Digital Humanities -sivuaine lukuvuonna 2016-17

Viime vuonna HY:ssä pilotoitiin sivuainekokonaisuutta, jonka aiheena ovat digitaaliset ihmistieteet – humanististen tieteiden uudet aineistot ja metodit. Opetus jatkuu syksyllä 2016.

Tutustu kurssitarjontaan Helsinki Digital Humanities tutkimusryhmän-sivuilla ja ilmoittaudu mukaan! Ennakkotietoja ei tarvita.

Lukuvuoden lopuksi toukokuussa 2017 on tiedossa myös monitieteinen projektijakso Digital Humanities Hackathon.

dhmodule

Finna.fi avaa metadataa ja valokuvia

Suomalainen kulttuuriperintöportaali Finna.fi avaa metadatansa rajapinnan kautta edelleenkäytettäväksi. Kyseessä on suurin yksittäinen suomalainen kulttuuridatan avaus. Voit lukea aiheesta lisää Kansalliskirjaston sivuilta. Nukke

Lisäksi palvelussa on ladattavana runsaasti museoiden valokuvia CC-BY-4.0 lisenssillä, eli niitä voi käyttää ja muokata, kunhan mainitsee lähteen.

Kuva: Turun museokeskus

Harjoittele tiedonhankintaa kirjastolla

Humanistin tiedonhankinta -kurssi on tarkoitettu vaiheeseen, jossa olet jo valinnut aiheen kanditutkielmalle tai seminaarityölle, mutta kirjoittaminen on vielä kesken. Pääset etsimään lähteitä omaan työhösi ohjattujen harjoitusten avulla kirjaston atk-luokassa. Kurssi sopii kertaamiseen myös graduntekijälle ja jatko-opintoja aloittavalle.

Ilmoittaudu Weboodissa

https://weboodi.helsinki.fi/hy/frame.jsp?Kieli=1&avattavaSivu=opettaptied.jsp&OpetTap=108256942&OpinKohd=&Opas

Tervetuloa mukaan!

Tunnetko Europeanan?

Joka puolella Eurooppaa digitoidaan kulttuuriperintöaineistoja kirjoista maalauksiin ja valokuvista käsitöihin. Europeana on portaali, joka kokoaa yhteen aineistoja yli 2000 museosta, kirjastosta ja arkistosta. Osa aineistoista on vapaasti käytettävissä  CC 0 -lisenssillä ja muokattavissa edelleen.

Batman dressAloita vaikka näyttelyihin valikoiduista sisällöistä

http://exhibitions.europeana.eu/

Kuva Hollannin Nationaal Archief

Mitä ihmettä on Digital Humanities?

Sanoja Digital Humanities käytetään kattokäsitteenä humanististen tieteiden tutkimusprojekteista, joiden aineistot ovat sähköisessä muodossa. Tutkimusaineiston digitaalisuus mahdollistaa uusia menetelmiä, kuten kvantitatiivisten menetelmien kokeilemista perinteisten tutkimusongelmien ratkaisemisessa. Digital Humanities -projektit tuottavat myös itse eri tavoin jäsenneltyjä aineistoja ja tietopankkeja.

Selkeä yleisesitys aiheesta on julkaistu Suomen Lontoon instituutin sivuilla.

Myös Helsingin yliopiston Tutkijakollegium järjestää aihetta koskevan seminaarin joulukuun alussa.

Kirjaston verkkosivu uudistui

Helsingin yliopiston kirjaston verkkosivu skaalautuu  nyt paremmin kaikille päätelaitteille. Valikkojen selailua on myös helpotettu.

Aineistohaku sopii parhaiten paikannukseen eli valmiiksi tuntemasi kirjan hyllypaikan ja saatavuuden tarkistamiseen. Aiheenmukaista tiedonhakua kannattaa edelleen tehdä tietokannoissa ja BookNavigatorissa.

http://www.helsinki.fi/kirjasto/fi/etusivu/

Palautetta uudesta sivusta voit antaa täällä