Elektrodynamiikka I

Elektrodynamiikka I

Lyhenne ED 1
Tunniste FYS2016
Ajankohta  3. periodi joka vuosi
Viralliset Materiaalit Griffithsin Introduction to Electrodynamics
Laskarit 6. laskarit

Kuvaus

Elektrodynamiikka tarjoaa jatkoa opintojen toisen vuoden klassisen fysiikan teoreettiselle käsittelylle. Elektrodynamiikan kursseilla käydään käytännössä samat asiat kuin SMG:llä ja SäFolla, mutta perusteellisemmin ja matemaattisemmin. Kurssilla rakennetaan Maxwellin lait alusta alkaen, ja tärkein kurssin oppimistavoite onkin oikeasti ymmärtää mitä Maxwellin lait kertovat ja miten niitä käytetään.

Kurssikäytännöt

Perinteisesti viikottaiset luennot, laskarit ja lopuksi tentti

Todelliset esitiedot

Erityisesti Maput. SMG ja SäFo on hyvä käydä ennen elektrodynamiikkaa, vaikka periaatteessa kaikki johdetaankin ilman oletuksia esitiedoista sähkömagnetismista. FyMM IIa:n suorittaminen samaan aikaan ED:n kanssa on hyödyllistä (molemmilla kursseilla opetellaan mm. Laplacen yhtälön ratkaiseminen samaan aikaan ja kurssit tukevat toisiaan), muttei missään nimessä pakollista.

Työläys

Kohtalaisen työläs, muttei mitenkään pahin. Laskuharjoitukset on paikoin haastavia, ja laskaritehtävien määrä voi vaihdella paljonkin viikoittain.

Miksi tärkeä?

Sähkömagnetismi on keskeisessä roolissa monella fysiikan osa-alueella ja sen osaaminen on erittäin hyödyllistä. Lisäksi kurssilla kehittyy teoreettinen ajatteleminen ja matemaattisten työkalujen hyödyntämisen taito.

Muuta
Kurssikirjana toimiva Griffithsin Introduction to Electrodynamics on yleisesti pidetty yhtenä parhaimmista fysiikan oppikirjoista. Sen lukeminen on aidosti hyvin hyödyllistä, ja kurssi seuraa aika suoraan kirjan rakennetta.