Harjoitus 2 – karttaprojektiot ja QGIS, 31.1.2023

Kurssin toisella viikolla syvennyimme lisää QGIS:n sisällä oleviin mahdollisuuksiin, kuten erilaisiin karttaprojektioihin. Aineistosta ladattuun Suomen kuntakarttaan on mahdollista vaihdella pohjalle erilaisia karttaprojektioita, jotka muokkaavat kartan visuaalista ilmettä, joka esimerkiksi muuttaa kartan mittasuhteita. Suomen kartalle optimaalisin ja oikeamallisin karttaprojektio on ETRS-89_TM35FIN, jonka projektiokaistat 1-4 kulkevat pitkittäin Suomen yli.

Päivän tehtävissä oli useita erilaisia keinoja tarkastella karttaprojektion vaikutusta Suomen kartan mittasuhteisiin. Kuvassa 1. esitetään Sphere Mercatorin projektion ja ETRS_TM35FIN projektion välisiä vääristymiä. Kanssakurssilainen Elin (Stråhlmann 2023) oli kirjoittanut kattavan blogipostauksen “Vecka 2 – Kartprojektioner i QGIS”, jossa hän oli valmistellut taulukon sekä useita erilaisiin karttaprojektioihin asetettuja Suomen kuntakarttoja. Hän oli myös kerännyt Esrin sivuilta lisätietoja karttaprojektioista. Mercatorin projektiossa vääristymät voimistuvat napa-alueita lähestyttäessä.

Kuva 1. Sphere Mercator vs TM35 -karttaprojektioiden vääristymien vertailu

Minua kiinnosti kokeilla QGIS:n käyttöä lisäämällä Suomen kuntarajojen karttaan Suomen kuntien väkiluvut ja kuntien pinta-alat. Tarkoitus on, että kartan mittasuhteisiin ja mahdollisesti jopa kuntien väkilukuihin tulee muutoksia sitä mukaan, kun vaihdan pohjalla olevaa projektiota. Kuvassa 2. esitän valitsemani aineiston Suomen kuntien väkiluvusta ja olen asettanut kartan logaritmiseen luokkaan.

Kuva 2. Suomen kunnat ja niiden väkiluku ETRS89_TM35FIN karttaprojektiossa

Tein myös kurssikerran ohjeiden mukaisesti aineistoon lisäyksen koskien kuntien pinta-alaa (kuva 3.) Arvelen kuitenkin jonkin menneen vikaan, sillä innoissaan kokeillessani eri projektioita karttaan, tiedot attribuuttitaulukossa eivät muuttuneet, vaikka kartta muovautui projektion mukaisesti.

Kuva 3. Natura_pa Suomen kunnat kartalla ETRS89_TM35FIN projektiossa

Otan mielelläni vinkkejä vastaan, mikä minulla mahtoi mennä vikaan kyseisessä tehtävässä, jätä alle kommenttia! 🙂

Kuva 4. Attribuuttitaulukko asettamistani muuttujista

EDIT 1.2.2023

Kolmannen luennon alussa kävimme läpi, kuinka pinta-ala saadaan laskettua aineistosta, joten tein samalla korjauksia tämän postauksen töihin. Sain ensimmäisen kerran pienen viitteen siitä, että mahdollisesti pinta-ala muuttuu projektion vaihtuessa. Valitsin Suomen kuntakartasta Inarin lähempään tarkasteluun, sillä Mercatorin projektio tekee voimakkainta muutosta lähellä napoja. Taulukosta 1 huomaamme, että muutos ei ole iso, mutta iloinen yllätys, kun QGIS on jälleen ollut näytöllä useampia tunteja!

Kunta  Vuosi  Projektio  Väkiluku  Pinta-ala 
Inari  2022  ESRI: 54004, World Mercator  7008  17403,5213624 
    ETRS89_TM35FIN  7008  17403,5213629 

Taulukko 1. Inarin väkiluvun ja pinta-alan muutos karttaprojektion vaihtuessa.

 

Lähdeluettelo

Elins kursblogg, Vecka 2 – Kartprojektioner i QGIS: https://blogs.helsinki.fi/stel/2023/01/27/vecka-2-kartprojektioner-i-qgis/  Viitattu 31.1.2023

 

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *