Blogi

Onneksi kurkkuun ja papuihin ei voi kyllästyä! (ainakaan kolmessa viikossa)

Jos tässä nyt järjestyksessä mennään edellisen postauksen jälkeisiä tunnelmia, on alku hiukan masentava. Laitoin pinaattia kasvamaan lisää, kun missasin edelliset lomareissun vuoksi. Jostain kumman syystä ne eivät oikein ole lähteneet kasvamaan. Sama homma kävi myös kotiparvekkeella tillille: ensimmäinen erä oli aivan älytön, mutta seuraavasta ei tahdo tulla kuin muutama kitukasvuinen höytyvä. Mistä tuo johtuu, sitä en tiedä.

 

Herneitä sen sijaan tuli ihan kivasti, ja niidenkin siemeniä olen tunkenut multaan aina välillä ja näyttää ihan kivasti kasvavan uutta. Onneksi niin, sillä tällä viikolla huomasin, että ensimmäiset kasvustot eivät enää jaksa oikein kasvaa taikka tehdä satoa. Arvelin näin käyvän ja laitoinkin uusia herneitä kotona kasvamaan, ja ne pääsivät laatikkoon tällä viikolla. Suomen kesä tosin saattaa loppua ennen kuin niistä satoa saa, mutta onpahan yritetty.

Pavut olivat todella iloinen yllätys! Niitä on tullut niin paljon, etten ole laskuissa pysynyt. Onneksi ne maistuvat meille kummallekin kotona. Muuten olisi saattanut tulla jopa yliannostus. Viimeksi käydessäni tiluksilla huomasin kyllä, että tahti on hidastunut ja uudet pavut eivät enää kasva niin nopeasti tai suurissa määrin.

 

 

Toinen mukava asia oli kurkkujen kasvaminen. Syön normaalistikin kurkkua tosi paljon, mutta silti ei ole tarvinnut kaupasta sitä ostaa pitkään aikaan. Kuten aiemmin mainitsin, viljelemäni lajike oli kasvihuonekurkku. Eipä tuo paljon näyttänyt laatikkoviljelystä pahastuvan. Näidenkin kohdalla näyttää satokausi tulleen vähitellen loppuunsa. Kukkia näytti vielä olevan, mutta jotenkin uskoisin, ettei kasvi enää jaksa niistä mitään tehdä.

Ensimmäistä kertaa kurkkua kasvattavana minulle jäi kyllä edelleen epäselväksi, miten estäisi kurkun käyristymisen. Muutama yksilö oli oikein hienoja ja suoria, mutta suurin osa mitä erikoisemman muotoisia.

Porkkanoista on paha sanoa vielä yhtään mitään. Tulin siihen lopputulokseen, että en tainnut harventaa niitä riittävästi, sillä noukkiessani muutaman naatin harvennustarkoituksessa olivat ne hädin tuskin tunnistettavissa porkkanoiksi. Muutaman sentin mittainen ja hyvin hyvin ohut oranssi juuri paljastivat ne porkkanoiksi, mutta ei niistä kehdannut edes kuvaa ottaa.

 

Satokausi aluillaan

Tuossa reilu viikko sitten pääsin vihdoin hieman nauttimaan sadosta. Kävin keräämässä pinaattia, jota olikin kaikkiaan pari litraa. Olin itse lähdössä seuraavana päivänä reissuun, joten en päässyt itse maistamaan niitä. Miehelleni pinaatti maistui ja tiedä sitten, oliko vain kohteliaisuus, kun hän kertoi, että oli parempaa kuin kaupan vastaavat. Sen verran oli kiire reissun päälle, että pinaateista jäi kuva ottamatta. Kylvin kuitenkin uusia siemeniä, joten parempi tuuri ensi kerralla.

Ilahduin kovasti, kun huomasin muutamien herneiden olevan valmiita. Ei tässä nyt ihan täysin omavaraiseksi voi heittäytyä, kun kaikki seitsemän palkoa oli poimittavissa. Palattuani reissusta kävin uudestaan tiluksilla ja nyt oli jo viisi lisää. Samalla huomasin, että pavuissakin oli jo alkuja. Minun silmääni näytti siltä, että papuja kyllä tulee reilusti. Toissa vuonna yritin parvekkeellani kasvattaa papuja, mutta jostain syystä tuloksena oli kokonaisuudessaan jotain kuusi palkoa.

Edellisessä postauksessa ihmettelin, kuinka kurkkua oikein pitäisi kasvattaa. En ole tästä juurikaan viisastunut, mutta jotain näemmä tein oikein, sillä hengissä tuo näytti edelleen olevan. Laittamani tukikepit olivat selkeästi avuksi, vaikka edelleenkin kurkku yrittää vallata koko laatikon ja on levinnyt esimerkiksi osin käyttämään herneiden tukikeppejä ja lankoja. Kovasti kurkku ainakin tekee kukkia ja toivottavasti myöhemmin myös jotain syötävääkin.

Porkkanat ovat myös lähteneet kasvamaan hyvin, ja olen yrittänyt harventaa tuota aivan liian tiheänä kasvavaa penkkiä. En kuitenkaan vieläkään uskalla harventaa niitä tarpeeksi (luulisin näin). Siemenet tosiaan itivät niin railakkaasti, että yhdessä kohdassa saattaa olla lomittain viisi tai kuusikin taimen alkua. Ahdistaa, kun en tiedä, mitkä niistä nyt uskaltaisi repiä pois.

Kurkunkasvattajan ongelma

Tällä kertaa hyvin lyhyt ja pikainen päivitys kasvutarinaan. Käväisin eilen tiluksilla ja havaitsin kurkun innostuneen kasvamaan aivan älyttömästi. Miksipä olisinkaan ennen sen hankintaa selvittänyt, kuinka paljon tilaa kurkku vaatii, tai edes sitä, miten ja mihin suuntaan tuo kyseinen kasvi kasvaa. Minua oli odottamassa muiden kasvien päälle levähtänyt kurkku, josta ei kyllä millään ota selvää, mihin suuntaan se haluaisi kasvaa. Tietysti olisin tässä voinut vilkaista googlesta, mitä tuolle rehulle pitää tehdä, mutta oli mukamas niin kiire, että päädyin soveltamaan. Mukanani oli pari keppiä ja langanpätkä, joiden avulla yritin sitoa oksia johonkin suuntaan. Seuraavan kerran pääsen katsastamaan tiluksia vasta vajaan viikon päästä. Nyt voin todellakin sanoa, että jännittää, mihin asti kurkku on siinä ajassa ehtinyt kasvamaan.

Kaksi viikkoa kulunut istutuksesta

Ai että, miten hankalaa on kärsimättömän ihmisen elämä. Saatuani istutukset tehtyä olen vain odottanut, milloin pääsen tiluksilleni (juuri näin mä ylpeänä kerron kaikille, jos joudun vaikka perumaan jonkun muun tapaamisen) katsomaan, miten sato kehittyy. Maltoin sentään muutaman päivän, mutta sen jälkeen oli pakko mennä käymään. No eihän siellä juuri edistystä ollut, mutta ilokseni ainakin istuttamani taimet näyttivät voivan hyvin.

Suunnilleen viikon kuluttua taimien ja siementen istutuksesta oli jo havaittavissa pientä kehitystä. Ainakin pinaatti oli lähtenyt hyvin kasvamaan.

Seuraava käynti olikin sitten varsin hämmentävä. Istutin nimittäin porkkanat siemenistä ja pussin kyljestä olin opiskellut, että niiden vähimmäisitävyys on 65 %. Ikuisena pessimistinä laitoinkin siemeniä vähän reilummin ja lopputuloksena hurja rivi pikkuruisia porkkanantaimia. Näitä pitäisi varmaankin harventaa, mutta pitäisi tietysti selvittää, missä vaiheessa tämä kannattaa tehdä. Minua nimittäin pelottaa, että huonolla tuurillani nypin penkistä pois juuri sellaisia yksilöitä, jotka olisivat menestyviä ja kokemattomuuttani jätän huonot paikalleen. Googlaamalla löysin tiedon, että harvennus on ajankohtainen, kun taimet ovat noin 3 cm mittaisia ja sopiva taimiväli on noin 5 cm. Vielä en ole tätä uskaltanut tehdä, mutta ehkä ensi viikolla. (lisää porkkanan kasvatuksesta löytyy esimerkiksi täältä: https://www.tarhuri.fi/kasvit/porkkana/)

Kuten jo edellisessä postauksessa mainitsin, olen aiemmin viljellyt vain parvekkeella ja kutakin kasvia omassa ruukussaan. Tämän vuoksi törmäsin taas uuteen ongelmaan. Ruukuissa ei yleensä kasva rikkaruohoja, vaan keskimäärin se kasvi, minkä olen sinne kylvänyt. Istutin pavun taimet ja lisäksi niiden siemeniä ja nyt huomasin jonkinlaista kasvustoa, mutta en ole varma, ovatko ne papuja vai jotain aivan muuta. Omat taimeni ovat jo niin isoja, etten pysty tunnistamaan, ovatko nuo uudet alut samanlaisia. Ei auta ehkä kuin odottaa ja katsoa, mitä niistä tulee, kun kasvavat vähän isommaksi.

Kaikista näistä ongelmista huolimatta (jotka nyt eivät ole kovin suuria) olen ihan yhtä innoissani viljelystä kuin aluksikin.

Kampusviljely 2022 vihdoinkin käynnissä

Tervehdys kaikille kampusviljelijöille ja muille viljelyhenkisille tai muuten vaan tähän blogiin törmänneille (Kiitos äiti ja ehkä Henkka!). Liityin tänä vuonna kampusviljelijöiden hallitukseen ja toimin tällä kaudella tiedottajana. Yritän herätellä henkiin kampusviljelijöiden blogikirjoittelua ja siinä samalla pitää omat pikkukasvini hengissä. Kerrostalossa asuvana minulla on kokemusta vain parvekeviljelystä, minkä vuoksi odotan innolla ja samalla suurella jännityksellä tätä kesää. Oma viljelypaikkani on Topeliassa. Toissa viikolla kävimme laittamassa viljelypaikat kuntoon ja viime viikolla sain istutettua ensimmäiset taimet ja siemenet.

Parvekkeella olen aina kasvatellut kaikki kasvit omissa ruukuissaan, joten ei ole ollut pelkoa siitä, tulevatko kasvit toimeen keskenään. Ei sillä, että olisin edes ajatellut tällaista. Saatuani tiedon viljelylaatikon saamisesta ryhdyinkin tutkimaan, mitä kaikkea kaupunkiviljelijän pitäisi tietää.
Yksi asia tuli monessa yhteydessä esille: kumppanuuskasvit. Muistan hämärästi joskus kuulleeni, että on olemassa kasveja, jotka syystä tai toisesta eivät viihdy lähellä toisiaan ja käyttävät vaikkapa toistensa ravinteita, jolloin lopputulos ei ole kummallekaan hyvä. Toisaalta taas on kasveja, jotka edesauttavat toistensa kasvua joko torjumalla tuholaisiahyönteisiä tai houkuttelemalla hyötyhyönteisiä.
(Lisätietoa kumppanuuskasveista täältä: https://www.tarhuri.fi/tarhurin-abc/kumppanuuskasvit/)
Sivustolta löytämieni tietojen avulla valitsin omaan laatikkooni kasvatettavaksi herneitä, papuja, pinaattia, porkkanoita sekä bonuksena kurkun. Kurkun tilalle oli tarkoitus laittaa kesäkurpitsa, mutta saksalaisen elintarvikeliikkeen tarjousvalikoimasta ei näitä enää löytynyt. Lisäksi tuo kurkun taimi kulkee nimellä kasvihuonekurkku. Nähtäväksi jää, onko se nimellensä uskollinen vai suostuuko se kasvamaan laatikossa.

Tosiaan ensimmäiset taimet ja siemenet pääsivät laatikkoon ja papujen ja herneiden taimien lisäksi lykkäsin sekaan samojen kasvien siemeniä kuvitellen saavani järkyttävän suuren sadon. Saa katsoa, miten käy. Vaikka olenkin jo useamman vuoden parvekkeella kasvatellut, kotoa saadun palautteen perusteella, liiankin montaa asiaa, en pidä itseäni alan ammattilaisena. Omasta mielestäni keksin loistavan apuvälineen siementen kylvöön; noutoruoan syömäpuikot (niitä on korona-aikana kertynyt useita kymmeniä). Hirveän kätevää tökkiä sellaisella multaan ja tiputella siemeniä sopivaan syvyyteen. Seuraavassa kirjoituksessa tarjolla toivottavasti hyviä uutisia. Jännittää.

Kumpulan viljelyalueen uusiminen 2021 ja siirtyminen valiokunnasta yhdistykseksi

Kumpulan viljelyalue

Kumpulan kampusalueella tehtiin remonttia vuonna 2020, joten kampusviljelyn toiminta oli siellä tauolla sen kesän. Keväällä 2021 palasimme Kumpulaan entistä ehompana ja viljelyalueemme on nykyisin upea ja aurinkoinen paikka, josta on iloa myös ohikulkijoille.

Viljelyalueen on suunnitellut ja toteuttanut meille Kumpulan kampusalueen arkkitehti Pirjo Ranta. Kiitämme häntä suuresti tästä erityislaatuisesta alueesta!

 

Hallitusmuoto valiokunnasta yhdistykseksi

Vuonna 2021 kampusviljelyssä tapahtui uusitun alueen lisäksi suuria muutoksia toiminnassa, kun päätettiin siirtyä HYY:n alaisesta valiokunnasta itsenäiseksi yhdistykseksi. Muutos sallii toimintaan hieman lisää vapautta ja ketteryyttä.

Kampusviljelyvaliokunta haluaa kiittää seuraavia yhteistyökumppaneita heidän tuestaan ja toivottaa onnea Kampusviljely ry:lle.

The Campus farming committee wishes to thank the following partners for their support.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) on tukenut opiskelijoiden viljelytoimintaa vuodesta 2014 lähtien lahjoittamalla valmistamaansa Metsäpirtin kompostimultaa. Metsäpirtin Nurmikko- ja Puutarhamullan raaka-aineena on jätevedestä erotettu bioliete, joka jalostetaan Metsäpirtin kompostointialueella Sipoossa yhdessä turpeen ja muiden lisäaineiden kanssa ravinteikkaaksi kompostimullaksi. Puutarhamullassa on lisäksi käytetty hevostallien kuivikelantaa. Pihalla ja puutarhassa mullan sisältämät ravinteet palaavat takaisin kasvillisuuden käyttövoimaksi.

Helsinki Region Environmental Services Authority (HSY) has supported the students’ campus farming activities since 2014 by donating Metsäpirtti compost. The soil is extremely nutritious and made of material separated from the waste water bio-sludge and processed in conjunction with peat and other additives into nutritious compost.

Vuonna 2019 kampusviljely on sai mahtavan siemenpaketin Siemenkauppa.com:ilta

 

Vuonna 2015, 2016 Isoäidin Kasvit tarjosi viljelijöille avokätisen paketin erilaisia siemeniä kylvettäväksi!

In 2015 and 2016 Isoäidin Kasvit gave the farmers a big box of all kinds of seeds!

10501935_10205764329419529_7594620925419078471_n

2015 Siemenvesa tuli viljelijöitä runsaalla siemenpaketilla.

In 2015 Siemenvesa gave the farmers a big box of seeds to plant.

11065870_10205764311379078_1774280673921854905_n

Myös Agrimarket ja Nelson Garden tukivat viljelijöitä siemenillä ja alennuksilla!

The farmers also received seeds and discounts from Agrimarket and Nelson Garden!

11148773_10205764337139722_3737679029191883411_n

 

11228117_10205764310899066_2095689357620528487_n

Hankkija Oy tuki vuonna 2016 kampusviljelyä tarjoamalla siemeniä, multaa ja muuta tarpeellista välineistöä viljelyyn.

Hankkija Oy supported campus farming in the year 2016 with some seeds, soil and other farming equipment.

image

Vuonna 2014 ja 2015 Siemenkauppa.com lahjoitti kampusviljelijöille suoraan ulos istutettavia helposti kasvavia siemeniä. Siemenet jaettiin aloitustempauksessa 31.5.-1.6.2014

In 2014 and 2015 Siemenkauppa.com was the first official sponsor of Campus Farming. 80 bags of various strains of seeds were handed out to farmers at the kick-off event May 31-June 1 2014.

Elixi lähti kampusviljelyyn mukaan tarjoamalla tervakyllästeen Viikin viljelylaatikoiden suojaksi viljelykesänä 2014. Tällä suomalaisia perinteitä kunnioittavalla hautatervan ja pellavaöljyn sekoitteella suojatut viljelylaatikot sopivat hienosti Viikin vehreään maalaismaisemaan.

Elixi provided us with a tar preservative to protect Viikki’s farming boxes during the summer of 2014. The mix of Finnish traditionally made tar and flax oil fitted perfectly Viikki’s rural landscape.

K-Rauta Oulunkylä tarjosi kampusviljelijöiden talkootarvikkeet hyvällä alennuksella (2014).

Campus farmers bought the farming equipment with a nice discount from K-Rauta Oulunkylä (2014).

Pirilän Kukkatalo jelppi Viikin viljelijöitä puutavaralla (2014).

Pirilän Kukkatalo helped out Viikki’s campus farmers by donating wood (2014).

Vuonna 2014 Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut HSY toimi yhteistyössä kampusviljelijöiden kanssa tarjoamalla mullan lisäksi kaksi kuutiota kompostia Ämmässuon kaatopaikalta. Kompostit käytettiin Valtsikan viimevuotisten säkkien mullanparannukseen.

In 2014, Helsinki Region Environmental Services Authority HSY worked in partnership with campus farmers by also offering two cubic meters of compost from Ämmässuo landfill. The compost was used to improve the soil in the old sacks of Valtsika.

GreenCare ryhtyi kesällä 2014 kampusviljelijöiden pitkäaikaiseksi kumppaniksi lahjoittamalla käyttöömme runsain mitoin kalkkia, lannoitetta ja kasviravinnetabletteja. Odota vaan Kumpulan kampus!

GreenCare became a long-term partner of Campus farmers in 2014 by donating lime, fertilizers and plant nutrition tablets in abundance. Just you wait Kumpula campus!

Helsieni lahjoitti rihmastoa ja kasvatuslaatikon kampusviljelijöille 2017.

Helsieni donated mycelium and a Growkit for campus farmers in 2017.

Snellmanian ja Topelian viljelyalueiden uusiminen 2020

 

Vuosi 2020 jäi historiaan, kun koronapandemia sulki yliopistollakin kaikenlaisia toimintoja, mutta kampusviljely pystyi jatkamaan toimintaansa ja hakuja monien kampusten viljelypaikoille tuli ennätysmäärä.

Talven aikana Snellmaniasta poistettiin kaikki entiset muoviset viljelysäkit ja ne korvattiin puisilla laatikoilla, jotka on tehtiin kierrätetyistä lavakauluksista ja lavoista. Rajoituksista johtuen emme voineet järjestää suurempia talkoita, mutta viljelijät tekivät oman osansa täyttämällä laatikkonsa ja avustamalla muita varattuna aikana.

Snellmanian viljelyalueen uusimisen yhteydessä uudistimme myös Topeliaan liikuteltavat viljelylaatikot entisistä huonokuntoisista viljelysäkeistä ympäristöystävällisemmiksi puisiksi laatikoiksi.

Erityiskiitoksemme osoitamme pitkäaikaiselle tukijallemme Metsäpirtin mullalle, joka lahjoitti meille kaiken tarvitsemamme mullan molemmille viljelyalueille.

 

Viikin viljelyalueen uusiminen keväällä 2019

Kampusviljelyn avausviikon tunnelmien paketointia

 

Kevään 2019 kampusviljelytalkoot järjestettiin kaikilla kampuksilla viikon 21 aikana. Talkooviikko laitettiin liikkeelle aurinkoisen ja miltei helteisen pilvettömän taivaan alla Topelian viljelyalueella. Seuraavien päivien aikana viljelykausi käynnistettiin astetta viileämmissä, mutta edelleen suosiollisen poutaisissa merkeissä Kumpulassa sekä Snellmaniassa. Kampusviljelyn avausviikko kulminoitui perjantain talkoisiin Viikin kampuksella, missä oli tänä vuonna vuorossa perustavanlaatuiset kunnostustalkoot. Viikin viljelyalueen kunnostustöihin osallistui monia reippaita talkoolaisia pitkäksi muodostuneen ja samalla talkooviikon koleimman päivän mittaan.

Viikin viljelyalue oli keväällä ja varsin murheellinen näky, joten se päätettiin laittaa kokonaan uusiksi:

Talkoopäivä aluillaan Viikissä:

 

Saimme lahjoituksena kuorma-autollisen mainiota Metsäpirtin multaa pitkäaikaiselta sponsoriltamme HSY:tä:

Viikin talkoopäivä käynnistyi vanhojen huonokuntoisten viljelylaatikoiden purkamisella.

Kuvassa näkymää laatikoiden purkamisen jäljiltä. Taustalla odottelevat uudet puulavat (oikealla) sekä lavakaulukset (vasemmalla).

Muutaman tunnin urakoinnin jälkeen toimeliaat talkoolaiset olivat saaneet kootuiksi ja viljelyvalmiiksi jo useamman uuden laatikon.

Ensimmäiset valmistuneet laatikot saivat heti myös mullat sisäänsä ja olivat viljelyvalmiina.

Alkuiltaan siirryttäessä uudet viljelylaatikot alkoivat vallata kampusalueen kokonaisilmettä.

Myöhemmin illalla, taivaan jo hieman tummennuttua, alkoi Viikin viljelyalue pitkän uurastuksen jäljiltä näyttää jo miltei valmiilta laatikoiden osalta.

