Keskiviikko 20.12.2017: Hyväntoivonniemi

Merkittävin menomatkalla näkemättä jääneistä kohteista oli Hyväntoivonniemi, Afrikan eteläkärjen kiertävin merireittien kulminaatiopiste. Siellä päätettiin vierailla tänään.

Lähdimme aamulla turistibussilla kohti False Bayta ja Cape Pointia. Matkalla näkyi jo tutuksi käynyttä Kapin omalaatuista kasvillisuutta proteankukkineen. Pari paviaanilaumaa istui ja liikuskeli tien varressa. Muutama oli noussut istumaan pysähtyneen auton konepellillekin. Strutsipari partioi pusikossa.

Hyväntoivonniemi.

Niemen lähestyessä maisema kävi huiman kauniiksi. False Bayn vastakkainen ranta siinsi sinisenä meren takaa. Matkailijakeskukselta teimme tarpeelliset kävelyretket rinteen linnoitetuille puolustusasemille ja majakoille. Niemen huipun majakka on vanhempi. Se kuulemma peittyy toistuvasti paksuun sumuun. Sen vuoksi oli katsottu viisaammaksi rakentaa uusi majakka niemen nokkaan, sumupilven alapuolelle.

Uudelle majakalle vievä polku on hyvin sievä. Sen varressa kasvaa kukkivia aloeita ja tynnyrirunkoisia, punakukkaisia aavikkoruusuja. Sedimenttikivistä koostuvan rinteen jyrkkä pudotus päätyy graniittisiin juuriin. Ehkäpä ne ovat syynä siihen, että niemi on kestänyt valtamerten kohtelua näin hyvin. Hyväntoivonniemi on komea ja ylväs.

Aavikkoruusu hyväntoivonniemellä.

Paluumatkalla kiertoajelu kävi vielä Boulderin pingviiniyhdyskunnan luona. Linnut vartioivat rantapalstojaan auringossa ja taapersivat mereen kalastusreissuille. Muistelin kuitenkin ne nähdessäni Schirmacher Oasiksen reipasta jääpingviiniä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *