Kielitieteen kansainväliset olympialaiset 2019 ja Suomen uusi joukkue starttaavat

Suomen vuoden 2019 joukkue aloittaa tänään kisamatkansa Etelä-Korean Yonginiin, jossa käynnistyvät pian 17:nnet ja tähän mennessä suurimmat kielitieteen kansainväliset olympialaiset, IOL (International Linguistics Olympiad) 36 maan ja 54 joukkueen voimin.

Kielitieteen olympialaiset ovat lukiolaisten kansainvälisten tiedekilpailujen joukossa tuore mutta jo täysin vakiintunut tulokas. Huhujen mukaan ne ovat myös tunnelmaltaan hieman luonnontieteellisiä sisarkilpailujaan rennompi tapahtuma. Rento meininki ei kuitenkaan koske itse kilpailutehtäviä, joiden loogista päättelykykyä vaativissa sanasto- ja kielioppipähkinöissä on haastetta kokeneillekin lingvisteille.

Alla Suomen joukkueen esittely – katsotaan miten kisoissa tällä kertaa käy!

 

Xuefei, Nerissa, Tia ja Alma Helsingin Sea Lifessa

 

Suomen IOL-joukkue:

Tia Iskanius, 17, käy Päivölän matematiikkalinjaa, pitää lentopalloanimesta ja varustautuu kisaan vuorella Snickersejä. Suhde kieleen: Erityisesti keinotekoiset kielet (engl. conlangs) kiinnostavat. Äidinkieli englanti koska syntynyt Floridassa – opiskellut myös ranskaa ja japania. Odottaa IOLilta: Kiinnostavaa kilpailua, jännittäviä ihmisiä, Korean demilitarisoidun vyöhykkeen näkemistä.

Alma Jyränki, 17, käy Ressun lukiota eikä viihdy somessa. Suhde kieleen: Kielten opiskelu on portti sekä kielen analyysiin että historiaan (erityisesti klassiset kielet). Haluaisi opiskella mahdollisimman monia kieliä oppimatta niitä (toim. huom: lingvistien tavaramerkki).  Aikoo pyrkiä opiskelemaan latinaa ja muinaiskreikkaa. Odottaa IOLilta: Muiden kielistä kiinnostuneiden tapaamista ja uusia syvällisiä näkökulmia kieleen.

Nerissa Shakespeare, 17, valmistui juuri Päivölän matematiikkalinjalta, kuuluu myös Suomen matematiikkaolympialaisten joukkueeseen ja joutuu puhumaan jokaisen uuden tuttavuuden kanssa englantilaisesta näytelmäkirjallisuudesta. Suhde kieleen: Kieli on työkalu ja tapa jakaa ymmärrystä esimerkiksi matematiikan ja ohjelmointikielten kautta. Harrastus japanin opiskelu. Odottaa IOLilta: Mielenkiintoisia kilpailutehtäviä ja Korean kieleen ja kulttuuriin tutustumista.

Xuefei Wu, 18, käy Suomalaista yhteiskoulua, osallistuu IOLiin toista kertaa ja hankki tänä kesänä pitkään himoitsemansa limasieniviljelmän. Suhde kieleen: Operoi kolmella yhtä vahvalla kielellä, mandariinikiinalla, suomella ja englannilla. Odottaa IOLilta: Pitkiä katseita, joita seuraa kansainvälisen äänneaakkoston (IPA) oudoimpien äänteiden harjoittelusta julkisilla paikoilla. Yhteisten sukulaissanojen etsimistä Viron ja Unkarin joukkueiden kanssa.

Joukkuetta Koreassa ohjaa Helsingin yliopiston yleisen kielitieteen tohtorikoulutettava Heini Arjava, ja valmentautumista on johtanut Suomen kielitieteen olympialaisten perustaja, Helsingin yliopiston tutkijatohtori Ksenia Shagal.

Koreaan on luvattu kuumaa ja kosteaa, mutta perinteisesti kuumissa maissa ilmastointi toimii. Pysykää kuulolla, jos tämänkertaiset (takuuvarmasti) haastavat kilpailutehtävät kiinnostavat! Pari ensimmäistä päivää menevät todennäköisesti aikaeroon totutellessa, mutta heti maanantaina kansainvälisen värikäs kisaohjelma pyörähtää käyntiin, ja tiistaina päästään tositoimiin IOLin henkilökohtaisessa kilpailussa.

나중에 보자!

 

Ksenia Shagal haastamassa Suomen joukkuetta kielitieteelliseen päättelyyn

2 vastausta artikkeliin “Kielitieteen kansainväliset olympialaiset 2019 ja Suomen uusi joukkue starttaavat”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *