Viljelyvinkkejä

Täältä löydät vinkkejä ja selkeitä ohjeita viljelyyn. Juttuja tulossa lisää kevään aikana mm. maaperän hyvinvoinnista, matokompostoinnista, kumppanuuskasveista sekä luonnonmukaisesta tuholaistorjunnasta.

Mullan huolto

Taimikasvatuksen ABC

Kierrätetyt taimiruukut


Mullan huolto

Vanhaa viljelypaikan multaa ei kannata vaihtaa. Sen sijaan, ennen viljelyn aloittamista, lisää päälle hieman kompostia ja möyhi kasvualusta. Tämän jälkeen kastele miedolla lannoiteliuoksella (esim. Substral). Voit myös lisätä kiinteää lannoitetta (esim. kanankakka) kompostin ja nestemäisen lannoitteen sijaan. Lannoittaminen onnistuu myös uudella ravinnepitoisella mullalla jos viljelypaikkasi ei ole täysi.

 


Taimikasvatuksen ABC

Kampusviljelyvaliokunnan entisen puheenjohtajan Marianne Saviahon ohjeet taimien kasvattamiseen. Ohjeet pohjautuvat omaan kokemukseen, äidin neuvoihin sekä Kotipuutarha -lehden (3/2016) Kasvata napakat taimet -artikkeliin.

Olen kasvanut vihreäpeukaloisen äidin helmoissa ja nämä ohjeet on todettu toimiviksi parin kymmenen vuoden harrastelijakokemuksella. En ole puutarhuri (kasvibiologia vain sivuaineena), mutta viljelypuuhissa ollut mukana polvenkorkuisesta lähtien. Jokaisesta pitäisin kehkeytyä jonkin sorttinen viherpeukalo ohjeiden avulla. Keväällä ei mikään muu piristä mieltä enemmän kuin heleän vihreiden sirkkalehtien löytäminen mullan keskeltä!

Kuvia tulossa ohjeisiin kasvukauden edistyessä.

Suunnittele
Suunnittele mitä haluat kesän aikana kasvattaa. Suunnitelma kannattaa tehdä vuoden alussa, koska ensimmäiset siemenet kylvetään jo helmikuussa (esim. tomaatti ja chili). Kannattaa hieman pohtia minkälaiset mahdollisuudet kasvatukseen on (piha vai parveke, paahteinen vai varjoinen paikka, jne.) ja sen mukaan hankkia lajien siemeniä. Tai tehdä niin kuin allekirjoittanut yleensä tekee eli hullaantua siemenkaupassa ja vähät välittää taidoista tai olosuhteista ja oppia asioita kantapään kautta. Jälkimmäinen vaihtoehto on toimiva, jos kärsivällisyyttä vain riittää.

Hanki siemenet ja taimimulta
Käytä taimimultaa, koska muut mullat ovat melko voimakkaasti lannoitettuja ja ne ovat liian voimakkaita siemenille ja taimille.

Kasvit ovat erilaisia
Lue siemenpussin takana olevat kylvöohjeet ja noudata niitä! Ohjeiden tarkalla noudattamisella parannat huomattavasti mahdollisuuksiasi onnistua. Taimien kasvattaminen ei ole tähtitiedettä, mutta siinä on tiettyjä lainalaisuuksia. Kasvit ovat erilaisia, koska niiden alkuperäiset elinalueet ja kasvuolosuhteet poikkeavat toisistaan. Toinen rakastaa paahdetta toisen taas kärsiessä siitä. Kasvit vaativat eripituisen kasvukauden ja siementen kylvösyvyyden samalla tavalla kuin kissan- ja käärmenpoikasetkin tarvitsevat erilaista hoitoa.

Valo
Valonsaanti on tärkeää ja siihen kannattaa keskittyä. Taimien kasvatus onnistuu pelkällä luonnonvalolla, mutta lisävalaistus parantaa onnistumisen mahdollisuuksia. Erityisesti aikaisin kylvettävistä lajeista (esim. chili ja tomaatti) saattaa tulla honteloita, valoon kaatuilevia taimia ilman lisävaloa. Olen kasvattanut taimia kauan ja itse olen vasta nyt hankkimassa lisävaloa. Alussa siis pärjää ihan hyvin ilman lisävaloakin. Jos käytät lamppua, muista sammuttaa se yöksi.

Lämpö
Siemenet itävät paremmin lämpimässä paikassa. Ikkulaudalla oleva kasvatuspaikka on usein melko kylmä. Jos haluaa vähän hifistellä (ja taas parantaa onnistumismahdollisuuksia), niin suosittelen lämpömaton hankkimista. Matto ei maksa paljoa (20-30 €) ja sen avulla taimista tulee hyvinvoivia. Alakautta tuleva lämpö saa juuret kasvamaan ja voimakas juuristo on terveen taimen edellytys. Kun ensimmäiset sirkkalehdet puskevat pintaan, voi lämpömaton ottaa pois. Näin yksi matto riittää, koska eri lajeja kylvetään eri aikaan. Kun yhden lajin sirkkalehdet näkyvät, voi kylvää seuraavat lajit ja siirtää maton niille. Voit myös käyttää hyväksi lattialämmitystä, jos sellainen löytyy, ja levittää taimikasvatusastiat itämisvaiheessa kylpyhuoneen lattialle. Tai voit hyödyntää mitä tahansa lämpöä tuottavaa paikkaa asunnossasi, itse kiikuttelen taimiruukkuja pattereiden ja puolison vahvistimen päälle.

IMG_4876

Taimiruukut
Voit ostaa kaupasta pieniä taimiruukkuja, mutta suosittelen askartelemaan ruukkuja maitotölkeistä tai taittelemaan biohajoavia sanomalehtiruukkuja (skrollaa alaspäin kierrätettyjen ruukkujen ohjeeseen). Pienet ruukut ovat aluksi hyviä ja taimia koulitaan eli siirretään kasvun myötä uusiin suurempiin ruukkuihin. Tärkeintä on, että ruukun pohja läpäisee vettä, etteivät taimien juuret tukehdu.

IMG_4949
Eri lajit vaativat erilaisen kylvön
Tätä neuvoa ei voi toistaa liikaa: lue siemenpussin takana olevat ohjeet ja toimi niiden mukaan. Toiset siemenet vaativat multaa päälleen kun taas toiset täytyy jättää peittämättä. Siemenet, jotka vain ripotellaan mullan päälle vaativat valoa, joten ne itävät heikosti, jos ne peittää mullalla. Yksi tällainen kasvi on timjami. Toiset lajit vaativat pimeää eli eivät idä hyvin, jos multaa ei ole siemenen päällä. Jos siemen on liian syvällä mullassa, taimi ei välttämättä jaksa nousta pintaan. Perussääntö on siemenen läpimitan verran multaa siemenen päällä.
Toisia siemeniä täytyy liottaa vedessä ennen kylvöä. Tällaisia ovat esimerkiksi herneet ja pavut. Siemeniä ei kannata upottaa kokonaan veteen, vaan laittaa vettä sen verran, että osa siemenestä saa ilmaa. Näin siemenet eivät vahingossa tukehdu. Toiset siemenet taas vaativat kylmäkäsittelyn (esim. rosmariini) eivätkä idä ilman sitä. Kylmäkäsittelyn voi tehdä jääkaapissa. Tässä tullaan lopulta taas samaan neuvoon: kasvit ovat erilaisia ja vaativat erilaiset kylvöolosuhteet. Siemenpussin takana on ohjeet, noudata niitä!

Siementen kylvö
Siemeniä kylvettäessä kannattaa kastella multa ennen siementen laittamista ruukkuun. Muuten kasteluvesi saattaa siirrellä siemeniä.

Kuinka monta siementä yhteen taimiruukkuun?
Tähänkin ohjeet löytyvät yleensä siemenpussista ja niitä kannattaa noudattaa. Jos pussissa ei ole ohjeita, suosittelen kylvämään siemeniä melko harvaan. Liian tiheä kylvös voi itää huonosti ja pieniä taimia on myöhemmin vaikea erotella toisistaan ja koulia. Liian tiheään kylvetyt siemenet voivat myös estää toisiaan itämästä. Yleensä suurin osa siemenistä itää, joten liian tiheän kylvön lopputuloksena on hirvittävä määrä taimia! Tämä on käynyt itselleni aivan liian usein ja asia on tullut opittua kantapään kautta. Kylvä mieluummin harvaan kuin tiheään. Kuvittele, että jokaisesta siemenestä todella kasvaa täysikasvuinen kasvi ja suhteuta siementen kylväminen siihen. Näppituntuma tulee lopulta muutaman kokeilun ja erehdyksen kautta.

Kasvihuoneolosuhteet kylvetylle siemenille
Kun siemenet on kylvetty, ruukkujen päälle kannattaa itämisen edistämiseksi laittaa jonkinlainen valoa läpäisevä muovi, joka luo kasvihuonemaiset olosuhteet. Tällaisia voi ostaa kaupasta valmiina tai mennä tee-se-itse -meiningillä ja käyttää elmukelmua. Eli peitä ruukut muovilla ja töki esim. hammastikulla reikiä muoviin, koska tuuletus on elintärkeää.
Niksipirkkavinkki: voit käyttää tyhjiä rypälerasioita taimien kasvatuksessa. Ne ovat kuin pieniä kasvihuoneita! Laita rasian pohjalle sanomalehteä, multaa päälle, kylvä siemenet ja taita kansi päälle. Tosin taimien kouliminen saattaa olla haastavampaa rypälerasioiden kanssa.

Kastelu
Huolehdi mullan kosteudesta. Ohuet juuret kuolevat, jos ne kuivuvat. Multa ei kuitenkaan saa olla liian märkää, muuten taimet mätänevät, kun juuret eivät saa happea. Mullan tulee olla kosteaa, ei litimärkää. Sumutepullo on alussa parempi kuin kastelukannu.

Sirkkalehdet nousevat
Ensimmäisten sirkkalehtien puskiessa pintaan, voit ensin kiljaista riemusta ja sen jälkeen poistaa muovin ja mahdollisen lämpömaton. Nyt taimet kaipaavat vähemmän lämmitystä ja enemmän tuuletusta. Lämpötila on pidettävä hieman alkua viileämpänä, mutta kuitenkin vähintään seitsemässä asteessa.

Taimien silittely
Taimet kasvatetaan sisätiloissa, jolloin ne ovat tuulelta suojassa. Tuulen aiheuttama liike kuitenkin vahvistaa kasvien vartta. Voit matkia tuulta ja silitellä taimia päivittäin parisenttisestä lähtien. Tämä kuulostaa hassulta, mutta silittelyllä saat vahvavarsisia taimia. Samalla hoidetaan viljelijän henkistä hyvinvointia ja mahdollisesti annetaan perheenjäsenille ja naapureille puheenaihetta :) Jos haluat itsellesi mieluummin hifistelijän kuin hurahtaneen maineen, voit asentaa pienen pöytätuulettimen tuulettamaan taimia.

Kouliminen
Taimien kouliminen, eli siirtäminen suurempiin ruukkuihin, tapahtuu sen jälkeen kun toinen lehtipari on puhjennut eli taimessa on neljä lehteä (voi tehdä myöhemminkin, jos sattuu unohtumaan kevätkiireissä). Tässä vaiheessa käytetään vielä taimimultaa. Kouliminen saattaa aluksi tuntua haastavalta, mutta kokemus karttuu nopeasti. Tarkoituksena on varovaisesti poistaa taimet vanhasta ruukusta ja siirtää ne suurempiin omiin ruukkuihin. Tärkeää koulimisessa on välttää varren puristamista. Pidä varovaisesti kiinni taimen lehdistä. Suuremmat yksittäin kasvavat kasvit (tomaatti, chili, kurkku, jne.) siirretään viimeistään tässä vaiheessa omiin ruukkuihin. Kimppuna kasvavia (esim. yrtit) jaetaan tarvittaessa pienemmiksi kimpuiksi (n. 10 tainta/ruukku). Kun taimi istutetaan uuteen, suurempaan ruukkuun, kannattaa se istuttaa vähän alkuperäistä syvemmälle. Syvemmälle istuttaminen vahvistaa vartta. Kouliminen tehdään, koska taimet vaativat kasvaessaan enemmän tilaa sekä juurille että itse maanpäälliselle osalle. Tarkemmat kuvalliset ohjeet koulimisesta tulossa kevään aikana blogiin.

Lannoittaminen
Aloita lannoittaminen muutaman viikon päästä koulimisesta, koska kasvi alkaa tarvita enenevässä määrin ravinteita. Lannoittamisessa täytyy kuitenkin olla varovainen, ettei taimi saa yliannostusta. Kasteluveden mukana noin kerran viikossa annettava laimea lannoitus on turvallinen tapa lannoittaa.

Taimien karaistaminen
Taimet täytyy karaista ennen ulos istuttamista, koska yhtäkkinen muutos lämpötilassa saattaa olla niille kohtalokasta. Vie taimet ulos osaksi aikaa päivästä muutamaa viikkoa ennen ulos istuttamista. Tämä tapahtuu yleensä toukokuun lopulla riippuen säistä. Vie ensimmäisinä päivinä taimet ulos vain 15-30 minuutiksi. Ala pikku hiljaa pidentämään aikaa, kunnes lopulta taimet ovat ulkona koko päivän. Kanna taimet aina yöksi sisälle kunnes hallaöistä ei ole enää suurempaa vaaraa.

