Gruppmentorskap förenade återigen studenter och alumner: ”Det här fortsätter vi med!”

Anteckningarna i vänboken som gjorts av de grupper som deltog i programmet visar att en sex månader lång mentorskapsresa gav utmärkta färdigheter för framtiden. Läs mer om gruppernas upplevelser och se ett fotomontage från deras tid tillsammans!

När den sista perioden inom gruppmentorskapsprogrammet vid Helsingfors universitet avslutades i slutet av maj var luften fylld med både glädje över framgångar och reflekterande vemod. Programmet som redan ordnades för tolfte gången hade även den här gången ett imponerande antal deltagare. Omkring 100 adepter och 28 mentorer deltog, varav majoriteten är Helsingfors universitets egna alumner.

Som vanligt arrangerades programmet av universitetsenheten Karriärservice och av alumngemenskapen Helsinki Alumni som samordnar alumnverksamheten.

Äntligen tillsammans

Efter mentorskapsperioder som ordnats helt eller delvis på distans kunde gemensamma möten äntligen ordnas på plats vid universitetet. Programmets kick-off-evenemang i november och avslutning i maj ordnades för första gången på Campus Vik, där det förnyade Lärotorget i Infocenter Korona visade sig vara en plats som fungerade mycket bra för ändamålet.

– Från den här perioden kommer jag särskilt att komma ihåg hur underbart det var att träffas ansikte mot ansikte och att se grupperna diskutera. Anmärkningsvärt var även att det var de engelskspråkiga grupperna som fylldes först under studenternas ansökningstid på hösten, berättar Salla Wilén från Karriärservicen.

Också under den här mentorskapsperioden samlades en del av grupperna helt och hållet på distans. Att vara oberoende av en fysisk plats erbjöd – och erbjuder väl också i fortsättningen – fler möjligheter för deltagande åt både mentorer och adepterna.

Vänbok med lärdomar från resan

Ett av de nya initiativen för den här gången var programmets egen vänbok där grupperna ombads skriva svar genom att avsluta meningar. Vid avslutningen hängdes de fyllda sidorna upp på väggen så att de kunde beundras av alla.

Av svaren framgår att ett gemensamt halvår inte bara byggde upp kunskap, färdigheter och förståelse, utan också meningsfulla mänskliga relationer – till och med vänskaper. Flera av grupperna berättade att de planerar en ny träff till hösten.

– Det här fortsätter vi med, hördes en grupp konstatera under glada skratt när de lämnade avslutningen och gick åt skilda håll.

Vilka mål hade grupperna i början av mentorskapsperioden, och hur har de uppnåtts under halvåret? Läs svaren och hälsningar till framtida deltagare i vänboken efter fotomontaget.

Kornelia Kuc håller sin presentation vid kick-off-evenemanget.
Adepten Kornelia Kuc som deltog i mentorskapsperioden 2021–2022 delade med sig av sina erfarenheter och sina bästa tips vid kick-off-evenemanget.
Heini Hult-Miekkavaara håller sin presentation vid kick-off-evenemanget.
Karriärvägledare Heini Hult-Miekkavaara talade i sitt anförande om hur hållbarhet beaktas vid karriärvalen.
En grupp på fyra deltagare diskuterar vid ett bord och skriver ett gemensamt mentorskapsavtal.
Efter en gemensam introduktion fick deltagarna bekanta sig med varandra i sina grupper och komma överens om gruppens mål och spelregler.
Mentorer som diskuterar på Mentoring-speed-dating.
I februari, halvvägs genom mentorskapsperioden, samlades mentorerna för att utbyta erfarenheter och nätverka vid ”Mentoring speed dating”.
Heini Hult-Miekkavaara intervjuar mentorerna Paula Aaltonen och Gergana Gateva inför publiken.
Vid avslutningen i maj berättade mentorerna Paula Aaltonen (i mitten) och Gergana Gateva (till höger) om sina egna vägval och uppmuntrade studenterna att bli mentorer i framtiden. ”Om du har ens en liten gnista som brinner för mentorskap, så ska du göra det! Vi mentorer är helt vanliga människor”, påminner Aaltonen. Heini Hult-Miekkavaara från Karriärservicen intervjuade.
Mentorskapsprogrammets deltagare svarar på påståendet ”Vi genomförde en övning från Arbetsboken för mentorskap” som visas på duken. Många händer finns uppräckta som tecken på jakande svar.
Eftersom varje grupp och varje deltagares mentorskapsresa alltid är unik, undersöktes till sist vilka de förenande erfarenheterna var med hjälp av bingo.
En grupp på fyra diskuterar leende kring ett bord. Alla har ett deltagardiplom framför sig.
Det hade reserverats rejält med tid för avslutande diskussioner. Alla fick diplom för sitt deltagande. Diplomet synliggör den egna aktiviteten som student även efter programmet.
Fyra leende gruppmedlemmar vid bordet för att ge varandra ”Vingar på ryggen”-respons.
Gruppernas sista uppgift är den känslosamma övningen ”Vingar på ryggen”. Vid övningen berättar varje deltagare varför de andra gruppmedlemmarnas vingar kommer att fortsätta bära i framtiden.

