FUTURUM – arvoitus

Esäs blogini lukija on pyytänyt tietoja Dora Jungin tekstiilistä Futurum. Joudun heti tuskaisesti toteamaan, että juuri tästä tekstiilistä on hyvin vähän faktatietoa.

Jungin kudontakorteissa Futurum esiintyy ensimmäisen kerran 7.10.1970. Kutojana oli tuolloin Margareta Andersson. Loimi oli yllättävän lyhyt, vain 1,30m ja leveyskin vain 47cm. Toisen kerran Futurumia varten on rakennettu loimi neljä vuotta myöhemmin. Tällöin Futurum tekstiilejä valmistui kaksi kappaletta. Kutoja oli taas Andersson, kuten voi olettaakin, sillä yleensä sama kutoja valmisti saman aiheen eri versiot. On kuitenkin mahdollista, että näitä pieniä teoksia on jossakin vaiheessa valmistettu jonkin loimeen loppuun. Tällaisia loimien ylijäämistä kudottuja tekstiilejä ei aina välttämättä kirjattu kudontakorttiin. Toisaalta, en ole nähnyt kuin kaksi erikokoista Futurumia. Molemmat olivat pieniä, (noin) 56 x 50 cm ja 45 x 45 cm. Toisessa oli yhdeksän vihreää elementtiä ja toisessa viisi.

Futurum on kudos, jossa voimakkaat värit luovat jännitteen yksinkertaisten abstraktien elementtien välillä. Se on selvästi poikkeus Dora Jungin tuotannossa. Pienessä teoksessa on voimakas vihreä ja punainen valkoisella pohjalla. Värejä ei ole sävytetty eri värisillä- tai eri sävyisillä langoilla, kuten hänen taidetekstiileissään usein on. Punainen kuu, vai aurinko, napittaa keskellä kompositiota. Vuosi 1970 oli Dora Jungille suurten teosten vuosi. Silloin syntyi Tammikuu 1970 eli Biafra, Siipiä, Kallion lohkare, Kesä; Alvar Aallon suunnitteleman Finlandia-talon esirippu ja muut Finlandia-taloon suunnitellut tekstiilit, jotka työllistivät kutomoa. Vuonna 1970 Jung myös kokeili uutta – reliefin vaikutusta omassa, johdetussa damastissaan. Futurumissa ei ole reliefiä.

Futurum_5

Mitä Jung saattoi ajatella tätä kudosta suunnitellessaan? Se jääköön hänen salaisuudekseen. Me voimme itse katsoa rauhassa teosta ja vaipua omiin ajatuksiimme. Kuva PF.

Charles Talley haastatteli Dora Jungia vielä hieman ennen hänen kuolemaansa Form lehteen 1981/2. Talley kysyi Jungilta tuolloin mitkä kudokset olivat hänen suosikkejaan. Haastattelun mukaan Jung oli tuolloin valinnut kaksi, joista toinen oli omakuva Bekymmer, ja toinen Futurum.

Valtavan lumimyrskyn tunnelmissa, teitä tervehtien,

Päivi

P.S. 1960- ja 70-lukujen vaihteessa oli kyllä innostusta ufo-alus tyylisiin Futuro-taloihin.