Torstai 21.12.2017: Kesäpäivänseisaus

Tämä on ensimmäinen kerta, kun vietän talvipäivänseisauksen eteläisellä pallonpuoliskolla, jossa se tietysti on kesäpäivänseisaus. Leveyspiiri on täällä noin S 30, ja kun maapallon akselin kaltevuus on noin 23,5 astetta, kesäpäivänseisauksena aurinko nousee lähes zeniittiin. Varjoni ei ole varmasti koskaan ollut yhtä lyhyt.

Päivä kului muuten kuljeskellen Waterfrontissa ja pitkällä lounaalla. Iltapäivällä lähdimme kiertoajelulle kaksikerroksisella turistibussilla. Reissu oli sama, jonka teimme jo marraskuussa retkikunnan porukan kanssa, mutta oli mukavaa nähdä maisemat uudestaan.

Iltaa vietettiin Camps Bayn rannalla, jossa luin Orwellin kirjaa 1984. Atlantin aallot löivät vaaleaa hiekkaa, ja 12 apostolin vuoret katsoivat sen meren yli. Aurinko laski, ja viimeinen päivä Etelä-Afrikassa tuli loppuunsa. Illallisen aikana ihmettelin matalalle katolle yösijoilleen käyvää äänekästä tiirayhdyskuntaa. Linnut asettuivat yksitellen nukkumaan katolle, mutta jokainen herätti laskeutuessaan ja pyöriessään naapurinsa elämöimään mukanaan. Kun kaikki neliömetrin tiirat olivat vihdoin nukkumassa, paikalle laskeutui uusi lintu kaakattamaan ja pyörimään, jolloin kaikki taas heräsivät. Hämmästyttävää, että joukossa saattaa olla yksilöitä Suomesta asti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *