Cosmology II

Cosmology II

Lyhenne Cosmo II
Tunniste PAP326
Ajankohta  II periodi
Viralliset Materiaalit Luentomuistiinpanot (Hannu Kurki-Suonio)
Laskarit 6 laskarit

Kuvaus

Suoraa jatkoa Kosmologia I -kurssille, kuuluu ParAs-maisteriohjelman tarjoamiin syventäviin opintoihin. Käydään usein maisteriopintojen 1. vuonna tai jo kandiopintojen 3. vuonna edellisen perään. Kurssilla käydään lisää kosmologian olennaisia ilmiöitä keskittyen kolmeen aiheeseen: inflaatioon, rakenteiden muodostumiseen häiriöteorian kautta ja kosmiseen mikroaaltotaustasäteilyyn.

Kurssikäytännöt

Viikottaiset laskarit ja lopputentti. Laskaritilaisuuksissa saa pääasiassa apua meneillään oleviin tehtäviin, ja tarvittaessa käydään läpi menneiden tehtävien kompastuskiviä. Kurssilla on ollut viimeisenä parina vuonna myös käytössä Telegram-ryhmä, jossa opiskelijat voivat keskustella tehtävistä keskenään.

Todelliset esitiedot

Kosmologia I ja sen esitietovaatimukset (erityisesti MAPUt) sekä vektorilaskenta, Fourier-analyysi ja palloharmoniset funktiot (FYMM I-II). Laskurutiinista on jälleen hyötyä. Kurssilla lainataan muutama tulos kosmologisesta häiriöteoriasta, kvanttimekaniikasta ja yleisestä suhteellisuusteoriasta, mutta kursseja ei ole tarvinnut käydä näiden käyttämistä varten.

Työläys

Kurssi on laskuteknisesti haastavampi kuin edeltäjänsä, mutta koska aiheiden määrä on rajatumpi, se tuntuu pysyvän paremmin käsissä. Töitä on silti kuitenkin tehtävä, mutta aika sopiva 5 nopan kurssi.

Miksi tärkeä?

Kosmologia II antaa syvempää ymmärrystä kosmologian olennaisiin aihealueisiin. Kurssilla pääsee hyödyntämään Kosmologia I:ltä opittuja työkaluja, ja se antaa pohjan seuraaviin kosmologian syventäviin kursseihin.

Muuta

Kosmologia I-II jälkeen hallussasi ovat kaikki kosmologian peruskäsitteet. Näiden jälkeen on hyvä lähteä jatkamaan syvemmälle kosmologiaan tai hyödyntää opittua tukena esim. hiukkas- tai astrofysiikkaan.