Alkukesän kuulumiset

Todistusvalinnan pisteytysesitys yliopistojen päätettävänä

Unifin koulutusvararehtorit ovat antaneet 17.5. yliopistojen päätettäväksi esityksen uudesta todistusvalinnan pisteytyksestä. Yliopistot päättävät pisteytyksestä 31.8. mennessä. Tämän jälkeen pisteytyksestä viestitään laajemmin toisen asteen toimijoille ja tuleville hakijoille yliopistovalinnat.fi- sivulla.

Valintakoevalinnan kehittäminen

Seuraavaksi hankkeessa aletaan keskittyä valintakokeiden kehittämiseen. Kesän aikana kootaan mahdollisimman kattavasti eri koulutusalojen edustajista koostuva valintakoevalinnan asiantuntijatyöryhmä, joka aloittaa työskentelynsä syksyllä. Asiantuntijatyöryhmän tarkoituksena on tuoda koulutusalojen näkemyksiä valintakoevalinnan kokonaisuuden valmisteluun.

Syksyllä järjestetään työpajoja, jotka rakentuvat erikseen ilmoitettavien teemojen ympärille. Työpajojen tavoitteena on tunnistaa, minkä koulutusalojen kesken keväällä aletaan valmistella yhteisiä valintakokeita. Työpajoihin ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet yliopistojen henkilöstön jäsenet. Tarkemmat tiedot lisätään elo-syyskuussa tälle sivulle.

Lukusuosituksia

Todistusvalinnan pisteytysesityksen julkaisu herätti mielenkiintoa myös mediassa. Aiheeseen tarttuivat muun muassa Yle (17.5.) ja Helsingin Sanomat (21.5. ja 4.6.).

Hankkeen tilaaman todistusvalintaan liittyvän tutkimuksen raportti on julkaistu 21.6. Myös valintakoevalintaan liittyvä tutkimus julkaistaan kesän aikana. Linkit valmiisiin raportteihin löytyvät tältä sivulta.

Kesäkuussa julkaistiin myös valtioneuvoston kanslian rahoittaman Opiskelijavalinnan uudistus lukion ja lukiolaisten silmin (Uusvalu) -hankkeen loppuraportti. Hankkeen toteutti Helsingin yliopiston Koulutuksen arviointikeskus, tutkijoina Sirkku Kupiainen, Irene Rämä, Laura Heiskala sekä tutkimushankkeen vastuullinen johtaja Risto Hotulainen. Tutkimus tuotti tärkeää tietoa opiskelijavalinnan vaikutuksista lukioihin, ja kiitämme mahdollisuudesta keskustella tutkimuksen tuloksista hankkeen tutkijoiden kanssa jo todistusvalinnan pisteytyksen valmisteluvaiheessa.

Photo by Pauline Heidmets on Unsplash

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *