuvat sota-alueilta olivat sanomalehdissä ja televisiossa uutta ja hätkähdyttävää 1960-luvun lopussa. Me, jotka elämme jatkuvassa uutisvirrassa ja näemme välittömästi taustoitettuja tapahtumia eri puolilta maailmaa, voimme ehkä vain etäisesti ymmärtää, kuinka järkyttävää näiden ensimmäisten nälkiintyneiden lasten silmien ja turvonneiden vatsojen näkeminen oli. Mikähän olisi tämän päivän versio Biafrasta taiteessa, ja erityisesti tekstiilein tehdyssä taiteessa? Ja kuka/keitä ovat tämän ajan tulkitsijat?

Kuva ylhäällä yksityiskokoelmasta, kuva PF.