Talkoopäivä lähestymässä loppuaan.

Viikin kampusviljelyalue oli talkoopäivän päätteeksi koko komeudessaan kuin uudesti syntynyt. Suurkiitos kaikille panoksensa antaneille. Moni teistä ahkeroi upean pitkäjänteisesti ja teki jaloa ja arvokasta työtä toistenkin puolesta – mahtavaa toimintaa!

Laatikoita täytettiin mullalla vielä useiden päivien aikana ja samalla päästiin viljelyn alkuun.

Kiitokset myös muilla kampuksilla avausviikkoon  osallistuneille. Jatketaan kesää kohti vastaavissa merkeissä, hyvää yhteistyöhenkeä ylläpitäen!

Kiitämme erityisesti Metsäpirtin multaa (metsapirtinmulta.fi) saamastamme mullasta. Se on elintärkeä elementti toiminnallemme.

 

 

Lämpimin kiitoksin,

Kampusviljelyn valiokuntatiimi

Kampusviljelyn paikkojen haku vuonna 2019

På svenska nedan // In english below

Kampusviljelyn kausi on 2019 alkamassa

Viljelypaikkojen haku on auki 15.-21.4.2019. Ilmoittautumislomake on auki maanantaista klo 10.00 sunnuntaihin klo 23.59 asti. Paikat jaetaan pitkälti ilmoittautumisjärjestyksessä ja niitä on rajoitetusti.

Paikkoja voivat hakea kaikki Helsingin yliopiston opiskelijat, jatko-opiskelijat ja henkilökunnan jäsenet. Yksi henkilö voi varata itselleen tai ryhmälle vain yhden kokonaisen viljelypaikan, jonka hinta on 10€.

Linkki: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/97477/lomake.html

 

Säsongen för kampusodling närmar sig

Ansökan för odlingsspalterna är öppet 15.-21.4.2019. Anmälningsblanketten är öppet from. måndagen 9.4. klockan 10:00 ända till söndagen 15.4. klockan 23:59. Mängden av odlingsspalter är begränsad och delas ut enligt anmälningsordningen.

Odlingsspalter kan sökas av alla studeranden, forskarstuderanden och personal i Helsingfors Universitet. En spalt kostar 10€ och kan reserveras för en grupp eller för en person. En spalt per person/grupp.

Länk: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/97477/lomake.html

 

Campus farming season 2019 is about to begin

The enrollment for campus farming is open during 15.-21.4.2019. Online application form is open from Monday 10.00 o’clock to Sunday 23.59 o’clock. The number of available farming spots is limited, and spots are divided in the order of enrollment.

All students, graduate students and staff members of University of Helsinki can apply for a farming spot. You can only reserve one farming spot for yourself, or for a group for the price of 10 euros.

Link: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/97477/lomake.html

Kuvan mahdollinen sisältö: kasvi, ulkoilma ja luonto

Haku kampusviljelyvaliokunnan tehtäviin

På svenska nedan // In English below

Hae mukaan kampusviljelyvaliokuntaan vuodelle 2019!

Viihdytkö sormet mullassa? Haluatko tehdä jotain konkreettista kampusviihtyvyyden eteen? Supersuosittu kampusviljely jatkuu tänäkin vuonna ja mukaan tarvitaan uusia toimijoita HYYn kampusviljelyvaliokuntaan!

Kampusviljelyvaliokunnan päätehtävä on organisoida ylioppilaskunnan ja yliopiston yhteistä kaupunkiviljelyä. Viljelyä on toteutettu jo vuodesta 2013 ja se tapahtuu kaikilla viidellä Helsingin yliopiston kampuksella. Tavoitteena on tehdä kampuksista viihtyisiä, kehittää yliopiston yhteisöllisyyttä sekä edistää lähiruokaa kaupunkiympäristössä. Kampusviljelyvaliokunta vastaa toiminnan suunnittelusta, organisoinnista ja sujuvuudesta. Valiokunta on järjestänyt perinteisesti myös retkiä, tapahtumia ja tilaisuuksia. Valiokunnan toimijat voivat vuosittain vaikuttaa paljon siihen mitä valiokunta tekee.

Miten mukaan?

HYYn hallitus valitsee kokouksessaan 7/2019 (21.2.) hakemusten perusteella valiokunnan vastuuhenkilöt, joihin kuuluu puheenjohtaja, vähintään yksi varapuheenjohtaja ja vähintään yksi viestintävastaava. Valiokunnan toimintaan voi lähteä mukaan matalalla kynnyksellä myös missä vaiheessa vuotta tahansa. Varsinainen viljelyhaku avataan myöhemmin keväällä.

Valiokunnat toimivat HYYn hallituksen mandaatilla ja saavat rahoituksensa ylioppilaskunnalta. Tukena HYYn puolelta toimii hallituksen kampusviljelystä vastaava hallituksen jäsen ja kaikkien valiokuntien toiminnasta yleisesti vastaa HYYn hallituksen vapaaehtoisista vastaava jäsen.

Haettavat tehtävät:

Puheenjohtaja

Puheenjohtaja on päävastuussa toiminnasta. Hän huolehtii kokonaisuudesta, kokousjärjestelyistä, sekä hoitaa yhteistyön HYYn edustajan kanssa yliopiston suuntaan.

Varapuheenjohtaja(t)

Varapuheenjohtajat avustavat puheenjohtajaa tarvittavissa asioissa ja hoitavat puheenjohtajan tehtäviä puheenjohtajan estyessä. Puheenjohtajiston sisäinen tehtäväjako on vapaasti päätettävissä.

Viestintävastaava(t)

Viestintävastaava lähettää kokouskutsut ja huolehtii yleisestä tiedottamista yhteistyössä puheenjohtajan kanssa. Tiedoittamista tehdään rennolla otteella, esimerkiksi sosiaalisen median päivittämistä, sekä kampusviljelyn blogin pitämistä. Tehtävään ei vaadita pitkän linjan viestintäosaamista, vaan innostunut asenne riittää. Viestintää voi hoitaa myös toinen varapuheenjohtajista yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Muut tehtävät

Valiokunnan toimintaa avustavat kaikilla yliopiston kampuksilla toimivat kampusvastaavat, jotka ovat valiokunnan linkkejä eri kampuksille.

Valiokunnassa voi toimia tapahtumavastaavana. Valiokunta järjestää tapahtumia ja osallistuu vuosittain sekä HYYn Fuksiseikkailuun että Avajaiskarnevaaleille. Valiokunta on myös aikasempina vuosina tehnyt tapahtumia yhdessä muiden valiokuntien kanssa.

Eduksi katsomme motivaation tehtävään, aikaisemman kampusviljelykokemuksen, aikaisemman vapaaehtois- tai järjestökokemuksen ja yhteistyötaidot. Hakea voi myös ilman aikaisempaa kokemusta valiokunnan toiminnasta. Lähetä vapaamuotoinen noin sivun mittainen hakemuksesi tiistaihin 19.2. klo 12 mennessä osoitteeseen –>

Lisätietoja:
Paula Karhunen
paula.karhunen@hyy.fi
kampusviljelystä vastaava hallituksen jäsen

—————————————————————————–

Kom med i campusodlingsutskottet för år 2019!

Trivs du med att stå med händerna i myllan? Vill du göra något konkret för trivseln på campuset? Den superpopulära campusodlingen fortsätter även i år och vi behöver nya funktionärer till HUS campusodlingsutskott!

Campusodlingsutskottets huvuduppgift är att organisera studentkårens och universitetets gemensamma stadsodling. Odlingen har verkat sedan år 2013 och sker på alla Helsingfors universitets campusområden. Syftet är att göra campusen trivsamma, utveckla gemenskapen vid universitetet samt främja närproducerad mat i stadsmiljön. Campusodlingsutskottet ansvarar för verksamhetsplaneringen, organiseringen och smidigheten. Utskottet har traditionsenligt även ordnat utflykter och evenemang. Funktionärerna kan årligen påverka mycket till vad utskottet gör.

Hur komma med?

HUS styrelse väljer ansvarspersoner för utskottet på sitt sammanträde 7/2019 (21.2.) på basis av ansökningarna, till vilka hör ordförande, minst en viceordförande och minst en kommunikationsansvarig. Du kan komma med i utskottets verksamhet med låg tröskel i vilket skede som helst av året. Den egentliga odlingssökningen utlyses senare i vår.

Utskotten fungerar på HUS styrelsens mandat och får sin finansiering av studentkåren. Som stöd för utskottet fungerar studentkårsstyrelsens campusodlingsansvariga styrelsemedlem och ansvarig för utskottens allmänna verksamhet är den volontäransvariga styrelsemedlemmen i studentkårens styrelse.

Uppgifter att sökas:

Ordförande

Ordförande har huvudansvaret för verksamheten. Hen ansvarar för helheten, mötesarrangemang och för samarbetet med universitetet tillsammans med en HUS- representant.

Viceordförande(n)

Viceordföranden assisterar ordföranden i nödvändiga ärenden och ansvarar för en del av ordförandens uppgifter när ordföranden har förhinder. Ordförandeskapets inre uppgiftsfördelning kan beslutas fritt.

Kommunikationsansvarig(a)

Den kommunikationsansvariga skickar möteskallelserna och ansvarar för den allmänna kommunikationen i samarbete med ordföranden. Kommunikationsarbetet sker med avslappnad stil, t.ex. uppdatering av sociala medier samt upprätthållandet av campusodlingens blogg. Uppgiften kräver inte långvarig kommunikationserfarenhet utan en ivrig inställning räcker. Kommunikationen kan även skötas av den andra av viceordförandena i samarbete med de övriga funktionärerna.

Övriga uppgifter

Alla campusansvariga vid universitetets campus hjälper till med utskottets verksamhet. De fungerar som utskottets länkar mellan de olika campusen.

I utskottet kan man även vara evenemangsansvarig. Utskottet ordnar evenemang och deltar årligen både på HUS Gulisäventyr och i Öppningskarnevalen. Utskottet har även under tidigare år arrangerat evenemang tillsammans med andra utskott.

Till fördel ser vi motivation för uppgiften, tidigare campusodlingserfarenhet, tidigare frivillig-eller föreningserfarenhet samt samarbetsförmåga. Du kan även söka utan tidigare erfarenhet av utskottets verksamhet. Skicka en fritt formulerad ansökan på cirka en sida senast tisdag 19.2 kl. 12 till adressen –>

Tilläggsuppgifter:
Paula Karhunen
paula.karhunen@hyy.fi
Campusodlingsansvarig styrelsemedlem

—————————————————————————

Apply to join the Campus Farming Committee for 2019!

Do you enjoy gardening? Would you like to do something concrete to make the campus a more inviting place? The super popular campus farming continues this year, too, and we need new members for HYY’s Campus Farming Committee!

The main task of the Campus Farming Committee is to organise the joint urban farming of the Student Union and the University. Campus farming has already been organised since 2013, and it takes place on all five campuses of the University of Helsinki. Our goal is to make the campuses more inviting places, develop communality at the University and promote local food in an urban environment. The Campus Farming Committee is responsible for the planning, organisation and smooth flow of the activities. The Committee has traditionally also organised various trips and events. The members of the Committee have a lot of say in what the Committee does each year.

How can I join?

HYY’s Board will appoint the officials for the Committee based on applications in its meeting 7/2019 (on 21 February). The positions include a chair, at least one vice chair and at least one person in charge of communications. You can also join the Committee’s low-threshold activities any time during the year. The actual call for applications for farming will be opened later in the spring.

Committees operate on the mandate of HYY’s Board and are financed by the Student Union. The member of the Board in charge of campus farming will act as support from HYY’s side, while the member of HYY’s Board in charge of volunteers is responsible for the overall activities of all committees.

Open positions:

Chair

The chair has the main responsibility for the activities. They look after the overall picture and the meeting arrangements, and handle cooperation with the University together with HYY’s representative.

Vice chair(s)

The vice chairs assist the chair in any necessary matters and handle the chair’s duties when the chair is unable to do so. The chairs can freely decide on the internal division of duties among themselves.

Person(s) in charge of communications

The person in charge of communications sends the meeting invitations and takes care of general communication in cooperation with the chair. Communication can have a relaxed tone, and it includes updating social media and maintaining the campus farming blog, for instance. The position does not require massive communication skills and experience – an enthusiastic attitude is enough. One of the vice chairs may also take care of communications in cooperation with other actors.

Other positions

Campus officers working on all campuses of the University assist the Committee in its activities and act as the Committee’s links to the different campuses.

The Committee may also have a person in charge of events. The Committee organises events and annually takes part in both HYY’s Fresher Adventure and the Opening Carnival. In previous years, the Committee has also organised events in cooperation with other committees.

We consider motivation towards the position, previous experience of campus farming, previous experience of volunteering or acting in organisations and cooperation skills as advantages. You can also apply without previous experience of the Committee’s activities. Please send a free-form application with a length of around one page to Paula by noon on Tuesday 19 February.

Further information:
Paula Karhunen
paula.karhunen@hyy.fi
Member of the Board in charge of campus farming

Kuvan mahdollinen sisältö: kasvi, ulkoilma ja luonto