How to Kanditutkielma

Kandidaatintutkielman kirjoittaminen voi tuntua hurjan haastavalta, etenkin jos ei tiedä mistä ja miten aloittaa. Kirjoitusprosessin aloittamisen helpottamiseksi tälle sivulle on koottu step-by-step ohjeet kanditutkielman tekemiseen sekä hyödyllisiä linkkejä tarkempiin ohjeisiin.

Huom! Nämä ohjeet eivät ole virallisia. Tarkasta aina ajantasaiset koulutusohjelman viralliset ohjeet. Tärkeimmät lähteet ovat yliopiston Studies-sivu kanditutkielmasta (valitse koulutusohjelmaksi fys.tiet. kandiohjelma niin saat kohdennetut ohjeet) sekä koulutusohjelman wiki-sivu.

How to kanditutkielma:

  1. Mieti milloin haluat kirjoittaa tutkielman. Kandin voi kirjoittaa silloin kun itse huvittaa, joten kannattaa etukäteen suunnitella missä välissä sen haluaa tehdä. Kannattaa kuitenkin olla tarpeeksi pitällä opinnoissa että kirjallisuuden lukeminen ja oma pohdinta onnistuu! Yleensä esimerkiksi 3. vuoden keväällä on tähän aikaa. Kandin voi kirjoittaa myös vaikka kesällä, jos haluaa viettää kesän opiskellen.  Huomaa, että tutkielmasta saa 6 noppaa, eli varaa aikaa suunnilleen yhden kurssin verran.
  2. Mieti suurin piirtein mistä aiheesta haluat kirjoittaa. Tässä kohtaa ei todellakaan tarvitse tietää tarkkaa aihetta, mutta mieti kiinnostaako sinua kosmologia, aerosolit, materiaalit, tms. jne…
  3. Etsi ohjaaja. Tutkielman ohjaaja voi olla käytännössä kuka vain tutkija. Sopivan ohjaajan voi löytää esimerkiksi googlailemalla yliopiston tutkimusryhmiä ja nappaamalla kiinnostavalta kuulostavan aiheen ja tyypin, tai ehkä jonkun kurssin luennoitsija on vaikuttanut coolilta ja tutkii mielenkiintoista aihetta. Jos et tiedä ketä kysyä ohjaajaksi, voit kysyä apua HOPS-ohjaajaltasi, tai etsiä inspiraatiota näistä linkeistä:
  4. Ota yhteyttä ohjaajaan. Tämä vaihe voi olla kuumottava, mutta yliopiston henkilökunta ei pure. Laita rohkeasti mahdolliselle ohjaajalle sähköpostia tai koputa työhuoneen oveen, ja kysy onnistuisiko kandin kirjoittaminen hänelle. Lähes aina tutkijat (jos heillä on aikaa) juttelevat mielellään omasta tutkimuksestaan. Voi myös olla, että kyseisellä tutkijalla ei juuri nyt ole aikaa ohjata kandia, mutta silloin hän luultavasti delegoi sinut jollekin kollegalleen.
  5. Kirjoita tutkielma! Tässä kohtaa kannattaa lopettaa näiden ohjeiden lukeminen ja kuunnella ohjaajaasi, joka kertoo kaiken oleellisen. Kandin sisältöön ei sinänsä ole mitään ohjeita, vaan siitä sovitaan ohjaajan kanssa. Keskustele ohjaajan kanssa myös mm. kirjoitusprosessista ja ohjauksesta, aikataulusta, millä kielellä kirjoitat, mikä olisi sopiva sivumäärä ja sisältyykö kandiin kirjallisuuskatsauksen lisäksi myös esim. kokeellinen tai laskennallinen osuus. Vanhoja fysiikan kanditutkielmia ei valitettavasti ole julkisesti saatavilla, mutta mallia voi ottaa esimerkiksi Helkasta löytyvistä graduista (jotka ovat siis paljon laajempia kuin mitä kandin tulisi olla, mutta muuten samantyylisiä) tai pyytää jotakin jo kandin kirjoittanutta opiskelijaa lähettämään omansa malliksi. Käytä tutkielman kirjoittamiseen kandiohjelman LaTeX-pohjaa, joka löytyy täältä. Samasta linkistä löytyy myös arviointikriteerit.
  6. Viimeistele ja palauta tutkielma. Käytännössä palautusprosessi toimii siten, että saat ohjaajaltasi korjausehdotuksia, ja kun olet tehnyt kaikki korjaukset, tuplatarkistanut kirjoitusvirheet ja ohjaajasi on tyytyväinen, lähetät lopullisen version ohjaajallesi (tai muulle tarkastajalle), joka toimittaa tiedon suorituksesta eteenpäin. Huomaa, että tutkielman alussa tulee olla tiivistelmä, joka kuittaa tutkintoon kuuluvan pakollisen kypsyysnäytteen. Tiivistelmä tulee kirjoittaa koulusivistyskielellä, vaikka kandi ei olisi kirjoitettukaan tällä kielellä (siis esim. jos koulusivistyskielesi on suomi, on tiivistelmän oltava suomeksi vaikka muu kandi olisi kirjoitettu englanniksi). Muista lopuksi lähettää valmis tutkielma pdf-tiedostona sähköpostilla osoitteeseen kumpula-student@helsinki.fi.