Kohti kestävää ruokajärjestelmää -verkostoitumistapaaminen 2.2.2024

Paikallista, uudistavaa ja kestävää tuotantoa – Tule keskustelemaan ja vahvistamaan kotimaisten toimijoiden verkostoa!

Kuva: Tanja Airio

Tervetuloa yhteiseen tapaamiseen ja työpajaan käynnistämään keskustelua yhteistyön mahdollisuuksista ja merkityksestä!

Tutustumme erilaisiin luonnon ehdoilla toimiviin alkutuotannon malleihin. Pyrimme tunnistamaan niiden yhtäläisyyksiä ja yhteistyön mahdollisuuksia. Keskustelemme myös liiketoiminnan kestävyydestä alkutuotannossa.

Ruokajärjestelmän kestävyyssiirtymä edellyttää yhteistyötä sekä kokonaisvaltaista rakenteiden ja toimintamallien muutosta. Kun tunnistamme toistemme osaamista, tarpeita ja verkostoja, voimme vaikuttaa laajemmin. Yhteisöllinen suunnitteluprosessi auttaa meitä luomaan pidemmän tähtäimen toimintasuunnitelman.

Tapahtumassa pääset keskustelemaan eri puolilta Suomea tulevien toimijoiden kanssa ja kuulemaan erilaisista toimintamalleista. Toimitpa sitten esimerkiksi permakulttuurisesta, agroekologisesta tai biodynaamisesta viitekehyksestä käsin, meillä on varmasti enemmän yhteistä kuin eroavaisuuksia. Myös luomuviljelijät, puustoista maataloutta harjoittavat tai maaperän ravintoverkkoon perehtyneet ovat samalla asialla – tavoittelemassa tervettä ja elävää maaperää, joka mahdollistaa kestävän, turvallisen ja puhtaan alkutuotannon myös tulevaisuudessa.

Tilaisuutta saattoi seurata myös etänä ja siihen voi palata myös näin jälkikäteen.

Tilaisuuden tallenne

Aika: 2.2.2024 klo 10.30 – 16.00

Paikka: Niipalan tila, Kirkkotie 16, 15880 Hollola. Tervetuloa paikan päälle! Voit osallistua tilaisuuteen myös etäyhteydellä (linkki lähetetään ilmoittautuneille).

Julkiset yhteydet onnistuvat mm. Helsingistä ja Tampereelta. Kysy tarvittaessa lisätietoja, myös majoituksesta, suoraan Niipalasta: info(et)niipala.fi

OHJELMA

10.30 Avauspuheenvuorot ja esittäytymiskierros

Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä – Hallitusohjelmatyön kuulumiset, Erityisasiantuntija Elina Ovaskainen, Maa- ja metsätalousministeriö

Mitä muutos agroekologiseen tuotantoon tarkoittaa? Agroekologian professori Juha Helenius, Helsingin yliopisto

Ruokajärjestelmän resilienssi ja agroekologia, Ruokavarma ja Biodiful-hankkeiden tutkija Irene Kuhmonen, Jyväskylän yliopisto

Esittäytymiskierros: Keitä me olemme ja miksi on tärkeää tulla yhteen? 

12.00 Lounas: Talvinen juureskeitto ja lisukepöytä, 17 €/hlö (mahdollisuus myös lämmittää eväitä)

13.00 Ryhmätyöskentelyä: Mitä yhteistä meillä on?

14.30 Luomuliiton tarjoamat kahvit

15.00 Fasilitoitua keskustelua: Katse tulevaan ja yhteistyön ensimmäiset askeleet.

16.00 Virallinen ohjelma päättyy, minkä jälkeen on mahdollista jäädä vielä tutustumaan ja keskustelemaan vapaamuotoisesti.

Tilaisuutta fasilitoivat toiminnanjohtaja Susann Rännäri Luomuliitosta ja Tanja Airio Niipalan tilalta.

Ilmoittautuminen on päättynyt.  Paikan päälle mahtuu korkeintaan 40 henkilöä. Myös etäyhteydellä voi osallistua (kork. 40 henkilöä.)

Tilaisuus on maksuton (sis. kahvit), lounas omakustanteinen.

Lisätietoja:

Mikko Niipala, p. 045 275 0323, mikko(et)niipala.fi

Teija Timilsina, p. 040 776 5169, teija.timilsina(et)jalotus.fi

Tapahtuman järjestävät Päijänne-Leader ry:n Yhteisömaatila-hanke, Luomuliitto, Jalotus ry ja Niipalan tila.

Tervetuloa käynnistämään keskustelua yhteistyön mahdollisuuksista ja merkityksestä!