Plock från mentorskapsgruppernas vänböcker

Vårt gemensamma mål i november var att…

  • ”öka kunskapen om arbetssökning och självförtroendet som expert. Vi ville lära oss av våra mentorers breda erfarenhet och höra om olika karriärmöjligheter.”
  • ”nätverka, identifiera och lyfta fram den egna kompetensen, uppdatera CV:n, göra exkursioner.”
  • ”identifiera vägar in i arbetslivet, öka det professionella självförtroendet och de kommunikativa färdigheterna samt bygga nätverk och lägga ord på det egna kunnandet.”
  • ”bli skickligare på att verbalisera kunnandet, tänka om när det gäller arbetslivet och öka självkännedomen.”

Nu i maj kan vi konstatera att…

  • ”vi har haft ett bra gäng, och har fått ta del av olika perspektiv där andra ställt frågor jag inte själv skulle ha kommit på att fråga.”
  • ”inse att den egna vägen nog kommer att hittas och att vi har blivit en riktigt bra grupp.”
  • ”mentorskapet har varit till konkret hjälp”.
  • ”resan har varit givande och målen har uppnåtts. Jag har lärt mig att ställa frågor.”
  • ”alla hittade sin väg in i framtiden.”

Det bästa med vår gemensamma resa var…

  • ”kamratstödet, gruppens sparring vid arbetsansökningarna och de gemensamma diskussionerna. Gruppen har gett kraft åt deltagarna, förväntningarna på mentorskap har blivit positiva.”
  • ”att lära känna varandra och lära av varandra.”
  • ”att skapa sig en uppfattning om de konkreta karriäralternativen och universitetsvärldens verksamhet”.
  • ”det, att få vara sig själv och tryggt få behandla svåra saker.”
  • ”att få kamratstöd och normalisera oron över karriären. Öppenhet: det var lätt att dela tankar. Undanröja rädsla och skam i samband med arbetssökningen.”
  • ”dela med sig av tankar och få nya perspektiv.”

Till nya deltagare i programmet vill vi säga att…

  • ”det lönar sig att delta och aktivt vara med och planera målsättningar och samtalsämnen för att mentorskapet ska ge just det som du själv behöver. Det är inte nödvändigt och kanske inte alltid ens lönsamt att fokusera för snävt på en särskild karriärinriktning eftersom meningsfulla alternativ kan finnas på de mest oväntade ställena.”
  • ”att befinna sig mellan examen och inträdet i arbetslivet är bara ett skede i livet. Allt ordnar sig till slut!”
  • ”grupperna ger kraft och hjälp med vardagens utmaningar”.
  • ”om du undrar över dina karriärval eller vill ha råd angående jobbsökning, nätverkande eller företagande så kan gruppmentorskap vara ett alternativ för dig.”
  • ”den egna vägen hittas nog även om den nu är höljd. Bemöt svåra upplevelser med ett positivt sinne. Mot besvärliga känslor.”
  • ”i mentorskapsgruppen lärde vi oss att bra är tillräckligt.”
  • ”skapa en trygg omgivning att dela saker i en förtrolig atmosfär. Använd Arbetsbok för mentorskap, den innehåller verktyg för mentorskapet.”

Nästa period startar i november 2023 – kom med!

En ny period av gruppmentorskapsprogrammet börjar i november 2023, och vi letar efter mentorer bland Helsingfors universitets alumner. Närmare information om antagning av mentorer för den nya perioden publiceras i Helsinki Alumnis kanaler, men du kan redan nu anmäla ditt intresse för mentorskap genom att skicka e-post till kontaktchef Marja Peltomäki: marja.peltomaki(at)helsinki.fi. Den officiella ansökningsblanketten öppnar vi i augusti.

Studenterna får ansöka om plats i grupperna igen på hösten 2023. Följ vår kommunikation i den här bloggen och i Studietjänsten!

Mer information om gruppmentorskap får studenterna från Karriärservicen: careerservices(at)helsinki.fi