Ulos istuttaminen
Tarkkaile sääennustuksia ja istuta taimet lopulta ulos. Usein ulos istutus tapahtuu touko-kesäkuun vaihteessa. Istuttaessa kastele reilusti kasville kaivamasi kuoppa ennen kasvin laittamista istutuskuoppaan, näin kasvi juurtuu paremmin. Voit varmistaa taimien hyvinvoinnin laittamalla aluksi viikon tai kahden ajan harsot kasvien päälle yöksi. Ulos istuttaminen on aina hermoja raastavaa puuhaa, koska alkukesän sää on usein melko ailahteleva. Tarkkaile säätä ja työskentele luonnon kanssa :)

imageOma sadonkorjuu kampusviljelyksiltä vuodelta 2014


 Kierrätetyt taimiruukut

Taimiruukkuja myydään kaupoissa, mutta ne on helppo tehdä itse kierrätysmateriaaleista. Kaikilta löytyvät materiaalit tölkki- ja sanomalehtiruukkuihin .

Sanomalehtiruukut

Sanomalehtiruukkuja voi tehdä yksinkertaisella tai hieman monimutkaisella tavalla. Ruukut ovat biohajoavia, joten ne voi istuttaa sellaisenaan lopulta maahan. Juurten pitäisi tunkeutua paperin läpi. Jos ne eivät istutusvaiheessa ole työntyneet pohjan läpi, leikkaa pohja auki ennen istutusta. Tässä itse suosimani hieman monimutkaisempi, mutta kestävä tapa taitella ruukkuja.

Ohje on napattu täältä http://www.gardena.com/fi/garden-life/garden-magazine/biohajoavat-ruukut-sanomalehtipaperista/

Ensimmäinen ruukku saattaa tuntua vaikealta, mutta homma lähtee kyllä rullaamaan!

  1. Irroita sanomalehden keskiaukeama. (Ohjeessa käytetty Helsingin Sanomia)

IMG_4834

2. Leikkaa aukeama keskeltä, jotta saat kaksi sivua.

IMG_4835

3. Taita yksi A3-kokoinen sivu ensin puoliksi, jotta saat A4-kokoisen paperin. Taita vielä kerran A5-kokoiseksi.

IMG_4836 IMG_4837 IMG_4838

4. Taita A5-kokoinen paperi vielä kerran, mutta avaan se sen jälkeen. Tarkoituksena on vain saada keskelle taitos. Aseta paperi eteesi niin, että ”ehjä” puoli on alaspäin.

IMG_4841

5. Ota vasemmasta alakulmasta kiinni ja nosta kulma keskiviivan kohdalle. Tämä on hieman kinkkinen vaihe, katso kuvia.

IMG_4842 IMG_4843 IMG_4844 IMG_4845

6. Ota juuri taitetusta oikean puoleisesta kulmasta kiinni ja taita se takaisin.

IMG_4847 IMG_4848 IMG_4849

7. Tee sama toiselle puolelle ja lopputuloksen pitäisi näyttää tältä:

IMG_4851

8. Ota vasemmasta kulmasta kiinni ja taita se kahteen kertaan keskiviivalle.

IMG_4852 IMG_4854 IMG_4855 IMG_4856

9. Tee sama oikealle puolelle ja lopputuloksen pitäisi näyttää tältä:

IMG_4857

10. Käännä paperi ja tee kohdat 8 ja 9 myös toiselle puolelle. Lopputulos näyttää tältä:

IMG_4858

11. Nyt tulee toinen vaikea vaihe. Ruukku ei leviä tässä vaiheessa, vaikka se meinaa siltä tuntua. Alhaalla oleva ”kolmion kärki” on ruukun pohja ja se täytyy tasoittaa. Ota molemmista yläreunoista kiinni ja taputtele pohja tasaiseksi.

IMG_4860 IMG_4861 IMG_4863

12. Taita siivekkeet ruukun sisälle ja täytä mullalla. Multa ”sinetöi” ruukun ja pitää sen kasassa. Muista kirjoittaa ruukkuun mitä olet kylvänyt siihen!

IMG_4864IMG_4866

Tölkkiruukut

Huuhtele tölkki hyvin. Leikkaa pohja irti, pistele reikiä tölkin pohjaan, kirjoita kylvettävä laji.

IMG_4871 IMG_4872 IMG_4873 IMG_4874


 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *